Загуба на съзнание

Долекарска помощ при спешни случаи!!! Ръководства за първа помощ при спешни случаи.

Загуба на съзнание

Мнениеот Atanas Kutlev » 20 Фев 2013, 16:32

Загуба на съзнание или безсъзнание

Болестните промени на съзнанието се делят на количествени (промяна в яснотата) и качествени (промени в съдържанието).

Количествените или депресивни промени в съзнанието биват:

1. Обнубилация (унесеност) - представлява най-леката степен на помраченост на съзнанието. Характерно за обнубилация е невъзможност за съсредоточаване и забавено отговаряне на зададени въпроси.

2. Сомнолентност или сънливост - дълбока унесеност, от която пострадалият излиза след по-усилено дразнен (повикване с висок глас, убождане) и реагира с отваряне на очи, насочване на поглед, в по-леки случаи може да отговори на елементарни въпроси с отделни думи.

3. Сопор (сънно състояние) - пострадалите изглеждат дълбоко заспали, но при прилагане на болково дразнене реагират с мимика, звуци и неясни думи. При това състояние рефлексната активност е запазена и зениците реагират на светлина

4. Кома или безсъзнание е тежка степен на помраченост на съзнанието. Степента на коматозно състояние зависи от локализацията на потискащия процес и от естеството на болестния процес довел до безсъзнание. При кома съзнанието е напълно изключено, пострадалите са напълно отпуснати, липсват волеви движения, гълтателният рефлекс и дишането са запазени. При дълбока кома се развива пълна липса на рефлекси (арефлексия) - изчезват зеничните и сухожилните рефлекси, нарушава се гълтането и дишането. При спиране на спонтанно дишане и сърдечна дейност, съчетани със загуба на съзнание, пострадалите са в състояние, наречено клинична смърт.

Причини за възникване на кома (безсъзнание):

1. Заболявания и състояния, свързани с въздействие на токсични субстанции (ендо- и екзотоксини) - бъбречни, чернодробни заболявания, захарна болест (диабет), алкохол, барбитурати (лекарства, които се предписват при тревожност, безпокойство, безсъние с успокояващо и сънотворно действие), отравяне с медикаменти и газове.

2. Болести състояния като мозъчен инсулт (резултат на нарушена циркулация на кръвта в мозъка), епилепсия, менингит, хипогликемична кома (недостатъчен приток на глюкоза - "кръвна захар")

3. Черепно-мозъни травми - сътресение, контузия на мозъка, притискане на мозъка от вътречерепен кръвоизлив.

4. При топлинен и слънчев удар, алергичен шок, удар от електрически ток.

5. Сърдечни заболявания - инфаркт (сърдечен удар).

6. Кратка загуба на съзнание (или припадък), често се причинява от дехидратация (обезводняване), ниско нива на кръвната захар, временно понижаване кръвно налягане или при учестено дишане, в резултат на хипервентилация.

Признаци на загуба на съзнание!

Безсъзнанието или всяка друга внезапна промяна в психичното състояние трябва да се третира като спешен медицински случай.

Човек е в съзнание, когато изпълнява команди за отваряне на очите, за движение на ръка или крак, в състояние е да покаже езика си и реагира адекватно на повикване, и докосване.

Въпроси, които могат да се зададат на пострадалия, за да се определи степента на промяна в съзнанието са:

1. Как е името ви/ти?

2. Каква е датата?

3. На колко години сте?

Грешните отговори или липсата на отговори на въпросите предполага промяна в психичното състояние. В случай че пострадалият не реагира на гласови команди, болково дразнене, лежи неподвижно и не отваря очите си, то той е в безсъзнание.

Как да процедираме с пострадал в безсъзнание?

В английската литература се употребява абревиатурата - ABC (airways, breathing and circulation или в превод въздухоносни пътища, дишане и циркулация на кръвта) за лесно запомняне на основните стъпки, при оказване на първа медицинска помощ.

При безсъзнание се предприемат следните спешни мерки (първа спешна долекарска помощ):

1. Обадете се или кажете на някого да се обади на тел. 112, като се описват местоположението, броя на пострадалите и видимото им състояние.

2. Проверяват се дихателните пътища, дишането и честотата на пулса.

3. Осигурете проходими дихателни пътища:

• пострадалият внимателно се освобождава от притискащи дрехи;

• проверява се и се почиства устната кухина (при необходимост) от намиращи се в нея кръв, други материи, счупени зъби или зъбни протези;

• в случай че липсва травма на врата или гръбначния стълб, главата на пострадалия се отвежда внимателно назад - едната ръка се поставя на челото, а с другата се издърпва долната челюст (брадичката) напред и нагоре;

• при наличие на подходящ предмет или дреха (навива се на руло), наличния предмет се поставя под раменете на пострадалия, като целта е главата да увисне леко назад;

• ако пострадалият диша, лежи по гръб и не подозирате увреждане на врата и гръбначния стълб, то той се поставя в странично стабилно положение. Внимателно обърнете пострадалия на една страна, горният крак се сгъва в тазобедрената и колянна стави, така, че да образуват прави ъгли. Леко наклонете главата назад, за да се поддържат отворени дихателните пътища.

• дишането и сърдечната дейност се проверяват на интервали от една минута.

