Ухапване от пчела и оса

Долекарска помощ при спешни случаи!!! Ръководства за първа помощ при спешни случаи.

Ухапване от пчела и оса

Мнениеот Dr Violina Todeva » 19 Май 2011, 18:12

Тежестта на ухапването от пчела или оса се определя от много фактори – вида на насекомото, локализацията на оплакванията, броя на ухапванията, както и алергичната чувствителност на индивида. Повечето хора не развиват алергична реакция след ухапване от пчели или оси.

Проблемите, които възникват след ухапване могат да се разделят на локални – на мястото на ухапването и системни – на целия организъм.


Локални реакции:

1. Непосредствено след ухапването - болка, зачервяване, оток, сърбеж.

2. В рамките на 12-36 часа – може да възникне локална реакция с размер по-голям от 8-10 см в диаметър.

3. Бактериална инфекция – може да се развие след няколко дни. Появата на бактериална инфекция също води до оток и зачервяване и прави трудно разграничаването с локалната алергична реакция.


Системни или алергични реакции:

1. Поява на уртики (червени, навдигнати, бързопреходни кожни обриви) и сърбеж по цялото тяло.

2. Оток на устните и/ или ларинкса.

3. Хрипове и/ или болки в гърдите.

4. Затруднено дишане.

5. Гадене и/ или повръщане.

6. Тревожност.

7. Спадане на кръвното налягане. Слабост и замаяност.

8. В много тежки случаи, особено при затруднено дишане може да настъпи и смърт.


Кога да потърсите лекар?

В повечето случи след ухапване от пчела или оса не се налага да търсите специализирана помощ. Въпреки това имайте предвид, че в някои случаи може да има много тежки последици дори и смърт.


Може да потърсите лекар в следните случаи:

1. Ако се развие локална реакция с по-голям размер над 10 см, ако има изтичане на гной, ако имате температура.

2. Ако са минали повече от 10 години след последната имунизация срещу тетанус. Трябва да се направи нова имунизация.


Незабавно посетете спешен център, ако имате белези за алергична реакция:

1. Затруднено дишане.

2. Затруднение в говора.

3. Оток на устните и/ или ларинкса.

4. Обрив по цялото тяло.

5. Замаяност или слабост.

6. Ако имате повече от 10-20 ухапвания, особено при малки деца и възрастни хора или такива с други заболявания.

7. Ако има ухапване в устата или гърлото – особено при деца.

8. Ако има ухапване на окото.

9. Ако спрете да уринирате или урината стане тъмна на цвят (особено при множество ухапвания).

10. Ако сте имали предишно ухапване с алергична реакция.

Не шофирайте самостоятелно, а помолете някой близък да Ви откара до болница.

В спешното отделение ще проверят общото състояние на организма – артериално кръвно налягане, пулс, дихателна честота, проходимост на дихателните пътища, оглед за обриви по тялото, температура. Трябва да съобщите за всички лекарства, които приемате по повод на други заболявания, както и дали в миналото сте имали други алергични реакции. Може да се наложи да Ви направят кръвни изследвания и рентгенова снимка.


Какво може да направите сами вкъщи?

В повечето случаи след ухапване от пчела или оса това, което може да направите сами е напълно достатъчно и изобщо не се налага да се търси лекарска помощ.

Старайте се да избягвате по-нататъшни ухапвания. Носете дрехи, които могат да Ви предпазят и използвайте репеленти.

Отстранете от кожата, колкото се може по-бързо жилото. Начина, по който ще бъде премахнато не е от съществено значение.

отстраняване на жило с нокът.JPG
отстраняване на жило с нокът.JPG (5.74 KiB) Прегледано 74917 пъти


отстраняване на жило с карта.JPG
отстраняване на жило с карта.JPG (5.77 KiB) Прегледано 74917 пъти


Измийте мястото, където е ухапването с вода и сапун, след което може да поставите локален антибиотик.

На мястото на ухапването може да прилагате студени компреси – това ще Ви облекчи.

За сърбежа могат да се приемат различни антихистаминови препарати.

Ако има болка може да приемате болкоуспокояващи – нестероидни противовъзпалителни средства.

Ако последната Ви имунизация срещу тетанус е била преди повече от 10 години – потърсете личния лекар необходима е реваксинация.

Ако имате прояви на алергична реакция, незабавно потърсете лекар. Може да приемете, колкото се може по-бързо антихистамин или друг противоалергичен препарат.

