Биопсия на кожата - звучи ми страшно, какво е това

Биопсия на кожата - звучи ми страшно, какво е това

Мнениеот trojan horse » 07 Мар 2012, 20:15

Как се прави биопсия на кожата ?Звучи много страшно.Предстои ми биопсия на кожата заради съмнение за псориазис.Не ми казват какви са съмненията но за какво друго заболяване може да има съмнение ?За гъбички дали се прави биопсия? Много въпроси на които нямам отговори моля помогнете.
trojan horse

Re: Биопсия на кожата

Мнениеот Genoveva » 13 Мар 2012, 10:01

trojan horse написа:Как се прави биопсия на кожата ?Звучи много страшно.Предстои ми биопсия на кожата заради съмнение за псориазис.Не ми казват какви са съмненията но за какво друго заболяване може да има съмнение ?За гъбички дали се прави биопсия? Много въпроси на които нямам отговори моля помогнете.

Не мисля, че за гъбички се прави биопсия. Биопсията представлява изследване на малко парче кожа,обикновено се биопсия се прави при съмнение за развитие на меланом (рак на кожата), неясен обрив или кожни инфекции. Самата манипулация се извършва с месна упойка, а след манипулацията зараства сравнително бързо. Смятам, че няма място за притеснение, сигурна съм, че ако има нещо обезпокоително лекарят ще те уведоми.
Genoveva

Мнениеот Bella » 17 Мар 2012, 13:39

Биопсия на кожата се прави с месна анестезия, като се изрязва парче кожа.Изрязаното място се зашива с един-два шева.Не е болезнено и обикновено се прави за установяване на някакво кожно заболяване.
Аватар
Bella

Мнениеот southern_sun » 26 Мар 2012, 11:36

trojan horse написа:Как се прави биопсия на кожата ?Звучи много страшно.Предстои ми биопсия на кожата заради съмнение за псориазис.Не ми казват какви са съмненията но за какво друго заболяване може да има съмнение ?За гъбички дали се прави биопсия? Много въпроси на които нямам отговори моля помогнете.

Доста време мина от както публикува темата, какво стана ? Взеха ли ти биопсията и какви за резултатите? Споделете моля!
southern_sun

Мнениеот trojan horse » 26 Мар 2012, 20:19

Не съм ходил страх ме е и о0т диагнозата и от самата биопсия
trojan horse

Мнениеот OrHiDeA » 27 Мар 2012, 09:55

trojan horse написа:Не съм ходил страх ме е и о0т диагнозата и от самата биопсия

Привет!
Тази манипулация е почти безболезнена, защото се прави с местна упойка и боли не повече от вземането на кръв, а и парченцето кожа е все пак 3 мм :), т.е. белега, който ще остане е като този след шарка. Ако искаш прочети малко повече инфо на сайта на Фрамар: кожна биопсия . Най-вероятно ще ти правят пънчова биопсия.
Аватар
OrHiDeA

Мнениеот alegri » 05 Апр 2012, 03:23

Не ,се притеснявайте от биопсията,лично вече я преживях,не е страшно ,само така звучи,направиха ми биопсия на крака близо до стъпалото ,при все ,че лекарчето беше младичко и ме зашемети с изследвания и несигурността си и прегледи пред комисия в известна клиника ,предпочетох биопсия пред страха да не знам какво ми се случва.След манипулацията която трая не повече от 10 минутки в моят случай ,не чуствах болка или някакво смущение от биопсията.Мястот от което взеха тъкан беше с покрито с лепенка и се прибрах у дома.Ако е наложително за уточняване на диагноза и за ваше лично спокойствие направете я.Ако искате подробно описане на самата манипулация пишете.
alegri

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с кожни и венерически болести