4. Проверете дишането като поставите ухото или бузата си в близост до устата на лицето и същевременно наблюдавайте за наличие или липса на дихателни движения в гръдната област. При констатиране на липса на дишане се правят две бавни обдишвания на пострадалото лице.снимка

5. Проверката на кръвообращение се осъществява чрез проверка на пулса на сънните артерии (а. carotis) - намират се в областта на шията от двете страни на гръкляна, или пулса на феморалните артерии, разположени в горната вътрешна част на бедрата в близост до слабинната гънка.
палпиране на артерия каротис.jpg
палпиране на артерия каротис.jpg (27.25 KiB) Прегледано 4617 пъти


Необучено лице, което не може да намери пулса на оказаните артерии, може да съди за наличието на кръвообращение и сърдечна дейност, ако усети, че пострадалото лице има дихателни шумове и леки движения на гръдния кош. При установяване на липса на пулс се осъществява индиректен сърдечен масаж.

Общата продължителност на проверката на дишането и кръвообращението не трябва да продължи повече от 10 сек.

6. В случай че дишането или пулса спрат се провежда сърдечен масаж и обдишване.

7. Ако смятате, че човек в безсъзнание има нараняване на врата и гръбначния стълб, оставете лицето както сте го намерили, докато продължава да диша. В случай че лицето повръща, цялото тяло се обръща едновременно на една страна. Осигурете упора на врата и гърба, за да се запазят главата и тялото в същото положение по време на преместването.

8. Затоплете лицето с налични дрехи, одеяла и др., докато пристигне медицинска помощ.

9. Ако видите човек да припада, опитайте се да предотвратите падане. Поставете лицето на пода и повдигнете на краката му с около 30-40 см.

Основен алгоритъм при провеждане на непряк сърдечен масаж и изкуствено обдишване при пострадал с липса на спонтанна сърдечна дейност и дишане.

1. Обадете се на тел. 112.

2. Започнете изкуствено обдишване и индиректен сърдечен масаж, като в зависимост от броя на оказващите първа помощ, съотношението обдишване/притискане на гръдния кош е като следва:

• при двама оказващи помощ 1/5;

• при един съотношението е 2/15.

За една минута трябва да се направят средно около 100 компресии.

3. Сърдечният масаж и изкуственото дишане продължават до пристигане на екип на спешна медицинска помощ или да възстановяване на спонтанно дишане и кръвообращение.

4. В случай на възстановяване на спонтанно дишане и кръвообращение, но пострадалия остава в безсъзнание, следва да се постави в стабилно странично положение. Състоянието на кръвообращението и дишането се следи на всяка минута.

Подробна информация за изкуствен сърдечен масаж и изкуствено обдишване може да прочетете при:
http://forum.framar.bg/topic764.html

Какво не се прави при лице в безсъзнание?

1. НЕ давайте на човек в безсъзнание каквато и да е храна или течност.

2. НЕ оставяйте пострадалото лице само.

3. НЕ поставяйте възглавница под главата на човек в безсъзнание.

4. НЕ удряйте плесници по лицето на човек в безсъзнание и не го пръскайте с вода в лицето, за да се опитате да го събудите.

В кои случаи да се свържете със спешна медицинска помощ.

Обадете се на тел. 112, ако пострадалия е в безсъзнание и:

1. Не се връща бързо в съзнание (в рамките на минута).

2. При падане или нараняване, особено при наличие на значително кървене.

3. Лицето има диабет.

4. При наличие на гърчове.

5. При загуба на контрол над червата или пикочния мехур (изпускане).

6. Лицето не диша.

7. Бременни.

8. Лицето е на възраст над 50 години.

Обадете се на тел. 112 или потърсете медицинска помощ, ако лицето дойде в съзнание, но се оплаква от:

1. Болка или дискомфорт в гърдите, усеща "прескачане" на сърцето или неравномерен сърдечен пулс, има високо кръвно налягане.

2. Не може да говори, има проблеми със зрението или не може да движи ръцете и краката си.

Превенция на загуба на съзнание.

1. Избягвайте ситуации, при които нивото на кръвната захар е твърде ниско.

2. Избягвайте прекалено дълго стоене на едно място, без да се движите, особено ако сте склонни към припадъци.

3. Пийте достатъчно течности, особено в топло време.

4. Ако смятате, че сте на път да припаднете, легнете или седнете с глава, наведена напред, поставена между коленете.

5. Хората със заболявания, като диабет, сърдечни болести, епилепсия и др. трябва винаги да носят документи или гривни, описващи или оказващи съответното състояние.
Atanas Kutlev
 
Мнения: 21
Регистриран на: 18 Фев 2013, 15:39

Re: Загуба на съзнание

Мнениеот Venito » 28 Фев 2013, 12:07

Мисля, че е необходимо да се знаят основни правила за първа помощ, защото не винаги при инцидент има медицинско лице, което да се намеси бързо и адекватно. Само че- стои въпроса- кой, кога и защо да организира такива обучителни курсове.
Аватар
Venito
 
Мнения: 38
Регистриран на: 21 Фев 2013, 10:25

Re: Загуба на съзнание

Мнениеот marchinko73 » 24 Окт 2019, 15:53

Venito написа:Мисля, че е необходимо да се знаят основни правила за първа помощ, защото не винаги при инцидент има медицинско лице, което да се намеси бързо и адекватно. Само че- стои въпроса- кой, кога и защо да организира такива обучителни курсове.


Би могло здравните заведения да ги организират. Също както дните на отворени врати или безплатните прегледи например. А маже да ги организират и фирмите за своите работници като част от обучението за безопасност на работното място. Въпрос на желание и инициатива според мен.
Аватар
marchinko73
 
Мнения: 405
Регистриран на: 22 Авг 2019, 10:00


Назад към Първа помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron