В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с алергия и имунология, да споделяте мнения и да получите съвет - хранителни, слънчеви алергии и други.
13 Сеп 2017, 00:14
Здравейте! Момче на 19 години съм. По принцип ям само сухи храни (тостери, бургери, сандвичи и т.н.). Преди около година си закупих пица, както обикновено, и след като я изядох, устните ми започнаха да миришат на повръщано. С извинение - помислих си, че материалите не са били качествени, но след този ден винаги, когато ям сирене, кашкавал или топено сирене, се получава същото.
Устните ми или носът ми започват да миришат на повръщано. Вече имам чувството, че постоянно миришат така, дори да не съм ял кашкавал или сирене отдавна. Ако някой се е сблъсквал с този проблем и може да помогне, ще съм много благодарен. Поздрави!
13 Сеп 2017, 14:57
Morphoza написа:Здравейте момче на 19 години съм попринцип ям само сухи храни (тостери бургери сандвичи и т.н.) преди около година си закупих пица както обикновенно и след като я изядох устните ми започнаха да миришат на повръщано с извинение помислих си че материалите не са били качествени но след този ден винаги като ям (сирене кашкавал топено сирене) топли се получава същото. - Устните ми ли носът ми ли започват да миришат на повръщано . Вече имам чувството че постоянно миришат така и да не съм ял кашкавал или сирене отдавна. Ако някой се е сблъсквал с този проблем и помогне ще съм много благодарен.Ппздрави
Здравейте, Morphoza!
Състоянието, което описвате, не е алергия. Най-вероятно е психологически проблем. Възможно е поради неприятното възприятие на сетивата в случая, който споменавате, следващите пъти отново това да рефлектира подсъзнателно и да "усещате" същата миризма. Също така има вероятност, ако в същия период от време сте употребявали т.нар. забранени вещества, това също да е оказало влияние.
Може да се консултирате с психолога във форума на Фрамар в тази тема:
Психология и психотерапияС уважение,
Фрамар
Последна промяна
FramarLekari на 13 Сеп 2017, 14:59, променена общо 1 път
13 Сеп 2017, 15:24
Хахах хора първия път като се получи дали съм си мислел "ше изям тая пица и ше ми мирише на повръщано" защо като ям примерно дюнер или бургер не се получава само когато ям нещо с сирене или кашкавал и то трябва да са затоплени или "разтопени"
13 Сеп 2017, 15:40
Все пак благодаря за мненията :)
13 Сеп 2017, 15:44
Време е да сипромениш хранителните навици, и ти самия ще се чувстваш по-добре и с повече енергия! :) зарежи ги тея кашкавали и подобни, може да имаш някаква непоносимост към лактоза.
13 Сеп 2017, 15:50
Благодаря на всички ви. До скоро си мислех че се получава само при яденето на кашкавал сирене топено сирене . И сте прави вече като ям нещо с тея продукти може би си внушавам леко. Но скоро намазах 2 препечени филии с масло изобщо нито съм си помислил че ше стане така нито знаех изядох филиите с масло и същия ефект така че не става дума за внушаване.
13 Сеп 2017, 16:01
Може да някаква непоносимост към лактоза, тогава, маслото е млечен продукт, ако е само с масло, сирене, кашкавал и т.н. а примерно нямаш проблеми с яйца, картофи, всякакси други неща..
13 Сеп 2017, 16:02
Да със други нямам проблем само със сирена кашкавали топени сирена масло и т.н.
13 Сеп 2017, 16:07
пусни си едно изследване в някоя лаборатория. ;) и забрави за екстрите добавки, които си приемал преди, не се връщай към тях, виж колко си млад още.
13 Сеп 2017, 16:22
Имаш ли някакви симптоми като диария, болки в стомаха, подуване? Ако нямаш, надали става въпрос за това и няма нужда да си внушаваш, може самата храна да не ти понася като аромат, който се отделя след това. А и забелязал ли си някой да ти каже, че се случва? Примерно попитай майка си следващия път, дали усеща нещо, след като си ял млечен продукт.
А изследванията са кръвни, във всяка лаборатория може да си пуснеш изследването за непоносимост към лактоза. Прави се обременяване, както с глюкозата, за установяване на диабет, в твоя случай се приемат 50гр лактоза и след час пак се прави изследването. Може да поискаш направление от личния лекар, ако може да ти издаде, иначе приготви поне 70-80 лева.