С искри между икономическия министър Трайчо Трайков и социалиста Румен Петков започна днешният пленарен ден.
Поводът за словесния сблъсък между двамата бе вчерашния призив на левицата за оставката на Трайков и заместникът ми Иво Маринов заради проблемите с извозването на руските туристи от България.
Свидетели сме на една агресивна кампания срещу българския туризъм, заяви Трайчо Трайков от парламентарната трибуна. Не мога да преглътна евтиното политическо заиграване с туристическия бранш от ляво, подчерта той.
По думите на икономическия министър, страната ни е станала заложник на конфликта между две компании. В този конфликт, по думите му, се включили и депутатите от БСП.
Според него не е провален туристическият сезон, тъй като тази година страната ни може да се похвали с 20 % повече руски туристи това лято.
Той недоумява защо опозицията в критиките си е включила и алкохолния туризъм, който в други държави например не ги дразни.
Много по-уродливо за мен като български гражданин е безогледното застрояване на плажовете, на заменките и други добре познати и толерирани от бивши правителства практики, подчерта Трайков.
Не бива от един случай да се правят глобални изводи за един успешен туристически сезон и веднага да се търси възможност за атака срещу държавата, заяви още икономическият министър.
От всички хора в България, включително и от леви политици, очакваме солидарна загриженост и съдействие за решаване на възникналия проблем, защото засяга имижда на цялата страна като туристическа дестинация, допълни той. Трайчо Трайков е категоричен, че от БСП използват случая за политическо заиграване.
След като вчера бяха извозени и последните руски туристи, останали от уикенда на наша територия, започвам да си мисля, че някой е извозил и вас да предприемете политическа атака в рамките на предизборната кампания, за да убедите хората колко некадърни са управляващите, изтъкна министър Трайков.
Очевидно в ляво сте пропуснали, че авиокомпанията не се казва Балкан, а туроператорът не е Балкантурист, подчерта той.
Министърът обаче е създал специална комисия, която да проучи казуса, за да може в бъдеще да бъдат предотвратявани подобни инциденти.
Лаская се от мисълта, която налагате във вашата декларация, че моята скромна личност засяга имиджа на целия сектор икономика, каза още Трайчо Трайков.
Нямам самочувствието на човек, който е емблема на цялото правителство, че да се налага то да си ходи заради мен, аз съм екипен играч и денят ми минава в решаване, а не в създаване на проблеми, категоричен бе министърът на икономиката.
Сигурно няма да се изненадате, че голяма част от проблемите, които решаваме наследихме от вас, обърна се той към опозицията. Оставихте ни тотална енергийна зависимост, хаотично развит туризъм и икономика, която не е свързана с образованието и внедряване на иновациите, коментира министърът.
Трайков вече е подготвен с темите, по които ще го атакуват червените - шистовият газ, системните газови връзки и преговорите с Русия.
Съветвам ви да не си правите труда да използвате думите на отиващия си президент и анонсите за голям шлем, призова той.
Румен Петков от БСП не остана длъжен и контраатакува икономическия министър, заявявайки, че неговият заместник Иво Маринов в кризата с руските туристи е проявил некадърност и некомпетентност.
Днес ние не можем да изчислим щетите, които вие с вашето безхаберие нанасяте на българския туризъм, подчерта социалистът.
Вие извозвате нашия туризъм към небитието с вашето некадърие и вашата некомпетентност, категоричен бе Петков.
С вашата неподготвеност, с вашето незнание, с вашето нежелание да управлявате процесите в българския туризъм, вие доведохте един наистина успешен туристически сезон до пълно фиаско, смята социалистът. Тази неграмотност ще се плаща от всички, които вадят честно и почтено своя хляб от туризма, допълни Петков.
Той бе категоричен, че туристическият имидж на страната ни пред ключови наши партньори в сектора е сринат. Според него ако тези партньори не препоръчат България за туристическа дестинация, това са загуби на около 1 милиард евро.
Този един милиард евро ни струва вашата некадърност и вашата некомпетентност, изтъкна Петков.
Човек може да мрази ближния, той може да мрази другия, но когато човек не понася работата си, той просто трябва да я напусне, за да не пречи на обществото и да не пречи на държавата, смята още червеният депутат.
Извозването продължава и аз съм убеден, че на следващите избори вие ще бъдете извозен, където ви е мястото - тоест никъде, заяви в заключение Румен Петков.
Източник: Нюз.бг