Първо горя Витоша, сега пък изгоряха 250 декара горски площи край Ихтиман и всичко да е случайно – не ми се вярва! Според мен това е поредната апетитна хапка за някой, чието действие ще остане безнаказано. Някой, който с лека ръка си разчиства терена, нищо че унищожава ценни дървесни видове и нарушава екологичното равновесие на природата. Някой, който скоро ще вдигне поредния хотел или ще направи луксозно голф игрище. Някой, който ще остане спокоен, че следващото безотговорно и престъпно действие няма да срещне противодействие!
Причините за пожара край Ихтиман все още не са установени, но най-вероятно са по вина на БДЖ: "Просто БДЖ не си почистват около линията сухата трева и от там идва големият проблем. Пожарът тръгва от сухите треви. В момента сухите треви са изгорели и пожарът е отишъл горе в гората", това е заявил кметът на Ихтиман Калоян Илиев. Ако е така, то всеки ден там трябва да гасят пожари, не мислите ли? Плюс това огнищата са били две, което също ме навежда на мисълта, че има човешка намеса.
Според мен, в повечето случаи тези пожари са умишлени и са с някаква цел. За съжаление обаче, отново има закон, а наказани няма. Имаме толкова красива природа – рай за повечето туристи, посетили България, но ще съумеем ли да я запазим или ще превърнем горите си в бетонни комплекси, кой може да каже? Вместо да се стремим да я запазим, ние я приемаме за даденост и дори си позволяваме да я унищожаваме, но бъдете сигурни, че това не може да продължава вечно и един ден ще рефлектира върху нас, и върху нашите деца.
✳️▶️Въздействие на неконтролируем огън (пожар) извън сграда или съоръжение ◀️