Анорексия и Булимия

Анорексия и Булимия

Мнениеот FramarAdmin2 » 09 Май 2011, 13:13

Анорексията и Булимията са смятани за втори по сериозност болести след наркоманията.Думата "анорексия" е от гръцки произход и означава липса на апетит. Първото научно описание на болестта е дадено от Ричард Мартън, който определя анорексията като: "болестно състояние на духа, причинено от тъга и грижи...". Анорексията представлява силен страх от напълняване и е характерна най-вече за тийнейджърките и младите жени.
Имате ли ваши познати страдащи от тези ужасни болести?
Прикачени файлове
anorexia-all.jpg
anorexia-all.jpg (79.77 KiB) Прегледано 1134 пъти
Администратор на forum.framar.bg
Аватар
FramarAdmin2
 
Мнения: 245
Регистриран на: 18 Мар 2011, 11:17

Re: Анорексия и Булимия

Мнениеот Margo » 05 Юли 2011, 12:55

ОООО познавам такива хора, ужасно е имаш чувството, че поглеждайки се в огледалото не виждат реален образ.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Анорексия и Булимия

Мнениеот Aviva » 05 Юли 2011, 14:33

Ужасна болест!!!!
Aviva
 
Мнения: 12
Регистриран на: 30 Мар 2011, 21:48

Re: Анорексия и Булимия

Мнениеот qproin » 30 Окт 2011, 14:01

И тези болести ще набират все повече популярност докато отвсякъде ни дебнат съвършени тела. Звездите от ТВ екран под лекарски контрол с помощта на спорт, диети, медикаменти и дори операции постигат неверояни резултати свързани с външния им вид. А какво остава за всички обикновени момичета,които мечтаят да изглеждат като тях. Прекалено много се налага красивото, и някои момичета стигат до крайности, с цел да изглеждат като своите идоли.Много е важна и средата в която живееш, ако хората около теб непрекъснато ти натякват че си дебела или грозна, рано или късно това ще се отрази.
qproin
 
Мнения: 669
Регистриран на: 18 Юли 2011, 22:21

анорексия и булимия на второ място по смъртност

Мнениеот ovagimyan » 17 Яну 2012, 12:06

"Aнорексия"-Момичето, което страда от анорексия, почти не се храни, заради ужаса от напълняването, брои калории и грамове, а след това започва изтощителни физически упражнения да не би нещо да й се “залепи”. Обаче колкото и да отслабват, девойките с анорексия не искат да повярват, че са слаби.
сигнали: Загуба на значителна част от теглото, продължителни диети, въпреки слабостта си се чувстват дебели, даже след загуба на тегло силен страх от надебеляване, спиране на менструалния цикъл, притеснение за храните, калориите, мазнините, и хранителните съставки, гладуване в изолация и готвене за другите, опадване на косата, студени ръце и крака, немощен говор, изморителни тренировки, лъжи относно хранителната им депресия, заплашителна слабост, изтощителни периоди на хиперактивност, развитие на слаби косми по ръцете, краката и други части на тялото, поява на мъх по тялото, сърцебиене, суха, лющеща се кожа, накъсано дишане.
"Булимия"-
При булимията момичето поглъща големи количества храна, а после се освобождава от погълнатото чрез принудително повръщане или приемане на слабителни. И булимията засяга момичета и млади сигнали: Лакомо или неконтролирано хранене, самонаказване със стриктни диети, гладуване, енергични упражнения, повръщане или използване на разхлабителни или диуретици в усилие да отслабнат използвайки тоалетната често след ядене, в депресия от телесното тегло, колебание на настроенията извън контрол, подуване на лимфните жлези на шията и лицето, киселини в стомаха и подуване на нередовни периоди, стоматологични проблеми, запек, болки в гърлото, повръщане на кръв, слабост, хлътнали, кръвясали очи...

Ако имате близки или познати, които проявяват някои от изброените по-горе признаци, веднага вземете мерки.
Почти винаги болните не осъзнават, че с тях става нещо нередно, а последиците могат да бъдат фатални.
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: анорексия и булимия на второ място по смъртност

Мнениеот Memento » 17 Яну 2012, 12:09

Какви мерки по-точно? Доколкото съм запознат тези болести са пряко свързани с психиката, към психолог ли трябва да се обърнем първо или друг специалист?
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Анорексия и Булимия

Мнениеот Силвия Бояджиева » 17 Яну 2012, 20:09

Това е много неприятно заболяване, аз мисля че първо към психолог трябва да се обърне, но най вероятно не само към него!
Жената с характер ,плаши слабите мъже, но подлудява силните !
Аватар
Силвия Бояджиева
 
Мнения: 108
Регистриран на: 17 Яну 2012, 19:17

Re: Анорексия и Булимия

Мнениеот ogi-smile » 18 Яну 2012, 10:08

Хората с булимия страдат от различни медицински и психологически усложнения, които обикновено се считат за обратими с помощта на прилагането на мултидисциплинарен терапевтичен подход. Лечението се контролира или от терапевт, или от психиатър, а в някои случаи и от психолог.
Степента на медицинските усложнения определя типа първично лечение на заболяването. За постигане на оптимални резултати лечението трябва да се проведе от психиатър с общ медицински и психологически опит.
Съществуват редица антидепресанти, които оказват благоприятен ефект върху лечението на булимията. Изследванията в тази област показват, че лекарството флуоксетин (Прозак), е ефективно при терапия на пациенти с булимия.Състоянието на някои изисква хоспитализация, дължаща се на степента на разпространение на медицинските и психологичните усложнения. Други се нуждаят единствено от консултация и мониторинг от страна на личен лекар не повече от веднъж седмично. Стабилизирането на физическото състояние на е непосредствена задача, в случай че животът е изложен на опасност.
Основната цел на лечението е да се обърне внимание едновременно на физическите и психологическите потребности , за да се възстановят психическото здраве и правилния режим на хранене.
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Анорексия и Булимия

Мнениеот ovagimyan » 03 Фев 2012, 11:06

Страшно е, ето един разказ на момиче болно от тази ужасна болест. Роси е на 19 години. В последния клас на гимназията решила, че е дебела, и започнала да пази диета. Страшно искала да прилича на манекенките, които гледала по фешън-канала. Първо се отказала от закуската сутрин. В семейството й никой не излизал от къщи, без да е закусил. За да не направи впечатление нейният отказ, молела майка си да й направи сандвичи, които после изхвърляла. Когато се връщала на обяд от училище, изсипвала оставения за нея обяд в мивката или в кофата за боклук, старателно замаскирайки това. Вечер убеждавала родителите си, че се е нахранила и има много да учи. Затваряла се в стаята си, докато стане време за лягане. За четири месеца от 57 станала 39 килограма. И тогава й поставили диагнозата АНОРЕКСИЯ.

[b]Ето какво разказва Росица за своите патила и преживявания.

Два месеца, след като гладувах, започнах да ям само плодове и зеленчуци. После пак нищо освен силно препечен хляб. Изпитвах страхотни угризения от това, че приемам някаква храна, колкото и оскъдна да беше тя. Правех физически упражнения до припадък. По цял ден слизах и се качвах по стълбите на блока, правех маратонско ходене из целия град.

На кантар не се качвах, нямах представа колко съм свалила. През цялото време мисълта ми бе ангажирана с храната - колко и какво ще изям, колко калории ще погълна, как ще ги изразходвам. Изпитвах ужасен страх да не напълнея. Мразех се, мразех тялото си, сега си давам сметка, че от този период нямам нито една снимка. Аз в огледалото не можех да се гледам, камо ли да се снимам.

Започнах да обличам старите си детски дрехи и бях щастлива от това. Чувствах се силна психически въпреки физическата слабост. Учех със стръв уроците си, не исках да разочаровам нито учителите си, нито родителите си. Страхувах се гласно да изказвам собственото си мнение. Стремях се всичко да бъде перфектно. А какво стана - завърших 11 клас с отличен успех и болна от анорексия.

Заминах на морето, без да подозирам, че нещо с мен не е наред. Като се събличах на плажа по бански, всички се обръщаха след мен. Мислех си, че е, защото съм слаба и изглеждам великолепно, като манекенка. А то било поради това, че съм изглеждала болезнено мършава. Трябваше ми време и сериозно лечение, за да го осъзная.

Два месеца и половина, след като започнала да гладува, цикълът й спрял. Майка й я завела на гинеколог, където я качили и на кантар: 39 кг! Лекарят поставил диагнозата - анорексия.

Това беше дума, която нито аз, нито майка ми бяхме чували до този момент.

Впоследствие разбрах, че много от лекарите поставят диагноза гастрит, когато имат пред себе си типично изразена булимия - преяждане, последвано от повръщане. Те грешат, защото всъщност за болните от тези болести храната е просто инструмент. Ти можеш да я изядеш и после да я изхвърлиш. Заболяването е свързано с проблеми в общуването. Може би именно това за нас е начинът, по който ние изливаме невъзможността си да се възприемаме такива, каквито сме и да общуваме.

Много често булимията и анорексията се проявяват заедно. Виждайки, че един такъв болен се храни, хората около него започват да се радват, а това е просто преминаване в друга фаза. В никакъв случай не е излекуване, дори напротив, защото именно преминаването означава задълбочаване на болестта.

Аз бях изпратена при психиатър. Той твърдеше, че нищо ми няма и трябва само да започна да ям и всичко ще бъде наред. Предписа ми лечение, от което се чувствах постоянно отпаднала, и хранителен режим, който така и никога не спазих. В същото време съвсем случайно прочетох, че анорексията води до смърт и много се уплаших. Но тъй като това влияе много на психиката, у мен се появяваше постоянно желанието за смърт. Преди да замина за клиниката, аз месеци наред исках да умра. Казвах си, защо трябва да живея - нямам нищо.
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: Анорексия и Булимия

Мнениеот Bella » 03 Фев 2012, 11:27

Имам позната, която като се нахрани повръща.Винаги с един и същ аргумент, че просто храната не и е харесала и чувства тежест в стомаха. Аз също смятам, че това е много сериозно заболяване и трябва да се вземат мерки на време.
Аватар
Bella
 
Мнения: 233
Регистриран на: 20 Сеп 2011, 15:17

Следваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с психология, психиатрия и сексология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта