Отравяния с тежки метали

Долекарска помощ при спешни случаи!!! Ръководства за първа помощ при спешни случаи.

Отравяния с тежки метали

Мнениеот Framar.bg » 27 Апр 2012, 14:31

Отравянията с тежки метали са предимно с олово, кадмий, манган и живак. Най-често се касае за продължителна, професионална експозиция.
1. Отравяне с олово (Pb). Оловото е мек, ковък пластичен метал със сив цвят. При висока температура (400-500 градуса)се образуват оловни аерозоли, замърсяващи въздуха и околната среда.
Olovno_otraviane_framar.jpg
Olovno_otraviane_framar.jpg (18.07 KiB) Прегледано 5960 пъти

Риск за отравяне с олово има при престой в среда или работа свързана с преработка на оловно-цинкови руди, акумулатори, оловни бои, оловно стъкло и пластмаси, грънчарство и други.
Основният път на проникване е дихателният, под формата на оловни аерозоли. След абсорбцията си оловото циркулира в кръвта под формата на колоиден дифосфат, в левкоцитите и еритроцитите. То нарушава клетъчния метаболизъм на водорода и кислорода, блокира синтеза на профирините (нарушен синтез на хемоглобин) и се натрупва под формата на депа в черния дроб, слезката, бъбреците и костите.
Клиничната картина на хроничното оловно отравяне включва: сиво-кафява оцветка на венците и лигавицата на бузите, сиво-бледа кожа на лицето, главоболие, свтовъртеж, безсъние, бърза уморяемост, метален вкус в устата, коликообразни болки в корема, анемия, тежест в дясното подребрие, брадикардия (забавена сърдечна дейност), хипотония (ниско кръвно налягане), нарушения в менструацията и други.
Диагнозата се поставя въз основа клиничните оплаквания, професионалната свързаност с оловно производство и токсилогичния анализ на кръв и урина.
Лечението цели извличането на оловото от организма. Използват се специфични антидоти като Succimer (Shemet), а също и Cuprenil и витамини. Препоръчва се балнеолечение в Кюстендил.
2. Отравяне с кадмий (Cd). Той е мек, ковък метал със сребрист цвят. Парите му са жълтокафеви, по-тежки от въздуха.
Kadmievo_otraviane_framar.jpg
Kadmievo_otraviane_framar.jpg (8.57 KiB) Прегледано 5960 пъти

Риск от интоксикация с кадмий имат работещите в среда, свързана с добивът му, електролизата му, галванотехници и други. Някои бижута съдържат кадмий.
Проникването на кадмия става по дихателен път и през наранена кожа. След резорбцията му, металът нарушава метаболизма на калция и фосфора, уврежда тубулите на бъбреците, като се натрупва в тях, както и в потните и млечните жлези.
Оплакванията при кадмиево отравяне включват златисто-кафява пигментация на шийката на зъбите, атрофичен ринит, нарушение на обонянието, белодробен емфизем, гастрит, колит, нарушена гломерулна функция с протеинурия, болки по костите и ставите и други. Кадмият има канцерогенно действие по отношение простатната жлеза.
Диагнозата се поставя според професионалната анамнеза, клиничната картина и наличието на кадмий в кръвта и урината.
Лечението отново е с хелатори на металът, които спомагат естественото му отделяне от организма с урината. Използват се EDTA, D-penicillamin (Cuprenil) и витаминотерапия.
3. Отравяне с манган (Mn). Той е сребристобял метал, който при топене отделя токсични кафяви пари.
Manganovo_otraviane_framar.JPG
Manganovo_otraviane_framar.JPG (7.71 KiB) Прегледано 5960 пъти

Застрашени от интоксикация с манган са работещите в добива или преработката на манганова руда, заварчици и други.
Проникването на мангана е през дихателните пътища и през наранена кожа, а след това се натрупва в мозъка, костите, черния дроб и бъбреците. Манганът нарушава функцията на нервните клетки и невромедиаторите.
Клиничната изява на мангановото отравяне наподобява болестта на Паркинсон, със затруднена лицева мимика, забавено движение на крайниците, неустойчива походка, тремор на ръцете, повишено слюнкоотделяне, депресия и други.
Лечението е с хелаторни средства- EDTA и симптоматично лечение при изява на Паркинсонов синдром.
4. Отравяне с живак (Hg). Той е единствения течен метал, като се изпарява при 0 градуса.
Jivachno_otraviane_framar.jpg
Jivachno_otraviane_framar.jpg (19.48 KiB) Прегледано 5960 пъти

