- indijsko-orehche.jpg (21.97 KiB) Прегледано 1621 пъти
Славата на индийското орехче като подправка с уникален вкус и аромат датира от античността и стига до наши дни, то е неделима част от много етно кухни. Индийското орехче е богато на витамини, калий, натрий, цинк, йод, желязо и фосфор. То влияе изключително благоприятно върху нервната система на човек, а причината се крие в съдържащия се в него миристицин. Съставка, стимулираща производството на серотонин - хормонът на спокойствието и щастието. Не е тайна също, че ако прибавите малко индийско орехче в чая си, ще подобрите концентрацията си. Подправката се препоръчва при напрежение на ума и стрес. Ето защо много студенти я използват, за да подобрят умствените си възможности. Честата консумация на индийско орехче е препоръчително и за хора, които работят с компютър.
Освен горепосочените предимства, уникалната подправка има антимикробно, антисептично и противовъзпалително действие. Помага при кашлица и грип, и пречиства червата. От листата и кората на дървото на индийския орех се прави чай против диария, възпаление на крайниците и проблеми с кожата. Все пак обаче трябва да бъдете внимателни, тъй като специалистите предупреждават, че можете да си навлечете алергии. Вие консумирате ли индийско орехче? Имате ли любими рецепти, в които го включвате? А ще ги споделите ли с нас?