Тайни семейни рецепти за здраве и красота - как да бъдем в полза на другите.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Отравяне с гъби

19 Окт 2011, 20:26

Гъбите от магазина ги отглеждат във ферми. Те не са брани от гората. Така че яжте само от магазина. Който не го е страх, да яде от гората 8-)

20 Окт 2011, 22:11

Моят съпруг е голям фен на гъбите набрани в гората, но аз уви никога не хапвам.Гъби ям само от магазина, че на една приятелка цялото й семейство попадна в болница заради едни гъби.

27 Окт 2011, 01:03

Не бих се осмелила да ям гъби набрани от гората. Иначе е забавно да се разхождаш из гората и да видиш някоя полянка осеяна с шапчиците на гъбките. Гъбите растат и по бунищата, но сега си представям по-красиви картини :D

12 Юни 2012, 21:44

Добра статия с полезна информация за лаиците. Но съдържа някои неточности, които искам да подчертая. Прилича ми на текст,взаимстван от някой учебник по токсикология от 50-те години.

- В България имало чести отравяния от Дяволска Гъба, Boletus satanas
Това не е вярно, дяволската гъба е изключително рядко срещана гъба, с отвратителна миризма е (на мърша) и едва ли някой би я опитал.
- Жълтата мухоморка, Amanita citrina - Нея не можем да я причислим към смъртоносните гъби. Веществото, което съдържа, се нарича буфотенин и е безвредно след термична обработка.
-Фалоидинът не е причина за смъртоносните отравяния със зелена и бяла мухоморка, тъй като не се резорбира при поглъщане. Отровното действие се дължи на аманитиновите токсини.
-Червената мухоморка Действително, мускаринът е изолиран за първи път именно в тази гъба, но се съдържа в изключително малки количества в нея.Отровното действие на червената мухоморка се дължи на веществата мусцимол и иботенова киселина. Отравянето е идентично с това при Пантерката.
Представям си, ако на отровен с червена мухоморка се даде атропин, лекувайки го от мускариново отравяне. Това би влошило състоянието му, тъй като атропинът и мусцимолът имат идентично действие.
Смолистите вещества при някои гъби - това е стара и невярна информация. При изброените гъби (може би без дяволската гъба) отровните вещества не са установени.

03 Юли 2012, 10:48

domeliusBG написа:Добра статия с полезна информация за лаиците. Но съдържа някои неточности, които искам да подчертая. Прилича ми на текст,взаимстван от някой учебник по токсикология от 50-те години.

- В България имало чести отравяния от Дяволска Гъба, Boletus satanas
Това не е вярно, дяволската гъба е изключително рядко срещана гъба, с отвратителна миризма е (на мърша) и едва ли някой би я опитал.
- Жълтата мухоморка, Amanita citrina - Нея не можем да я причислим към смъртоносните гъби. Веществото, което съдържа, се нарича буфотенин и е безвредно след термична обработка.
-Фалоидинът не е причина за смъртоносните отравяния със зелена и бяла мухоморка, тъй като не се резорбира при поглъщане. Отровното действие се дължи на аманитиновите токсини.
-Червената мухоморка Действително, мускаринът е изолиран за първи път именно в тази гъба, но се съдържа в изключително малки количества в нея.Отровното действие на червената мухоморка се дължи на веществата мусцимол и иботенова киселина. Отравянето е идентично с това при Пантерката.
Представям си, ако на отровен с червена мухоморка се даде атропин, лекувайки го от мускариново отравяне. Това би влошило състоянието му, тъй като атропинът и мусцимолът имат идентично действие.
Смолистите вещества при някои гъби - това е стара и невярна информация. При изброените гъби (може би без дяволската гъба) отровните вещества не са установени.

Според мен ще бъде лудост, ако някой си набере отровни гъби и се наяде с тях освен ако не са двойници на някоя ядлива гъба. Аз лично не се доверявам на горски гъби, не ги познавам и не смея да ям брани от гората.

Позволявате ли си да берете гъби или преценявате риска като твърде голям?

16 Окт 2014, 13:07

Не мога да си представя, че незапознат с гъбарството човек ще тръгне да бере диворастящи гъби :shock: Шокиращо ми изглежда, но явно доста и все самоуверени хора го правят, поне това разбрах от сайта :?

Винаги ми се е искало да опитам пресни, току-що набрани гъби,
mushroom.jpg
mushroom.jpg (18.31 KiB) Прегледано 1991 пъти
но не смятам, че бих рискувала, преценявам риска като твърде голям, за да го направя!
Предполагам, че доста по-голяма е броя на хората, които берат гъби, за да ги приготвят на вечеря, от натровените, но не разбирам как поемат този риск, не само за себе си, но и за цялото си семейство! :o

Позволявали ли сте си да ходите за гъби или риска, според вас, не си заслужава? :? Смятате ли, че тези хора са станали жертви на безпаричието или са брали гъби за удоволствие? :?

Re: Позволявате ли си да берете гъби или преценявате риска като твърде голям?

16 Окт 2014, 13:11

Никога не съм брала бъди и никога не бих дала на децата си диворастящи гъби! Но е съвсем възможно хората да са търсили известно препитание чрез гъбите, колко бедстващи хора има, особено из селата, :idea: :!: а и в градовете :(

16 Окт 2014, 17:04

Трябва да си доста откачен, за да си правиш експерименти, не зная как си мислят, че са проверени и сигурни тези, които склоняват да хапват :? :shock: :shock:

03 Юли 2015, 12:54

franky написа:Трябва да си доста откачен, за да си правиш експерименти, не зная как си мислят, че са проверени и сигурни тези, които склоняват да хапват :? :shock: :shock:

Ами хората като си разбират от това, което правят, що да не берат?!

03 Юли 2015, 16:58

qwerryyy написа:
franky написа:Трябва да си доста откачен, за да си правиш експерименти, не зная как си мислят, че са проверени и сигурни тези, които склоняват да хапват :? :shock: :shock:

Ами хората като си разбират от това, което правят, що да не берат?!

Шокиращото е, че твърде много хора си мислят, че знаят твърде много неща, но аз такива гъби мисля, че не бих яла
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5