Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети
Правила на форума
Добави отговор

Re: В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

07 Фев 2019, 14:00

Е как пък "то" не е по-обидно и унизително от използването на "тя" или "той"?! Не знам. Опитвам се да съм широкоскроена, но някои неща ми идват в повече. И не мога да си спомня от къде тръгна цялата работа с това самоопределяне? Кому е нужно да няма полове?
Аз видях и интервюто с едно шведско семейство, което е поддръжник на този метод на възпитание. Той бащата е транссексуален, детето не играело с кукли, защото това го определяло като момиче. Що за объркани хора? То се е родило момиче, нека си бъде момиче.

07 Фев 2019, 14:55

Според мен тази "мода", идваща от западните държави, навлиза по изцяло изкуствен път у нас. Какво ни интересува, че в Швеция възрастните не могат себе си да самоопределят. Всъщност оттам идва проблема - хора с неясна или объркана сексуална ориентация искат да имат деца, но не и те да имат пол.
Доколкото разбирам и в Националната стратегия за детето за периода 2019-2030 се предвиждало ранно сексуално образование. Не става ясно обаче колко ранно и в какво ще се състои то. Да не се окаже, че там ще се споменава на децата, че са свободни да избират какъв пол да са :-|

07 Фев 2019, 15:04

Всеки има право да бъде какъвто си пожелае, сам носи отговорност за живота си и носи кръста си.
Аз знам и се чувствам жена, така е лесно. Ама за някой, който не се чувства добре в тялото си, сигурно е трудно.

07 Фев 2019, 15:10

Dust, тук не става дума само за живота на конкретния човек, а за живота на детето, което е създал, по необясними за мен причини.
Как така единия не иска да е мъж или жена, ама е правил секс с другия пол, за да има дете?! Объркана картинка.
Според мен всичко това с транссексуалността или модерния "трансджендър" идва от мозъка на човека. И си мисля, че такива хора имат нужда от помощ от специалист, наистина. Дори не е смешно, нещата наистина са сериозни и трябва да се мисли по тези въпроси. Децата са страшно податливи на влияние.

07 Фев 2019, 15:18

А кой може да гарантира, че решението, което ще вземе дете на такава крехка възраст, относно пола си, ще е правилното. Ако то не знае че по рождение си е момиче или момче, и без външна намеса, само си реши, че е от другия пол. И след време се окаже, че не е щастливо, че не е себе си, какво се случва? Кой носи отговорност? Или е най-лесно да вдигнем рамене и да кажем, че само си е преценило така. Колко ли объркани и нещастни биха били?
Хората са такива каквито са. И всяка медийна изява, популяризиране и насърчаване чрез песни, видеа, филми, по-скоро вреди на децата, отколкото да ги образова или нещо такова.

07 Фев 2019, 16:08

Когато човек не приема подобни неща, го определят като тесногръд или закостенял. Аз просто не виждам разум и логика в подобни действия. Да оставиш дете, което дори инстинкт за самосъхранение няма достатъчно развит, да прецени дали иска да е момче или момиче. Та, то вече си има сексуална принадлежност. Къде отиде ролята на гените и хромозомите?
Всъщност, това че не му се обличат определени цветове дрехи или не играе с кукли, примерно, не е ли пак опит да се влияе върху решението и преценката му? Тоест, то пак не решава самО (не че може).
А животът можеше да е толкова по-простичък. Нямаме ли достатъчно проблеми за решаване, та сами да си създаваме нови?!

16 Фев 2019, 09:42

Хората се раждат с биологичен пол (sex), със съответните първични и вторични полови белези. Това не подлежи на въпрос - то е безспорен факт, с който всички са съгласни.

Цялата драма идва от пола като роля на индивида, наложена в обществото (gender).

Или с други думи, аз съм възрастна жена, съответно *нормално* е да нося рокли, да имам дълга коса, да се обличам в розово и други "нежни" цветове, да се гримирам и да си лакирам ноктите, да нося високи токчета, да съм добра в "женски" дейности (изкуства и литература), да е нормално да бъда домакиня, да си стоя вкъщи да си гледам децата и да си прислужвам на мъжа, простено ми е да бъда свръхемоционална и много романтична и т.н. Това е една класическа "рамка", в която обществото слага човека, роден с XX хромозомите. На малките момиченца често от рано им се изпращат послания как за тях е по-важно да са хубави, добрички и сладички отколкото умни, силни и упорити, предлагат им се предимно кукли, понита, сервизчета, детски кухни и перални и др. момичешки играчки, насърчават се да се занимават с "женски" спортове като балет и гимнастика, пускат им се анимации и филмчета, в която главната идея е да си красива, търпелива и да си чакаш принца, който да ти оправи живота.

И може за масата това да е норма и стандарт за възпитание, но съгласете се, че има хора, които биха го видели като ранно промиване на мозъци. Идеята на едно освободено от полова принадлежност образование навярно е именно да се предостави свобода и избор на детето да определи и изгради себе си без да бъде подложено на натиска и влиянието от полово определените очаквания. И ако дъщеря ми предпочита да носи панталони, да се запише на бойни изкуства и да учи за инженер, примерно, защо не. За мен е важно тя да е щастлива със себе си, да е добър човек и да реализира професионалните си стремежи един ден. Пък дали щяла да излиза с момчета, с момичета или и с двете, си е лично нейна работа и не ме бърка.

20 Фев 2019, 15:54

Innerlane написа:Идеята на едно освободено от полова принадлежност образование навярно е именно да се предостави свобода и избор на детето да определи и изгради себе си без да бъде подложено на натиска и влиянието от полово определените очаквания. И ако дъщеря ми предпочита да носи панталони, да се запише на бойни изкуства и да учи за инженер, примерно, защо не. За мен е важно тя да е щастлива със себе си, да е добър човек и да реализира професионалните си стремежи един ден. Пък дали щяла да излиза с момчета, с момичета или и с двете, си е лично нейна работа и не ме бърка.

Така погледнато - да, на същото мнение съм. Въпросът е че често децата имат някакви представи за половата си принадлежност, които обаче след време се променят.
Дали на 5 години едно дете е убедено, че не е момиче, а момче отвътре. Или това е временно състояние?

20 Фев 2019, 21:47

Ivi&Sasho написа:Дали на 5 години едно дете е убедено, че не е момиче, а момче отвътре. Или това е временно състояние?

Аз хора на по 25-35 познавам, които не са наясно със себе си, пък какво да говорим за малки деца. :umbrella: То на тази възраст (2-4 годинки) няма кой знае каква разлика между момченцата и момиченцата така или иначе, затова и не виждам какво толкова огромно значение има унисекс детската градина. Нещата стават по-сложни и по-важни на малко по-късен етап.

11 Мар 2019, 11:14

Тая новина съм я пропуснала, за щастие!
Не знам, вече се чудя дали някои хора не се чудят какво да измислят, за да изкарват пари. Визирам детската градина в случая. Яхнали са вълната с така модерната тенденция "Транс джендър" и това е. За мен лично е непонятно как дете ще знае момиче или момче е.
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19