15 Фев 2017, 19:17
S_Milenska написа: никакви ухт млека
15 Фев 2017, 22:54
16 Фев 2017, 10:58
klara написа:Каква е тази УХТ технология, за какво става въпрос?
16 Фев 2017, 11:03
16 Фев 2017, 11:51
Ваня Стойчева написа:И защо тогавата ухт млякото е по-евтино от другото мляко?
16 Фев 2017, 11:52
Yunona написа:Ваня Стойчева написа:И защо тогавата ухт млякото е по-евтино от другото мляко?
Какво имате предвид, Ваня? Може ли да дадете примери? Нямам наблюдения върху пазара на прясно мляко, защото не го консумирам. Мога да споделя мои принципни разсъждения защо това е възможно:
Пазарните цени не винаги са показател за качество. Компания, която изкупува огромни количества мляко и произвежда при напълно автоматизиран процес с производителност 10 000 литра на час (както е при УХТ поточните линии), със сигурност може да "извади" продукт с по-ниска цена от малка компания, която купува по-малки количества, съответно суровината и е на по-висока цена. Същото важи и за по-малкия брой опаковки и по-ниската производителност на поточните им линии.
Или пък една и съща компания с една и съща суровина да "извади" продукти с различна цена, просто защото едната технология е много по-икономична откъм работно време, електроенергия и други ресурси.
16 Фев 2017, 12:27
Yunona написа:Yunona написа:Ваня Стойчева написа:И защо тогавата ухт млякото е по-евтино от другото мляко?
Какво имате предвид, Ваня? Може ли да дадете примери? Нямам наблюдения върху пазара на прясно мляко, защото не го консумирам. Мога да споделя мои принципни разсъждения защо това е възможно:
Пазарните цени не винаги са показател за качество. Компания, която изкупува огромни количества мляко и произвежда при напълно автоматизиран процес с производителност 10 000 литра на час (както е при УХТ поточните линии), със сигурност може да "извади" продукт с по-ниска цена от малка компания, която купува по-малки количества, съответно суровината и е на по-висока цена. Същото важи и за по-малкия брой опаковки и по-ниската производителност на поточните им линии.
Или пък една и съща компания с една и съща суровина да "извади" продукти с различна цена, просто защото едната технология е много по-икономична откъм работно време, електроенергия и други ресурси.
16 Фев 2017, 12:50
Ваня Стойчева написа:Yunona, Просто ми е правило впечатление, че млякото което е УХТ не се държи в хладилната витрина в магазина и примерно литър е около 1,50лв. докато от другото, например Верея, което стои в хладилника, а литъра е 2,10лв. :) Н есъм наясно каква е разликата, мислих, че този процес за който ти говориш му казват пастюризация, не знаех, че са две различни неща, точно нея си представях като загряване до определена температура, за да умрат гадинките из млякото.
16 Фев 2017, 13:11
16 Фев 2017, 14:54