Ефектни храсти за лятната градина

Полезни съвети и практични идеи за дома и градината

Ефектни храсти за лятната градина

Мнениеот Siss » 28 Май 2013, 15:11

Един от най - красивите сезони вече е в разгара си и всичко започва да цъфти. Наближават дните, в които всяка градина ще прелива от багри и аромат. При малка поддръжка и добри грижи, растенията ще са в перфектно състояние през цялото лято и ще ви радват по-дълго време. Ако обаче градината ви се намира на вилата и нямате възможност да я навестявате често, как да сте сигурни какво ще заварите, когато отидете там? На практика не можете да бъдете съвсем сигурни, че растенията ще са свежи, ако нямаме съседи, които поне веднъж седмично да ги поливат. Но пък бихте могли да се подсигурите, като засадите по - непретенциозни растения. Ето няколко предложения за ефектни летни храсти, които ще ви спестят известни главоболия.
spirea.jpg
spirea.jpg (30.24 KiB) Прегледано 2166 пъти
Ще започна с японската спирея, която цъфти около два месеца, започвайки от края на май. Тя е храстче, от което са създадени множество сортове. Едни от най-известните са ‘Golden Princess’ с красиви златисти листа и розови сенниковидни съцветия. Подобна на нея, но със зелени листа е ‘Little Princess’, както и ‘Crispa’, при която листата са по-издължени. Японската спирея е идеална за ниски бордюри и перфектно се откроява на фона на тъмнозелени видове.
Berberis_vulgaris.jpg
Berberis_vulgaris.jpg (21.89 KiB) Прегледано 2166 пъти
Ако пък предпочитате непретенциозни храсти с различни от зелените багри на листата, замислете се за киселите тръни. Те са изключително богати на сортове - с червени листа, с листа обагрени в ярко жълто, а сортът ‘Coronita’ е с червени листа и жълт кант по края. С подрязване всеки един кисел трън се поддържа в желаната височина.
Photinia-Red-Robin.jpg
Photinia-Red-Robin.jpg (17.89 KiB) Прегледано 2166 пъти

Не по-малко ефектен храст е фотинията, която също се поддържа чрез подрязване. Един от известните сортове e ‘Little Red Robin’, чиито кожести и лъскави листа са обагрени от тъмнозелено към яркочервено и буквално озаряват градината. Фотинията цъфти в бяло през май-юни, но тъй като е вечнозелен храст, остава красива и през зимата.
Ефектните видове храсти, които нацъфтяват в началото на лятото са безкрайно много. Вие познавате ли ги? Какво сте избрали за своята градина?
Siss

Re: Ефектни храсти за лятната градина

Мнениеот IVRO » 31 Май 2013, 11:46

Последното предложение - фотиния много ми хареса. Наистина ли не е капризно? Някои знае ли нещо повече за засаждането и отглеждането му?
IVRO

Мнениеот denkaruseva » 03 Юни 2013, 16:09

Фотинията наистина е много ефектна и никак не е капризна. Няма нужда от всекидневно поливане...
denkaruseva

Мнениеот fairy » 01 Юли 2016, 14:37

Аз имам аукуба, изобщо не е капризна и издържа на студено. Може да се отглежда в саксия, може и в градината да се засади. Ефектна е и аз много си я харесвам. Особеното при нея е, че трябва да има мъжко и женско растение, за да даде плодчета, които за червени зрънца.
aucuba.jpg
aucuba.jpg (16.49 KiB) Прегледано 1350 пъти
fairy

Мнениеот Lisica » 01 Юли 2016, 14:58

fairy написа:Аз имам аукуба, изобщо не е капризна и издържа на студено. Може да се отглежда в саксия, може и в градината да се засади. Ефектна е и аз много си я харесвам. Особеното при нея е, че трябва да има мъжко и женско растение, за да даде плодчета, които за червени зрънца.
aucuba.jpg

А как познаваш, че са мъжко и женско цвете? :)
Аватар
Lisica

Мнениеот fairy » 04 Юли 2016, 15:39

Lisica написа:
fairy написа:Аз имам аукуба, изобщо не е капризна и издържа на студено. Може да се отглежда в саксия, може и в градината да се засади. Ефектна е и аз много си я харесвам. Особеното при нея е, че трябва да има мъжко и женско растение, за да даде плодчета, които за червени зрънца.
aucuba.jpg

А как познаваш, че са мъжко и женско цвете? :)

Купих го от разсадник и там жената направо ми ги даде и каза, че едното трябва да е женско, а другото мъжко. После видях, че едното има цветове, а другото направо дава плодчетата. Явно мъжкото опрашва с прашеца женското и се появяват червените топченца.
fairy

Назад към За дома – съвети и идеи