- stuffed-baked-carp.jpg (46.46 KiB) Прегледано 858 пъти
По традиция трапезата на Цветница се окичва с постни празнични ястия като яхния с маслини и сухи чушки. Въпреки поста, рибата задължително присъства на трапезата, което е и част от християнските канони. Предлагам ви една вкусна и лесна рецепта за печен шаран. Какво ви е необходимо?
• 1 шаран (около 1.5 кг)
• 50 г масълце
• 2 зелени чушки
• един морков и един домат
• 700 г обелени картофи
• сметана - 150 г
• червен пипер и сол на вкус
Направете разрези на почистения шаран и поставете в тях няколко парченца домати, чушки, морков, масълце. Сложете нарязаните картофи в тава. Поставете вътре и шарана с гръбнака нагоре, посолете го и залейте със сметана и масълце и накрая поръсете със сол и червен пипер на вкус. Сложете шарана да се пече в умерено загрята фурна и от време на време го заливайте със собствения му сос. Когато ви замирише на вкусно и шарана добие златиста коричка, знайте, че е готов за празничната трапеза. За любителите на риба, на нея може да добавите и рибно филенце с печурки. Салатите са задължителен елемент от празничното меню. Кои не обича свежа зелена салата по това време на годината? За Цветница е подходяща и салатка от картофи и зрял фасул, а за десерт на трапезата сложете сочен кадаиф. Как да го приготвим ли? Ето и продуктите: 200 гр. кадаиф, 100 гр. натрошени орехи (пробвала съм с лешници и бадеми) и 60 гр. краве масло. А за сиропа са ни нужни: 1 чаена чаша вода, 1 чаена чаша прясно мляко, 3 чаени чаши захар, щипка лимонтозу или 1 супена лъжица сок от лимон, ванилия и настъргана кора от лимон. Разтелете кадаифа в тава и отгоре разпределете масълцето и счуканите на едро орехи. Запечете в загрята фурна до златист цвят. Кипнете млякото и водата и прибавете захарта. Разбърква се и след като заври се оставя да къкри 5-6 мин. да къкри. След това прибавете ванилията, лимоновата кора и сока. Оставете малко да поизстине и залейте изстиналия вече кадаиф (с врял сироп кадаифа става на каша). Покрийте с фолио или кърпа и оставете за около 3 часа да поеме. Нарежете и поднесете изстуден. (по желание с топка бита или заквасена сметана). Ммм, вкусно! А сега е ваш ред кулинари. Дайте вашите цветни идеи за празничната трапеза! Празникът наближава!