Английският чай – винаги на мода, макар и старомоден

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Английският чай – винаги на мода, макар и старомоден

Мнениеот rora » 04 Фев 2013, 12:09

teatime.jpg
teatime.jpg (48.24 KiB) Прегледано 1457 пъти
Знаете ли историята на прочутия английски чай? Старомоден и очарователен обичай, които винаги е на мода…Съществуват много легенди за произхода на този обичай. Най – разпространената разказва, че когато през далечната 1662 г. португалката Катерина де Браганца се омъжва за крал Чарлз II, част от сватбеният й чеиз е сервиз за чай. По това време пиенето на ароматната напитка в Португалия вече било популярна привичка. Катерина се опитвала да го популяризира и в Англия, но често срещала типичната английска ирония на краля, който и казвал: „Да пием чай – как пък не, но една бира за закуска не бих отказал!…” (тогава английските аристократи са се подкрепяли с т.нар. сутрешна бирена супа. Познат лек срещу махмурлука и в България… :D ).Все пак постепенно пиенето на чай започнало да добива популярност и аристокрацията започнала да подражава на нововъведението от Катерина. По – късно за популяризирането му допринесла и кралица Анна и пиенето на чай се превърнало в статусен символ в Англия.
Но кое е очарованието на английският чай, което го прави модерен и до днес?
Това е преди всичко женска традиция. Дамите приемали приятелки на чай и използвали възможността да се изфукат пред тях с порцелан, сребро, аранжименти на приборите, изискани приготовления и светски глезотии…Коя жена не обича да се похвали пред приятелките си? Това си остава винаги модерно женско желание… :P
А как се сервира чаят?
Чаят се сервира по старомоден начин и там е очарованието. Не си помисляйте да го модернизирате! Чаят се налива в порцеланови чаши, а до него са наредени сребърен чайник, каничка с мляко, захарница, лимон, чаени лъжички и етажерка на три етажа, пълна с вкусотии. Англичаните предпочитат силен черен чай, като концентратът се приготвя в специална цедка…Впоследствие той се разрежда с гореща вода по предпочитание.
Много важно е домакинята сама да обслужи своите гостенки – налива им чая, добавя им млякото, лимона и захарта. Пиенето на чай се съпровожда със светски клюки, което е винаги на мода сред дамите. :P Може би затова ...старомодният английски чай си остава на мода и до днес.
Вие обичате ли английски чай. Какъв предпочитате? А спазвате ли поне някои от аристократичните привички към ритуала?
rora

Re: Английският чай – винаги на мода, макар и старомоден

Мнениеот denkaruseva » 04 Фев 2013, 12:30

Следобеден английски чай ме тонизира и освежава. Обичам да пия, но разбира се не спазвам прифърцунени привички...В момента съм си взела черен чай "Tetley" ( английска закуска), които умело комбинирам със следобедна закуска. Гарантираният ефект е добро настроение през останалата част от деня... :P
denkaruseva

Мнениеот IVRO » 04 Фев 2013, 14:58

Аз харесвам всички видове чай "Tetley" ;) Освежават страхотно...
IVRO

Мнениеот rora » 05 Фев 2013, 13:13

Няма по - тонизираща напитка от силния английски чай, ако е оригинален наистина...Ще пробвам този на "Tetley" :P
rora

Мнениеот geriva » 25 Фев 2013, 12:36

Да обичам :D Не го пия по английски обичай, но пак си ми е любим.
geriva

Мнениеот sunnyr » 25 Фев 2013, 12:52

Обичам чай! Размечтах се за сервиза от снимката...уникален е!
sunnyr

Мнениеот spring » 18 Юни 2013, 10:46

Много го харесвам, но не бива да се прекалява, че лично аз получавам предлетежен синдром ;)
spring

Мнениеот Andrey » 12 Яну 2015, 14:58

Никога не съм пил чай по такава рецепта, то аз не съм голям привърженик на чая де...
Аватар
Andrey

Мнениеот Slavena » 19 Яну 2015, 18:15

sunnyr написа:Обичам чай! Размечтах се за сервиза от снимката...уникален е!

хаха никога не съм ги харесвала такива сервизи, много грозно ми изглеждат.
Slavena

Назад към Рецепти и полезни съвети