Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.
Правила на форума
Добави отговор

Чирпан: Фестивал "Вино и любов", 10.02.2012

24 Яну 2012, 16:40

Община Чирпан организира по повод предстоящите празници - Трифон Зарезан и Св. Валентин фестивал "Вино и Любов". Мероприятието ще се проведе на 10.02.2012г. от 12.30 часа на площада в центъра на град Чирпан.
Каним всички винопроизводители да представят своята продукция, а романтиците сред Вас да покажат своите оригинални и ръчно изработени картички, валентинки и сувенири.
Нека отбележим заедно тези празници и покажем как умее да се забавлява чирпанлията!
За повече информация и записване (в срок до 06.02.2012г.) на телефон: 0416 9 96 21, 0888 797 485 или на е-mail: kultura_chirpan@abv.bg

Чирпан: Аз готвя с мама - кулинарен конкурс

24 Фев 2012, 15:19

Община Чирпан организира кулинарно състезание „Аз готвя с мама” по повод предстоящия ден на жената

Състезанието ще стартира в 16.30 часа на 07.март в МУЦ Чирпан. Победителят в кулинарията ще бъде избран, след успешното му преминаване на три кръга, уточняват от звено „Култура и ВО”.
Кулинарното състезание „Аз готвя с мама” е част от Културния календар на община Чирпан за 2012г., в който, освен традиционните, общинското ръководство, съвместно експертите от звено „Култура и ВО”, залагат на новите и интересни мероприятия, с които се надяват искрено да радват жителите на града.
Състезанието ще се проведе в МУЦ Чирпан на 07.март (сряда) от 16.30 часа. За да станете част от кулинарната надпревара е необходимо да преминете през първи кръг, а именно: Всички деца, които желаят да се включат, е необходимо да изпратят писмо на тема „Магията на мама”, като се посочи точната рецепта и продуктите, нужни за любимото ястие, което ще приготвите заедно; трите имена на участниците в отбора и телефон за връзка. Писмата изпращайте на имейл: kultura_chirpan@abv.bg или на адрес, на който може и лично да го пуснете в урната във фоайето, сградата на Общинска Администрация Чирпан, на пл. „Съединение”, Център за информация и услуги, ет. 1 за звено „Култура”. Най-оригиналните писма, изпратени в срок до 5.03.2012г., ще бъдат допуснати до Втори кръг.
В следващия етап от състезанието отборите ще се състезават за приза „За мен и мама кулинарни тайни няма”. Всеки отбор ще се състои от по 4-ма души (мама и малки помощници), ще се допускат само рецепти с минимална термична обработка или асортимент от рецептурника на студената кухня. Максималното време за приготвяне на ястието трябва да е до 15 мин.
В третия кръг от кулинарното състезание ще се обяви и победителя!

Чирпан: Изложба на детски рисунки

02 Мар 2012, 12:13

Изложба за детска рисунка на ОУ „Васил Левски”, Чирпан бе открита на 1-ви март по повод Националния празник на Република България.

01032012 056.jpg
01032012 056.jpg (27.65 KiB) Прегледано 551 пъти

На изложбата участие взеха около 15 възпитаници на ОУ „Васил Левски” в Чирпан, от школата на преподавателя им Нина Маринова. След откриването на изложбата от Владимир Кондарев – уредник на Изложбена зала „Георги Данчов – Зографина” и краткото представяне на творбите от Нина Маринова, талантливите деца получиха множество грамоти: от директора на ОУ „Васил Левски”, Чирпан – Киро Пенев, от името на кмета на Община Чирпан – Кичка Петкова за млад талант. По едно от последното издание на списание „Наше минало” и брошура с картини живопис и акварел подари на всеки млад художник техният колега – Владимир Кондарев.

01032012 052.jpg
01032012 052.jpg (24.08 KiB) Прегледано 551 пъти

На две от децата бяха поднесени и специални награди – едната бе от името на къща музей „Пейо Яворов”, Чирпан, а другата от името на Обединена Българска Банка Чирпан.

01032012 058.jpg
01032012 058.jpg (29.87 KiB) Прегледано 551 пъти

Минути, преди края на откриването на детската изложба, талантливият и търпелив преподавател Нина Маринова подари по една икона на всички онези представители на институции, които наградиха нейните възпитаници.