Рискът от живачно отравяне е реален при ремонт на рентгенови тръби, живачни, кварцови и луминесцентни лампи, счупване на живачни термометри, във военната промишленост и други.
Металът прониква в тялото под формата на пари през горните дихателни пътища или през наранена кожа или лигавици. Блокира сулфхидрилните групи на ензимите и има невротоксичен ефект. Натрупва се в бъбреците, черния дроб, слезката и костите.
Клиничната картина на живачното отравяне е разнообразна с тежко главоболие, повишена раздразнителност, страх, треперене на ръцете, болка и дразнено в гърлото, тахикардия, аритмия, кожна екзема, бъбречна увреда и други.
Диагнозата е въз основа експозицята на живак, повишено ниво на живак в кръвта, намалена активност на карбоанхидразата и други.
При живачно отравяне се прави антидотно лечение с Unithiol или Succimer, витаминотерапия и балнеолечение.
Аватар
Framar.bg
Модератор
 
Мнения: 9
Регистриран на: 04 Мар 2014, 14:51

Re: Отравяния с тежки метали

Мнениеот Margo » 28 Апр 2012, 09:42

Искам да попитам, ако се счупи термометър има ли опасност да се натровим от живака и какво да направим в този случай. Тъй като имам малко дете и не са изключени подобни инцидентии!
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Отравяния с тежки метали

Мнениеот FramarModToni » 01 Май 2012, 16:08

Здравей, Margo! Именно поради опасността от счупване на живачните термометри спряха производството им. Ако такова нещо ви се случи е необходимо бързо да предприемете мерки. Опасен е не самият живак, а парите му. Все пак ако има попадане на живак върху кожа или лигавица изплакнете обилно с течаща вода, а дрехите изхвърлете. При падането на течният метал на земята, той най-вероятно ще се разпръсне на голяма повърхност и ще образува малки сиви локвички. Преди да започнете да го събирате погрижете се за личната си безопасност, като поставите домакински ръкавици. Изведете всички останали от помещението. Най-достъпното нещо с което можете да съберете отделните частици е картон, капкомер и навлажнена тоалетна хартия. С помощта на картона можете да изтикате отделните капчици до формиране на достатъчно голяма локвичка, която да засмучите с капкомера. Накапете каквото се успели да съберете върху мократа тоалетна хартия и я поставете в пластична торбичка или стъклен съд. Желателно е да завършите процедурата с наръсване на засегнатите повърхност със сяра на прах. Тя улеснява визуализирането на живачните капки (променя цвета си от жълт в кафяв) и втвърдява консистенцията на живака. Избършете остатъка от сярата с разтвор от сапун и вода и оставете помещението да се проветри за поне 24 часа, без да спите в него. Ако проявите някой от симптомите, характерни за живачно отравяне потърсете лекар.
FramarModToni
 
Мнения: 4
Регистриран на: 15 Фев 2012, 15:43

Re: Отравяния с тежки метали

Мнениеот southern_sun » 02 Май 2012, 13:38

А какви са признаците за отравяне с олово? И още нещо искам да попитам: какви са симптомите за отравяне с Кадмий!
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Отравяния с тежки метали

Мнениеот arooj » 19 Дек 2014, 12:10

Правилно не трябва да се консумират гъби брани от гората или полето ако не ги познаваш,но не пречи и най добрия познавач да се отрови с гъби.Така че яжте гъби от магазин
arooj
 
Мнения: 3
Регистриран на: 19 Дек 2014, 12:02

Re: Отравяния с тежки метали

Мнениеот FramarLekari » 19 Дек 2014, 14:09

southern_sun написа:А какви са признаците за отравяне с олово? И още нещо искам да попитам: какви са симптомите за отравяне с Кадмий!


Здравейте, southern_sun!

Подробна информация за отравяне с олово и кадмий, както и предизвиканата симптоматика може да прочетете тук:
Олово и неговите съединения мкб T56.0
Кадмий и неговите съединения мкб T56.3
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1949
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Отравяния с тежки метали

Мнениеот Iva76 » 02 Фев 2019, 11:29

Не мога да пусна нова тема в този раздел, но ако може тук да попитам.
Доколко опасно е ако по погрешка се погълне по-голямо количество (1 с.л.) етерично масло?
Става въпрос за 100% органично масло от тамян, но не е предназначено за вътрешен прием, а само за външно приложение.
Iva76
 
Мнения: 24
Регистриран на: 27 Яну 2012, 12:20

Re: Отравяния с тежки метали

Мнениеот Viki Borisova » 29 Мар 2019, 10:28

Чувала съм, че живакът от счупен термометър може да се събере с гъба за чинии или с филия хляб.
Viki Borisova
 
Мнения: 94
Регистриран на: 22 Мар 2019, 11:22


Назад към Първа помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта