19 Окт 2011, 20:26
20 Окт 2011, 22:11
27 Окт 2011, 01:03
12 Юни 2012, 21:44
03 Юли 2012, 10:48
domeliusBG написа:Добра статия с полезна информация за лаиците. Но съдържа някои неточности, които искам да подчертая. Прилича ми на текст,взаимстван от някой учебник по токсикология от 50-те години.
- В България имало чести отравяния от Дяволска Гъба, Boletus satanas
Това не е вярно, дяволската гъба е изключително рядко срещана гъба, с отвратителна миризма е (на мърша) и едва ли някой би я опитал.
- Жълтата мухоморка, Amanita citrina - Нея не можем да я причислим към смъртоносните гъби. Веществото, което съдържа, се нарича буфотенин и е безвредно след термична обработка.
-Фалоидинът не е причина за смъртоносните отравяния със зелена и бяла мухоморка, тъй като не се резорбира при поглъщане. Отровното действие се дължи на аманитиновите токсини.
-Червената мухоморка Действително, мускаринът е изолиран за първи път именно в тази гъба, но се съдържа в изключително малки количества в нея.Отровното действие на червената мухоморка се дължи на веществата мусцимол и иботенова киселина. Отравянето е идентично с това при Пантерката.
Представям си, ако на отровен с червена мухоморка се даде атропин, лекувайки го от мускариново отравяне. Това би влошило състоянието му, тъй като атропинът и мусцимолът имат идентично действие.
Смолистите вещества при някои гъби - това е стара и невярна информация. При изброените гъби (може би без дяволската гъба) отровните вещества не са установени.
16 Окт 2014, 13:07
16 Окт 2014, 13:11
16 Окт 2014, 17:04
03 Юли 2015, 12:54
franky написа:Трябва да си доста откачен, за да си правиш експерименти, не зная как си мислят, че са проверени и сигурни тези, които склоняват да хапват![]()
![]()
03 Юли 2015, 16:58
qwerryyy написа:franky написа:Трябва да си доста откачен, за да си правиш експерименти, не зная как си мислят, че са проверени и сигурни тези, които склоняват да хапват![]()
![]()
Ами хората като си разбират от това, което правят, що да не берат?!