Re: Чирпан: Аз готвя с мама - кулинарен конкурс

08 Мар 2012, 12:11

Оригинален тостер на Дисни - голямата награда в състезание „Аз готвя с мама”

Кулинарно състезание „Аз готвя с мама” се проведе за пръв път в Чирпан в навечерието най-нежния и приятен празник – 8-ми март. Организатор на събитието е Община Чирпан. Целта бе децата, заедно със своите майки, да приготвят нещо вкусно, с оригинална визия и много фантазия, да се забавляват и да се борят за една наистина уникална награда. На състезанието като достоен представител на женския пол присъства и кметът на Общината – Кичка Петкова.

аз готвя 1.jpg
аз готвя 1.jpg (31.03 KiB) Прегледано 553 пъти

В същинската надпревара се включиха общо 5 отбора от по двама и трима участници, които успешно преминаха през първи кръг на състезанието. По темата „Магията на мама” второкласникът Васко Койчев впечатли журито като бе изпратил писмото си за участие в прозаична форма:
Помощник да бъда на мама
е моя мечта голяма!
Да знае, че в този ден
аз съм с нея,
както тя е с мен!
Отборите бяха: Ябълка (Васко, мама Мария и приятелка Ивайла), които подготвиха сандвич; Прасковка (Велизар и мама Десислава), които приготвиха два различни сандвича: телефон и мече; Круша (Йоанна и мама Славка) измайсториха зеленчукова салата; Ананас (Гено и мама Татяна) се представиха с манастирска салата; Черешка (Кристиян, мама Красимира и леля София) приготвиха гофрети и мексиканска салата.

аз готвя 2.jpg
аз готвя 2.jpg (31.59 KiB) Прегледано 553 пъти

Специално сформирано жури определи първо място, както и подгласниците. Първенец и грамота за „За мен и мама кулинарни тайни няма” от състезанието „Аз готвя с мама” получи отбор Круша. Те спечелиха журито освен с оригиналната визия на своето ястие и с фантастичния подбор на подправки, с които бе приготвена и овкусена зеленчуковата салата, под формата на две таралежчета (мама и детенцето й). Йоанна и нейната майка Славка получиха и голямата награда – оригинален тостер на Дисни, който им бе поднесен лично от кмета на Общината с пожелания за много ведри и усмихнати сутрини, в които да си приготвят филийки и да си спомнят за участието в „Аз готвя с мама”.

аз готвя 3.jpg
аз готвя 3.jpg (27.24 KiB) Прегледано 553 пъти

Разбира се и останалите състезатели бяха наградени за своето участие и техните оригинални кулинарни изкушения с грамота, дървен прибор с надпис „Аз готвя с мама” и парче вкусна торта, осигурени от община Чирпан.

аз готвя 4.jpg
аз готвя 4.jpg (28.03 KiB) Прегледано 553 пъти

Макар и наградата да бе само за един отбор, всички присъстващи си тръгнаха с усмивки и много настроение от кулинарната надпревара „Аз готвя с мама”.

с.Мрамор: Фестивал на белия щъркел Мрамор 2012 г.

17 Мар 2012, 12:19

Петият национален Фестивал на белия щъркел Мрамор 2012 г.е традиционна инициатива на сдружението “Обществен съвет-Мрамор” и се организира от Организационен комитет включващ по право като домакини Кметство Мрамор и Район “Връбница”-Столична община, Читалище “Св.Иван Рилски -1922“-Мрамор, СНЦ ”Обществен съвет – Мрамор”, “Българското дружество за защита на птиците” .
За патронаж на празника по традиция е отправена покана към МОСВ .

Фестивал на белия щъркел Мрамор 2012 г съвпада с настъпването на пролетта и има за цел да работи за пропагандирането на екологично съзнание сред подрастващите с цел опазване на околната среда и застрашените видове, за разбирателството на човека с природата.

Фестивалът ще се проведе за пети път на 25 март 2012 г. в с. Мрамор, р-н Връбница, Столична община.

ДОМАКИН:
Избирането на с. Мрамор за постоянно седалище на фестивала е свързано с факта, че близките влажни зони са обиталище на най-голямата и най-разнообразна птича популация по пътя VIA ARISTOTELIS в Софийската котловина, в района са установени 181 вида птици, от тях 175 вида са защитени по ЗБР, 43 са включени в Червената книга на България, а 48 вида са включени в Приложение 1 на европейската Директива за птиците(79/409).,а в самия Мрамор се намира една от двете най-големи колонии на вида „бял щъркел” (Ciconia ciconia) в Софийското поле.

СТАТУТ:

Петият национален Фестивал на белия щъркел 2012 има конкурсен характер.

УЧАСТНИЦИ:
В Петия национален Фестивал на белия щъркел 2012 могат да участват без ограничение индивидуални участници и колективи в три групи :

Деца до 7 години Деца от 7 до 14 години Участници над 14 години

ПРОГРАМА:
В програмата на фестивала е предвидено карнавално-маскарадно шествие с участници от цялата страна, конкурсна програма, конкурс за детска рисунка на тема „Опазване на природата” и изложба на детски рисунки без конкурсен характер.

Начален час на Маскарадното дефиле 10:30 ч., начален час на Официалното откриване на фестивала 11:00 ч. Начален час на Конкурсната програма 11:20 ч.
Събитие то ще се състои на пл.”Св. Иван Рилски-1922” в центъра на Мрамор.

КОНКУРСИ:
В програмата на Фестивала на белия щъркел са предвидени и конкурси :
* за най-добро индивидуално участие с маскараден костюм във всяка една от възрастовите групи.
* най-добро групово представяне,
* конкурс за детска рисунка на тема „Опазване на природата”,
* конкурси за изпълнение на песен, танц или сценка, посветени на идването на пролетта, на белия щъркел и опазване на местообитанията му.
* най-добро индивидуално участие в конкурсната програма.

НАГРАДИ:
Награда на Кметство Мрамор 150 лв
Награда на район Връбница 300 лв
Награда на МОСВ
Награда на Столична община
Награда на БЗДП
Награди за най-добро индивидуално участие с маскараден костюм в трите възрастови категории:
Първа награда 80 лв. Втора награда 50 лв. Трета награда 30 лв.
Награди за най-добро групово участие с маскараден костюм
Първа награда 150 лв. Втора награда 100 лв. Трета награда 70 лв.
Награди за най-добро изпълнение на песен, танц или сценка
Първа награда 80 лв .Втора награда 50 лв. Трета награда 30 лв.
Награди за най-добра рисунка от пленера на тема „Опазване на природата”
Първа награда 80 лв. Втора награда 50 лв. Трета награда 30 лв.

Журито си запазва правото на промени в присъжданите награди, според подадените заявки и осъществени творчески изяви и наличния награден фонд.
Всички участници ще получат специален диплом.

За осъществяването на Фестивала на белия щъркел, финансовото му обезпечаване и наградния фонд ще бъдат привлечени фирми-спонсори.
Организаторите на фестивала изготвят реда за явяването на групите и индивидуалните участници
по предварително подадените заявки за участие.Краен срок за заявки 16 март 2012 г.Заявките се подават в електронен вид или по пощата до Кметство Мрамор пл.”Св.Иван Рилски” 1
Материалите за участието в изложбата могат да се подават във формати А4, А3 или друг формат, когато това е обосновано. Желателно е да бъдат каширани на твърда подложка с ясно изписвани адрес и име на участника.Краен срок за представянето им - 16март 2012г.
Организационният комитет си запазва правото да фотографира,филмира и записва изпълненията на участниците с цел създаване на архив и реклама на конкурса без да заплаща права и обещетения.
Всички разходи по пътуването и престоя в Мрамор са за сметка на участниците.

За контакти:
Организационен комитет:
Григор Толев тел. 0889 243 662
Секретар на фестивала: Румяна Здравкова 0898 517 469
Диляна Кръстанова Секретар на читалище “Св.Иван Рилски-1922” 02/ 998 23 88, 0895 957 086 chitalishte_mramor@abv.bg
Кметство Мрамор02/ 998 2001 София 1261-Мрамор пл.”Св.Иван Рилски” 1
e-mail: kmetstvomramor1261co@gmail.com

Чирпан: ЯВОРОВ И ФРЕНСКИЯТ ЕЗИК

19 Мар 2012, 17:52

ЯВОРОВ И ФРЕНСКИЯТ ЕЗИК

Днес от 12,00ч. в музейната сбирка на СОУ “Пейо К. Яворов” в гр. Пловдив бе презентацията на тема „Яворов и френският език” от ученици на клуб „Почитатели на Яворов” с ръководител г-жа Пашкулова. Връзката на Яворов с френската култура бе представена по един вдъхновен и убедителен начин. Проявата завърши с невероятното изпълнение на стихотворението „Арменци” от десетгодишния Михаел Кеворкян.
Участие в презентацията взе и главният уредник на къща музей „Пейо Яворов” в Чирпан - Тодор Иванов, който ги запозна с ролята на Елена Волева-Равол за популяризиране живота и творчеството на Яворов във Франция и неговата вълнуваща любов с Мина Тодорова. Чрез директора на гимназията г-жа Сашка Кръстева той отправи покана тази презентация да бъде направена и в Чирпан по повод празниците, посветени на двайсетгодишнината на Фондация „Яворов” в края на месец май. Гости на проявата бяха доц. Агоп Сренц- учредител на фондация „Яворов” и г-жа Кеворкян - представител на арменската общност в град Пловдив. Участниците в презентацията получиха тематични календари „Яворов и Македония”, посветени на 100 години от Балканската война.

