Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Re: Мляко или млечни деликатеси?

15 Фев 2017, 19:17

S_Milenska написа: никакви ухт млека


Това защо? УХТ технологията е много добра, дава възможност продуктите да се запазят дълго време без никакви консерванти (не го знам от рекламите, просто познавам технологията отблизо и от много години).
Ако изобщо се налага да се пие мляко, точно на УХТ бих се доверила.

Re: Мляко или млечни деликатеси?

15 Фев 2017, 22:54

Каква е тази УХТ технология, за какво става въпрос?

Re: Мляко или млечни деликатеси?

16 Фев 2017, 10:58

klara написа:Каква е тази УХТ технология, за какво става въпрос?


УХТ технология се прилага в хранителната промишленост за запазване качествата на продуктите за дълъг период от време без използване на консерванти.
За целта продуктите се загряват за много кратко време до много висока температура (ultra high temperature - оттук идва името на технологията). Това унищожава всички бактерии, но в огромна степен запазва хранителната стойност на продукта и полезните вещества в него.
Самото производство се извършва в асептична среда, за да се запази микробиологичната чистота на продукта. Опаковката е кутия от многослоен картон, каширана с метално фолио. Тя се обдухва с пероксид, което я прави стерилна. Самият пероксид се разпада във въздуха и от него не остава нищо в опаковката.
Асептичното производство гарантира срок на годност минимум 6 месеца за мляко и 12 месеца за плодови и зеленчукови сокове, супи и др. без необходимост от консерванти.
Единственият проблем е от екологично естество. За разлика от западния свят, тук няма къде да оставиш празните кутии, за да се рециклират (първо трябва да се отдели метала от картона, което е скъп процес).

Re: Мляко или млечни деликатеси?

16 Фев 2017, 11:03

И защо тогавата ухт млякото е по-евтино от другото мляко?

Re: Мляко или млечни деликатеси?

16 Фев 2017, 11:51

Ваня Стойчева написа:И защо тогавата ухт млякото е по-евтино от другото мляко?


Какво имате предвид, Ваня? Може ли да дадете примери? Нямам наблюдения върху пазара на прясно мляко, защото не го консумирам. Мога да споделя мои принципни разсъждения защо това е възможно:
Пазарните цени обаче не винаги са показател за качество. Компания, която изкупува огромни количества мляко и произвежда при напълно автоматизиран процес с производителност 10 000 литра на час (както е при УХТ поточните линии) със сигурност може да "извади" продукт с по-ниска цена от малка компания, която купува по-малки количества, съответно суровината и е на по-висока цена. Същото важи и за по-малкия брой опаковки и по-ниската производителност на поточните им линии.
Или пък една и съща компания с една и съща суровина да "извади" продукти с различна цена, просто защото едната технология е много по-икономична откъм работно време, електроенергия други ресурси.

Re: Мляко или млечни деликатеси?

16 Фев 2017, 11:52

Yunona написа:
Ваня Стойчева написа:И защо тогавата ухт млякото е по-евтино от другото мляко?


Какво имате предвид, Ваня? Може ли да дадете примери? Нямам наблюдения върху пазара на прясно мляко, защото не го консумирам. Мога да споделя мои принципни разсъждения защо това е възможно:
Пазарните цени не винаги са показател за качество. Компания, която изкупува огромни количества мляко и произвежда при напълно автоматизиран процес с производителност 10 000 литра на час (както е при УХТ поточните линии), със сигурност може да "извади" продукт с по-ниска цена от малка компания, която купува по-малки количества, съответно суровината и е на по-висока цена. Същото важи и за по-малкия брой опаковки и по-ниската производителност на поточните им линии.
Или пък една и съща компания с една и съща суровина да "извади" продукти с различна цена, просто защото едната технология е много по-икономична откъм работно време, електроенергия и други ресурси.

Re: Мляко или млечни деликатеси?

16 Фев 2017, 12:27

Yunona написа:
Yunona написа:
Ваня Стойчева написа:И защо тогавата ухт млякото е по-евтино от другото мляко?


Какво имате предвид, Ваня? Може ли да дадете примери? Нямам наблюдения върху пазара на прясно мляко, защото не го консумирам. Мога да споделя мои принципни разсъждения защо това е възможно:
Пазарните цени не винаги са показател за качество. Компания, която изкупува огромни количества мляко и произвежда при напълно автоматизиран процес с производителност 10 000 литра на час (както е при УХТ поточните линии), със сигурност може да "извади" продукт с по-ниска цена от малка компания, която купува по-малки количества, съответно суровината и е на по-висока цена. Същото важи и за по-малкия брой опаковки и по-ниската производителност на поточните им линии.
Или пък една и съща компания с една и съща суровина да "извади" продукти с различна цена, просто защото едната технология е много по-икономична откъм работно време, електроенергия и други ресурси.

Yunona, Просто ми е правило впечатление, че млякото което е УХТ не се държи в хладилната витрина в магазина и примерно литър е около 1,50лв. докато от другото, например Верея, което стои в хладилника, а литъра е 2,10лв. :) Н есъм наясно каква е разликата, мислих, че този процес за който ти говориш му казват пастюризация, не знаех, че са две различни неща, точно нея си представях като загряване до определена температура, за да умрат гадинките из млякото.

Re: Мляко или млечни деликатеси?

16 Фев 2017, 12:50

Ваня Стойчева написа:Yunona, Просто ми е правило впечатление, че млякото което е УХТ не се държи в хладилната витрина в магазина и примерно литър е около 1,50лв. докато от другото, например Верея, което стои в хладилника, а литъра е 2,10лв. :) Н есъм наясно каква е разликата, мислих, че този процес за който ти говориш му казват пастюризация, не знаех, че са две различни неща, точно нея си представях като загряване до определена температура, за да умрат гадинките из млякото.


Правилно си представяш процеса, Ваня. Пастьоризацията е нагряване до 72-75 градуса за около 15 секунди. При УХТ се прилага т.нар. "ултрапастьоризация" - загряване до 135-140 градуса за 2-4 секунди. Вторият метод е много по-ефективен.
А примерът ти е ясен и лесно обясним. Вереята стои в хладилник, превозва се в хладилни камиони - това означава по-високи разходи за съхранение и те са калкулирани в цената. По-малката трайност означава и някакъв процент брак - той също е калкулиран в цената. Според мен това достатъчно добре обяснява разликата между цената на едното и на другото мляко.

Re: Мляко или млечни деликатеси?

16 Фев 2017, 13:11

Мислила съм, че това другото мляко, не е баш мляко. :) Вземам много рядко, ако реша да направя някакъв сладкиш, или ако ми се преяде зърнена закуска от детските. :lol: Иначе прясно мляко не пипвам.

Re: Мляко или млечни деликатеси?

16 Фев 2017, 14:54

И на мен ми е странно, че не е в хладилник и не го вземам, все пак как може да се съхрани на топло и всъщност да е мляко? :?:
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4