Аламинутът - спасение от безвремието

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Аламинутът - спасение от безвремието

Мнениеот geriva » 03 Мар 2013, 17:09

На кой не му се е случвало да няма време?
На кой не му се е случвало със стържещ от глад стомах да отвори хладилника, а там..нищо?
На коя домакиня не и се е искало да приготви нещо вкусно, но набързо?
Спасението е в аламинута.

Вие приготвяте ли подобен род ястия?
Нека споделим интересни рецепти.Ето и моята любима:

Миш-маш
1 консерва доматен сок или накълцани на дребно домати
няколко печени чушки (може и мариновани, според вкуса)
150 гр сирене
3 яйца
магданоз или босилек
зехтин за запържване на доматите

Приготвяне:Затопля се зехтина, изсипват се доматите, наситнените чушки и сиренето.Изчаквам да заври всичко и добавям яйцата ( които преди това леко съм разбила с вилица).
geriva

Re: Аламинутът-спасение от безвремието

Мнениеот yani4ka » 03 Мар 2013, 23:10

Нещо вкусно и бързо от Родопите;

Пататник на тиган

2бр. големи картофа
1бр.яице
3-4с.л. олио
1бр. средно голяма глава крумид лук
джоджен, черен пипер и сол на вкус
Картофите и лука се обелват и настъргват на едрото ренде. Добавят се яйцето и подправките. Сместа се разбърква добре и се разстила в добре загрят тефлонов тиган с мазнината. Захлупваме и печем 4-5 мин.на не много силен огън, след това обръщаме сместа върху капак като притискаме капака здраво и обръщаме тигана(добре е да го правите върху мивката, докато усвоите техниката. После поставяме с приплъзване отново "палачинката" в тигана и печем 2-3 мин..
yani4ka

Re: Аламинутът-спасение от безвремието

Мнениеот BRI » 04 Мар 2013, 12:26

Аз пък мога да ви предложа аламинут със зеленчуци, сирене и кашкавал

Продукти: 50 г кашкавал и сирене фета, 50 г сирене фета, 2 стръка зелен лук , 150 г моркови,
250 г картофа (около 3), 10 г масло, 5 малки домата, 1 супена лъжица кедрови ядки (или белен слънчоглед), сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Зеленият лук се измива и се нарязва на кръгчета, като се използва и зелената част.
Обелените и измити моркови и картофи, кашкавалът и сиренето се настъргват на едро ренде. Всичко се изсипва в дълбока купа и заедно с лука се разбърква. Подправя се с черен пипер и сол.
Намазвате малка форма за печене с масло и сипвате зеленчуковата смес, като добавите 5 супени лъжици вода. Доматите се разполовяват и поставят върху сместа. Поръсват се семките. Разпределят се по повърхността парченца масло и се пече 15 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Става много вкусно…
BRI

Re: Аламинутът - спасение от безвремието

Мнениеот geriva » 04 Мар 2013, 18:46

BRI написа:Аз пък мога да ви предложа аламинут със зеленчуци, сирене и кашкавал

Ех, това изглежда невероятно. Ще се пробва веднага. Точно моят тип ястие-защо ли не ми е попадала подобна рецепта?
Мерсаж! ;)
geriva

Мнениеот winterrose » 05 Мар 2013, 18:05

Миш-машът е моето спасението, когато времето ме притиска. Също така всякакви разновидности на омлети -със сирене, зеленчуци, кашкавал, филе и т.н. Или разни варианти на спагети и макарони -важното е да става бързо.
winterrose

Мнениеот sunnyr » 25 Юни 2013, 13:28

Моето спасение пък е огретен. Приготвя се сравнително лесно и често експериментирам, добавяйки това, което имам в хладилника... Вие можете ли да ми предложите рецепти?
sunnyr

Мнениеот rora » 07 Авг 2013, 11:59

Аз залагам на качамак с масло и сирене. Бързо и вкусно е и всички вкъщи много го обичаме...
rora

Мнениеот rabotnata pchela » 15 Яну 2015, 15:38

Като чудя аламинут си представям само кюфтета и кебапчета с пържени картофи. :)
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Burborino » 15 Яну 2015, 16:07

Миш машчето и за мен е бързо спасение :)
Освен класическото много често правя подобно на него, но без домати. Също омлетчета и бъркани яйца с разни екстри.
Днес за вечеря ще правя също едно ястие, което причислявам към аламинутите защото се приготвя за около 25-30 минути. Късчета пилешко филе с моркови, лук, китайско зеле и соев сос.
Много често приготвям разни такива неща с месо, които стават бързо. От арабските магазини си купувам смес от подправки за дюнер и си правя месото така - бонфиленца или филенца или пържолка от бут я приготвям до готовност почти на почти сух тиган. след което добавям малко вино или вода и подправката. обръщам до златисто и после режа на парченца и връщам обратно в тигана. и сервирам с някаква салата. за около 20 минути става.
Пълнените гъбки също могат да се причислят. Могат да се напълнят с какво ли не.
What's it got in its nasty little pocketses, eh, my precious?
Аватар
Burborino

Мнениеот Anka » 15 Яну 2015, 16:20

Бърборино само като заговори и качвам поне 3 килограма. :mrgreen: :lol: :lol:
Аватар
Anka

Назад към Рецепти и полезни съвети