Чирпан: изложба на художника Жельо Желев

20 Мар 2012, 12:57

На 30-ти март 2012г. в Изложбена зала „Георги Данчов – Зографина” чирпанският художник Жельо Вичев Желев ще представи пред обществеността свои произведения. От 18.00 часа ще бъде открита изложбата и посетителите ще се насладят и позабавляват с новите карикатури, които е подготвил Жельо Желев.

DSC00103.JPG
DSC00103.JPG (7.8 KiB) Прегледано 562 пъти

DSC00104.JPG
DSC00104.JPG (11.3 KiB) Прегледано 562 пъти

DSC00912.jpg
DSC00912.jpg (16.87 KiB) Прегледано 562 пъти

DSC00914.jpg
DSC00914.jpg (27.27 KiB) Прегледано 562 пъти

Чирпан: Дарителска кампания

30 Мар 2012, 11:35

Книги се събират за фонда на библиотеките в Чирпан

книги.jpg
книги.jpg (11.52 KiB) Прегледано 546 пъти

Община Чирпан и Народно читалище „П. К. Яворов - 1867”, съвместно с училищните настоятелства на СОУ „П. К. Яворов” и НУ „Св. Климент Охридски”, къща музей „Пейо Яворов” и книжарница „Яворов”, гр. Чирпан обявяват ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ в полза на детския отдел към читалището и училищните библиотеки.

Гражданите, институциите и фирмите, желаещи да дарят детско-юношеска и учебна литература, могат да направят това от 2 до 19 април 2012 г.
Място за събирането на книгите – Народна библиотека при Народно читалище „Пейо Яворов – 1867”, гр.Чирпан.
Отчитането на събраните дарения ще се състои на 24 април в залата на Общинска администрация Чирпан.

Чирпан: новини, събития, управление

04 Апр 2012, 11:34

Чирпан се освежава преди Великденските празници

От началото на миналата седмица започна пролетното почистване и освежаване на градските улици и паркове, което ще продължи до края на тази седмица.
В продължение на четири дни до днес се мият и почистват бул. „Георги Димитров” и централния градски парк „Яворов”.
Гл. еколог към община Чирпан уверява, че до Великденските празници всички градски улици ще бъдат почистени, включително и от пясъка и клоните, паднали в следствие на тежката зимна обстановка, и ще бъдат извозени до определените за това места. Основно ще се освежат и районите на парковете и градските градинки в Чирпан.

Re: Чирпан: новини, събития, управление

06 Апр 2012, 17:01

Община Чирпан монтира къщички с хранилки за птички

На 06-ти април /петък/ служителите от сектор „Екология” към община Чирпан монтираха пет къщички с хранилки за птички в централния градски парк „Яворов”.
Идеята на чирпанските еколози дошла от факта, че преди седмици деца намериха малко орелче със счупено крилце. След като предали в звено „екология”, служителите го занесли в Спасителен център на зелени балкани, където да се погрижат птицата и след като здравословното му състояние се подобри тя отново да се върне на територията на община Чирпан.
Къщичките с хранилки се монтират още с умисъл да се съхрани живота на птиците през тежките зимни месеци и малките потомци на Чирпан да се научат да пазят и ценят биологичното разнообразие. Да знаят как да се грижат за местните видове и как да ги запазват в природата.
Общият брой на изработените къщички за птички е 25, но гл.еколог в общината уверява, че при интерес от страна на гражданите, могат да бъдат направени още. Пет са монтирани в градския парк, а останалите ще бъдат разпределени в детските градини и училищата до 4-ти клас в град Чирпан.
Къщичките с хранилки за птички са изработени от ремонтната група в Междуучилищен център Чирпан, а се монтират по дърветата от наетите лица по Национална програма ОСПОЗ. Средствата за изработката им са предвидени в Бюджет 2012 на община Чирпан по перо „Озеленяване”.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5 ... 9