Увреждане на кръстни връзки и менискус - въпроси и мнения

Тук можете да зададете въпроси към медицинските специалисти на Фрамар и да споделите мнение за проблемите с костите, мускулите и ставите. Ще получите съвет и професионален отговор.

Увреждане на кръстни връзки и менискус - въпроси и мнения

Мнениеот FramarLekari » 05 Яну 2019, 11:41

В темата за увреждане на кръстни връзки и менискус в здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани със проблеми като: травма скъсване на предна и задна кръстни връзки и скъсване на менискус. Тук може да получите консултация и съвет, свързани със симптоми, лечение и диагностика. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Навяхването на колянто много често е свързно с нараняване или скъсване на кръстни връзки и менискус. Наблюдава се най-често при спортисти и спортуващи хора, но може да се случи и при обикновена травма и контузия на коляното. Често се налага операция за реконструкция на кръстни връзки или менискус и възстановяване.

Научете повече за Медицинския отдел на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1885
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Увреждане на кръстни връзки и менискус - въпроси и мнения

Мнениеот aleksandrova » 18 Фев 2019, 20:04

Здравейте! От почти 2 месеца имам болка в коляното при качване и слизане по стълби, клякане, пренасяне на тежестта на тялото на съответното коляно . При ходене няма болка.Травма не съм имала.Залагам започването на болката от фитнес и по-скоро на много натоварващи монотинни физически натоварвания извършвани на един крак, като напади, хип тръсти и прочие.. С времето болката се усилваше не само при тренировка ами и при битови движения като клякане за обуване на обувки, стълби, домакински задачи натоварващи коляното. При правена рентгенова снимка няма данни за патологични отклонения, излив в коляното няма, няма и оток. Диагнозата ми беше сублуксация на пателата, която нямам данни кога и как съм получила, защото не съм имала рязка болка в определен момент, която да отбележа. Болките започнаха постепенно, по-силно с течение на времето. В началото неглижирах, защото не бяха силни и отчетлви, дължах го на мускулна слабост и прочие… От 1+ месец не тренирам, 3 седмици носех пателарна ортеза, която не ме облекчи, пих НСПВС, които също не ми помогнаха, мускулни инжекции, които също не помогнаха, провеждах 1 курс от 7 дни на физиопроцедури, което също не ми помогна.. Реално аз не знам какво ми е.. Капачката е на мястото си, а 2 месеца вече имам болки и не нормален живот и ежедневие.. Излиза, че ми няма нищо и няма адекватна причина да ме боли, а кога и как ще ми мине никой не знае и не казва, освен, че някои травми минавали за 5-6 месеца дори..Трябвало време… По думите на специалист ЯМР не бил нужен, нямала съм разкъсвания .. Ще се радвам някой да ми даде съвет , насока или просто успокоение..
aleksandrova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Фев 2019, 19:42

Re: Увреждане на кръстни връзки и менискус - въпроси и мнения

Мнениеот FramarLekari » 21 Фев 2019, 09:34

Здравейте, aleksandrova!

Много често при спортните травми се получава хронифициране на проблема, което е свързано с продължителен период на болка и бавно възстановяване. Трудно е само по описанието да се определи дали става въпрос за проблем с коляното капаче, менискус или връзки. Увреждането на всяка една структура може да е причина за болка при движение и диагностиката понякога е доста трудна. Рентгенопвата снимка няма достатъчна информативност, понеже е травма на меките тъкани, а изпращането на ЯМР за подобна травма не е практика.

Препоръчваме ви да потърсите второ мнение от специалист в областта на спортната медицина или травматологията. Може да се касае за урведа на ставната повърхната повърхност на капачето (пателофеморален синдром), което е чест проблем при много спортисти.

В домашни условия може да правите рехабилитационни упражнения - Упражнения при болка в капачката на коляното (пателофеморален синдром). Добре е да работите и с кинезитерапевт.

Поздрави!
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1885
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Заболявания на опорно-двигателния апарат и ревматология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта