Хистаминовата непоносимост е състояние, при което организмът не може да разгражда правилно хистамина - вещество, което се произвежда естествено в тялото и се съдържа в някои храни. Ето основните аспекти:
Причини:
Недостатъчно производство на ензима диаминоксидаза (DAO), който разгражда хистамина
Генетична предразположеност
Чревни заболявания
Симптоми:
Главоболие
Стомашно-чревни проблеми (подуване, диария)
Кожни реакции (обриви, сърбеж)
Запушен нос или хрема
Сърцебиене
Диагностика:
Елиминационна диета
Кръвни тестове за нивата на хистамин и DAO
Изключване на други състояния със сходни симптоми
Лечение:
Диета с ниско съдържание на хистамин
Добавки с DAO ензим
Антихистамини в някои случаи
Храни за избягване:
Ферментирали продукти (кисело зеле, кимчи)
Отлежали сирена
Алкохол, особено червено вино
Консервирана риба
Цитрусови плодове
Важно е да се отбележи, че хистаминовата непоносимост често се бърка с хранителна алергия, но са различни състояния.