Къпане на бебето - полезна информация

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Къпане на бебето - полезна информация

Мнениеот Камелия » 27 Мар 2012, 16:25

Много от родителите не знаят кога точно се започва къпането на бебето, как точно се прави без да напълним ушичките му с вода и какво следва след това. За това реших да сложа тази тема и нека повече мами се включат в нея!
Къпането на бебето е важно за неговото правилно развитие. Същинското къпане започва когато пъпчето на бебето падне окончателно и в началото не дръжте бебето повече от 12-15 минути във ваничката. Преди да започнем къпането трябва да знаете, че бебето трябва да използва ваничка, която е предназчена само за него и не се ползва за друго.
Температурата на водата за къпане трябва да е 36 градуса, измерена със специален термометър. В нея можете да добавите и отвара от лайка по желание. Препоръчително е бебето да не се къпе толкова често- 2-3 пъти седмично е достатъчно, през останалото време може да го измивате само с вода. Добре е къпането да се прави вечер преди нощното кърмене. Водата ще успокои бебето и след като се нахрани добре, ще заспи дълбоко.

изтеглен файл.jpg
изтеглен файл.jpg (7.49 KiB) Прегледано 8171 пъти

След като знаете всичко това, можете да започнете същинското къпане. Съблечете бебето, поставете едната си ръка под гръбчето му и бавно го потопете във водата. Сапунисайте раменцата , шийката, гърдичките, коремчето, ръчичките, крачетата, гръбчето и накрая главичката. Особено внимателно мийте сгъвките - на вратлето, подмишниците и между бедрата.
Главичката на бебето измийте със специален шампоан, като гледате да не попадне пяна в очите. Придържайте главичката и я наклонете леко назад, а след това отмийте шампоана.

images.jpg
images.jpg (4.95 KiB) Прегледано 8171 пъти

След банята на бебето
Увийте веднага бебето в затоплена хавлия върху която сте сложили парче тензух, с което можете да попиете по добре водата от кожата на бебето. Попивайте без да търкате като обърнете внимание на сгъвките по телцето му.
Почистете очичките на бебето със стерилни тампони, а при нужда използвайте и физиологичен разтвор.Като не трябва да забравяте,че това става от вътре на вън. След това се заемете с ушичките на бебето, като използвате тампони за уши, с тях можете да почистите и лицето. Много внимавайте да не бръкнете дълбоко в ушетата или нослето на бебето. Тези съвети, които ви давам ми помогнаха много когато моето дете беше бебе, дано да помогнат и на вас.
Камелия

Re: Къпане на бебето

Мнениеот teddy » 27 Мар 2012, 16:49

Много хубава и полезна темичка за бъдещи мами и татковци:)
Когато се прибрахме вкъщи от родилния дом, майка ми дойде вечерта, за да ни покаже как да къпем беба :) Имах племенница на 2 годинки, така че разчитах на пресните й спомени в това отношение. От втория ден с къпането се зае мъжа ми, а аз само помагах при изполиването и след това се заемах с подсушаване, масаж, обличане и т.н. До ден днешен си е така и много им се радвам как се забавляват в банята.
Иначе сме си я къпали всяка вечер от първия ден, в който се прибрахме. Не знаех, че трябва да се изчака пъпчето да падне, но не сме имали проблеми с него. В началото действахме по-набързичко, но като започна да се осъзнава и да се наслаждава на банята удължихме времето. Използвахме анатомична ваничка, а термометъра задължително присъстваше в процеса, за да сме сигурни, че водата е достатъчно топла, но не и гореща /36-38 градуса/. Общо взето бързо свикнахме с всичко, то си е някакъв инстинкт... Никога не съм се притеснявала, че е много малка, не ме е било страх да я преобличам и т.н. Искахме с всичко да се справим сами, но то не е и някаква философия, де :)
teddy

Мнениеот VIVI » 30 Мар 2012, 15:38

Домиля ми докато четох темичката :) И да не се прави всичко точно както е описано, поне бъдещите родители ще са спокойни, че знаят за какво става въпрос, пък и могат да тренират с кукла преди да се роди бебо.
На мен специално анатомичните корита не са ми удобни. Използвахме си обикновено бебешко корито и си купихме шезлонг, където малката полягваше доволно. По-мекичък е, а анатомичното корито, колкото и да поставяш хавлия вътре, все ми се струва, че ще убива на мъничето. Не знам, може и да греша, не ангажирам никой с моето мнение ;)
VIVI

Мнениеот southern_sun » 31 Мар 2012, 14:29

От първия ден на изписването си къпех сама детето, нито ме е било страх,нито преди това съм знаела как да го направя. Смятам, че това е един от вродените майчински инстинкти. Въпреки, че двете баби бяха гледали деца преди това, аз се справях по-добре от тях. Но смятам, че бащата също трябва да се включва в къпането, едно, че изглежда много мило от страни и трябва двамата родители да си поделят отговорностите по равно.
southern_sun

Мнениеот SunFlower » 02 Апр 2012, 13:40

Искам да попитам ако пъпчето на бебето не е паднало още, може ли да се къпе? И на кой ден пада пъпчето?
Аватар
SunFlower

Мнениеот monito » 03 Апр 2012, 10:25

SunFlower написа:Искам да попитам ако пъпчето на бебето не е паднало още, може ли да се къпе? И на кой ден пада пъпчето?

Не мисля, че е проблем да се къпе бебчето, ако все още пъпчето му не е паднало, но след това внимателно се подсушава и с памучен тампон се почиства със спирт. Нашето падна на 7-ия ден, а не сме пропускали къпане. То и в родилното ги къпеха всяка вечер, така че не виждам защо трябва да се чака. Не съм използвала лепенки за пъпче, защото мисля че не е хубаво да се "задушава". В началото е малко странно, но бързо се свиква ;)
monito

Re: Къпане на бебето - полезна информация

Мнениеот Snejna » 06 Фев 2015, 13:45

Бебето като не му е паднало пъпчето се къпе върху ръката ви, т.е. само се облива гръбчето и главата, крачетата, все пак то пада за дни, след тоав се къпе и аз не съм ползвала лепенки за мен е хубаво да диша, както всяка "рана".
Аватар
Snejna

Мнениеот kalinka-kuku » 14 Апр 2015, 14:35

Сега е модерно да не се къпят бебетата всеки ден, както се говори, че и още при раждането не трябва да бъде измито детето. :roll:
Аватар
kalinka-kuku

Мнениеот qwerryyy » 14 Апр 2015, 15:05

marsu написа:Сега е модерно да не се къпят бебетата всеки ден, както се говори, че и още при раждането не трябва да бъде измито детето. :roll:

Как пък няма да го къпеш всеки ден?! Много гнусна история.
Аватар
qwerryyy

Назад към Бременност, раждане и майчинство