Споделеното удоволствие - двойно удоволствие. Кулинарни постижения. шивашки талант, градинарски тайни и всичко, с което запълвате свободното си време.
Правила на форума
Добави отговор

Грамофонни плочи – отживелица или лукс?

14 Ное 2013, 16:31

Наскоро видях вкъщи закътани в един гардероб грамофон заедно с една камара плочи. Разбира се, повечето бяха на Лили Иванова, но това си е сантимент, как да го изхвърлиш!

Мислите ли, че някъде биха поправили старият ми грамофон, а за цената на нов, някой може ли да ми подшушне?

Много си падам по тези винтидж джаджи, мебели, дрехи, но трудно могат да намерят място вкъщи, особено ако са като тези – неработещи!
Не зная дали хората смятат винила за отживелица, но виждам все повече групи и изпълнители, които пускат музиката си и на грамофонни плочи, което ми говори, че са по-скоро луксозни издания.

Какво мислите отживелица или лукс са грамофонните плочи? Или по-скоро колелото се върти и винилът отново е на мода?

Музикален магазин Варна

Re: Грамофонни плочи – отживелица или лукс?

14 Ное 2013, 16:42

Защо да бъдат лукс, просто трябва да бъдеш ценител! Иначе има стари грамофони на цени от 45 - 50 лева, който не са най-доброто, но работят. Новите са на цена около 300 лева, отново не казвам, че са най-добрите, но ако можеш да си позволиш нещо по-така, винаги можеш да намериш всичко в нета! :)

29 Ное 2013, 15:01

По-скоро е страст за хората меломани. Не, че и аз бих отказала да слушам на плоча, но не си е за всеки ден, а и няма джобни грамофони :?

19 Яну 2014, 17:18

niya_mazova написа:как да го изхвърлиш!

Аз пък бих казал "Как да не го изхвърлиш!". И не, защото плочите са на Лили Иванова. И на друг да бяха пак бих ги засилил към Recycle Bin-а отвън. :lol: Първо, че грамофонът като плеър и плочите като носител са отживелица. Второ, заемат място. Трето, лесно се издират, а самата игла леко да мръдне настрани от пистата и е*ава майката на плочата. А за качеството на звука да не почвам - при повечето грамофони е моно, с някакви недодялани напъни да бъде стерео.
Същото е отношението ми към касетките и касетофоните - ненадеждни, престарели средства за слушане на музика. Тези пък са още по-зле и от плочите, защото трябва да внимаваш какво слагаш около и върху тях - и най-слабият магнит затрива всичко на касетката. Да не забравя да спомена и колко често касетофоните/уокмените обичат да си хапват лентичка и след това похапване записът никога не е същия.
У нас единствено флашките и mp3-ките са на почит (дисковете стават само за бекъп), защото:
• качеството и силата на звука си ги контролираш ти - и хардуерно, и софтуерно
• дори в най-малката флашка/мп3ка можеш да събереш музика за минимум 10 часа слушане, а ако трябва да завлачиш всичката си музика на касетки и/или плочи, то и камион няма да ти стигне, да не говорим как ще те гледат хората, когато стигнеш дестинацията си - като някой изпуснат от лудницата :lol:
• нищо не се дере и на флашката/плеъра не му дреме дали го друсаш, клатиш или подхвърляш - свири си въпреки начините на експлоатация.
Та, както казах за грамофона в началото на поста - как да не го изхвърлиш? :lol:

20 Яну 2014, 11:07

Класика, само за ценители!!! ;)

20 Яну 2014, 14:42

rado84 написа:
niya_mazova написа:как да го изхвърлиш!

Аз пък бих казал "Как да не го изхвърлиш!". И не, защото плочите са на Лили Иванова. И на друг да бяха пак бих ги засилил към Recycle Bin-а отвън. :lol: Първо, че грамофонът като плеър и плочите като носител са отживелица. Второ, заемат място. Трето, лесно се издират, а самата игла леко да мръдне настрани от пистата и е*ава майката на плочата. А за качеството на звука да не почвам - при повечето грамофони е моно, с някакви недодялани напъни да бъде стерео.
Същото е отношението ми към касетките и касетофоните - ненадеждни, престарели средства за слушане на музика. Тези пък са още по-зле и от плочите, защото трябва да внимаваш какво слагаш около и върху тях - и най-слабият магнит затрива всичко на касетката. Да не забравя да спомена и колко често касетофоните/уокмените обичат да си хапват лентичка и след това похапване записът никога не е същия.
У нас единствено флашките и mp3-ките са на почит (дисковете стават само за бекъп), защото:
• качеството и силата на звука си ги контролираш ти - и хардуерно, и софтуерно
• дори в най-малката флашка/мп3ка можеш да събереш музика за минимум 10 часа слушане, а ако трябва да завлачиш всичката си музика на касетки и/или плочи, то и камион няма да ти стигне, да не говорим как ще те гледат хората, когато стигнеш дестинацията си - като някой изпуснат от лудницата :lol:
• нищо не се дере и на флашката/плеъра не му дреме дали го друсаш, клатиш или подхвърляш - свири си въпреки начините на експлоатация.
Та, както казах за грамофона в началото на поста - как да не го изхвърлиш? :lol:

Радо, не зная на колко години си, но по думите ти съдя, че си млад! Първото, което е за нас - по-възрастните, плочите, грамофоните носят ужасно голяма сантиментална стойност, която не зная дали ще изпиташ към нещо някога. Разбирам, че си и от младото поколение, което държи всичко да му е под ръка в мини вариант, но не зная дали можеш да чуеш по-сладък звук от този, който ще ти възпроизведе един винил :?: :!:
Недей така прибързано с коментарите, е, отчитам и това като фактор, че всеки има собствен вкус и мнение ;)

20 Яну 2014, 15:40

Слушал съм грамофонни плочи. Вкъщи имаме един много дърт грамофон, който нашите не щат да хвърлят, макар да не работи. Няма по-гаден звук. Къде-къде по-приятно е да си пуснеш музика на компа, да можеш да зададеш колко точно бас да има. Нямаш идея колко по-добре звучи музиката дори със съвсем мъничко бас. Такова нещо не можеш да направиш с грамофона - при него всичко е пищене и пукане. Да не говорим и че днешните аудио системи (колонки + субуфер) вадят много по-качествен звук, отколкото чифт колони (без субуфер) от зората на комунизма.

08 Яну 2015, 15:25

У нас имам един грамофон, който е на сто години, слушал съм приказки с него. не знам музиката колко качествена би била, мисля обаче, че за да е добра в наши дни то трябва ад е много съвременен.

09 Яну 2015, 13:02

Аз хвърлих всички грамофонни плочки.

16 Яну 2015, 10:50

Не ми харесва, не звучи сякаш добре, може би ако е някой по-нов грамофон ще е друго, но аз съм слушала на едни, който е поне на 50 години, ами не мисля, че е кой знае какво ;)
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3