Ако сте проявявали алергична реакция може да разполагате със специален сет за спешни случаи. При ухапване го поставете незабавно.


Лечение при ухапване от пчели и оси

Лечението се определя в зависимост от състоянието на организма, тежестта на оплакванията и локалната реакция. Не съществува специфичен антидот – противоотрова. Повечето от причините, за да се потърси лекарска помощ се дължат на алергична реакция след ухапване.

Ако имате само локални промени е достатъчно да се отстрани жилото, да се почисти мястото и да се приложи локален антибиотик. Отстраняването на жилото е задължително. За сърбежа могат да се приемат различни антихистаминови препарати. Ако имате болка може да приемате болкоуспокояващи – нестероидни противовъзпалителни средства. Ако последната Ви имунизация срещу тетанус е била преди повече от 10 години – потърсете личния лекар необходима е реваксинация.

Ако имате проява на лека алергична реакция (обрив или сърбеж по цялото тяло, без проблеми с дишането или общото състояние) се налага лечение с антихистамини, а в някои случаи и с кортикостероиди. Приемане в болница не е задължително, но може да се наложи проследяване от лекар.

Ако имате по-изразена алергична реакция (обрив по цялото тяло, леки проблеми с дишането) се налага лечение с антихистамини, кортикостероиди, а в някои случаи и с епинефрин (адреналин). Възможно е да се наложи приемане в болница и по-дълго проследяване.

Ако имате тежка алергична реакция (спадане на артериалното кръвно налягане, оток на гласните връзки, ларинкса, затруднено дишане) се налага лечение с кортикостероиди, антихистамини и епинефрин. Възможно е да се наложи вливане на течности (интравенозно) и дори интубация – въвеждане на тръба в трахеята. Това състояние е животозастрашаващо. Приемането в болницата е задължително, може да се наложи да бъдете поставени под активно наблюдение на монитор в интензивно отделение.
Ако има множество ухапвания (повече от 10-20), дори и без данни за алергична реакция може да се наложи да постъпите в болница за активно наблюдение и провеждане на изследвания.

Ако има ухапване в устата или гърлото се налага да постъпите в болница за наблюдение, провеждане на изследвания и интензивно лечение.

Ако има ухапване на окото е необходима консултация и проследяване от очен лекар.


Превенция

Предпазването от ухапване от пчела или оса би могло да се предотврати. Това е особено важно, за тези, които знаят, че са алергични при ухапване от определен тип насекоми.

Как може да се предпазите?

1. Избягвайте места, на които има такива насекоми.

2. Не пипайте гнездата на насекомите и не ги притеснявайте.

3. Различните апарати – като косачки за трева могат да провокират насекомите.

4. Избягвайте силните парфюми, сладките напитки, ярките дрехи – те привличат насекомите.

5. Носете дрехи с дълъг ръкав и крачол – те осигуряват известна защита.

6. Пазете от боклук местата, на които сте на къмпинг – там също се събират насекоми.

Ако в миналото сте имали изразена алергична реакция след ухапване от пчела или оса трябва винаги да сте подготвени да реагирате много бързо. Съществуват индивидуални противоалергични материали (сетове) за спешно реагиране. Обикновено се използват ампули епинефрин (адреналин). Навременното използване може да Ви спаси живота. Добре е да имате няколко такива сетове – на работа, у дома, в колата, дори и в чантата. Ако имате алергия след ухапване от насекоми и нямате такива сетове се консултирайте с вашия личен лекар, за да може да снабдите с такива. Ако сте преживявали тежка алергична реакция след ухапване от пчела или оса носете на себе си верижка с ваши медицински данни или дръжте медицинска карта в личните си документи.


Прогноза

В повечето случаи прогнозата е много добра. Повечето хора не развиват алергична реакция след ухапване от пчела или оса. Единствените оплаквания в тези случаи са от сърбеж и зачервяване, което може да продължи няколко дни.

В случаите с множество ухапвания може да се развие късна реакция. Навременната медицинска намеса значително намалява тежестта на развитие на подобна реакция.

Възможно е да се развие тежка инфекция след ухапване, но това усложнение е изключително рядко.
При хората с тежка алергична реакция е необходима спешна намеса, за да се намали риска от сериозни усложнения и дори смърт.


Четете още по темата:Защита от насекоми
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 3248
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: Ухапване от пчела и оса

Мнениеот bisertaskov » 19 Май 2011, 23:24

Ухапа ме пчела на горната устна и отока беше доста голям,болката също.Пчелата беше близо до мен и реших да я прогоня и това беше фатално, за това никакви резки движения когато има жужащо насекомо покрай вас :D :D :D
Дръж главата си ниско наведена (скромност), очите да гледат високо (амбиция), устата затворена (спокойствие); изгради себе си върху синовно уважение и помагай на другите.
bisertaskov
 
Мнения: 588
Регистриран на: 23 Мар 2011, 10:22

Re: Ухапване от пчела и оса

Мнениеот southern_sun » 20 Май 2011, 11:48

Ооо много е болезнено ухапването от пчели и оси. Постоянно съм нащрек край водни басейни, че там е пълно с тия гадинки. А ако някога ни се случи да пострада някой наш познат, но направи алергична реакция и започне да се задушава какво трябва да направим?
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Ухапване от пчела и оса

Мнениеот Dr Violina Todeva » 25 Май 2011, 12:39

southernsun написа:Ооо много е болезнено ухапването от пчели и оси. Постоянно съм нащрек край водни басейни, че там е пълно с тия гадинки. А ако някога ни се случи да пострада някой наш познат, но направи алергична реакция и започне да се задушава какво трябва да направим?

Здравейте!

Задушаването е белег да се потърси ВЕДНАГА лекарска помощ. В тези случаи обикновено се налага приложение на кортикостероиди. Ако някой знае, че има алергична реакция след ухапване от пчела или оса най-добре винаги да носи в себе си сет за спешен случай.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 3248
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: Ухапване от пчела и оса

Мнениеот HealthyBoy » 28 Май 2011, 19:57

southernsun написа:Ооо много е болезнено ухапването от пчели и оси. Постоянно съм нащрек край водни басейни, че там е пълно с тия гадинки. А ако някога ни се случи да пострада някой наш познат, но направи алергична реакция и започне да се задушава какво трябва да направим?

Е чак пък много болезнено, опастност има само за тези които са алергични, тогава трябва наистина да се действа внимателно и да се потърси помощ веднага, но иначе повече от това да те сърби за няколко часа няма да стане и все пак не се дразнете с пчели и оси.
HealthyBoy
 
Мнения: 69
Регистриран на: 15 Апр 2011, 14:45

Re: Ухапване от пчела и оса

Мнениеот bubulina » 29 Май 2011, 14:39

Аз все се притеснявам, дали моето дете е алергично, по принцип от роднини никой няма такива оплаквания, ама знам ли :( и както си ходим на село често, а там първата помощ еднааа :shock:
bubulina
 
Мнения: 292
Регистриран на: 11 Апр 2011, 14:40

Re: Ухапване от пчела и оса

Мнениеот Dr Violina Todeva » 30 Май 2011, 18:39

bubulina написа:Аз все се притеснявам, дали моето дете е алергично, по принцип от роднини никой няма такива оплаквания, ама знам ли :( и както си ходим на село често, а там първата помощ еднааа :shock:

Здравейте!

Наистина няма как да знаете дали детето ще развие алергия, но алергия може да има не само при деца, а и при възрастни.

Добре е да се избягват места, на които има такива насекоми или ако попаднете сред тях да не ги дразнете. Когато сте на разходка сред природата най-добре избягвайте да се парфюмирате и носете светли дрехи.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 3248
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: Ухапване от пчела и оса

Мнениеот tazmaniq » 24 Юни 2011, 23:27

Изображение
Аватар
tazmaniq
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Юни 2011, 11:58

Re: Ухапване от пчела и оса

Мнениеот daniela » 25 Юли 2011, 16:49

Незнам дали да спомена, че освен посочените лекарства за първа помощ е най-добре да се натрие с чесън, изсмуква отровата, наистина е доста ефикасно ;)
daniela
 
Мнения: 6
Регистриран на: 25 Юли 2011, 16:34

Re: Ухапване от пчела и оса

Мнениеот Margo » 28 Юли 2011, 14:09

daniela написа:Незнам дали да спомена, че освен посочените лекарства за първа помощ е най-добре да се натрие с чесън, изсмуква отровата, наистина е доста ефикасно ;)

Да това дори съм го пробвала, ако нямаш на близо чесън е добре да имаш наблизо лед , поне!
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Следваща

Назад към Първа помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта