Страница 1 от 4

Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2017, 11:11
от FramarLekari
В тази тема на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с бронхит и пневмония. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на тези белодробни заболявания. На вашите въпроси отговаря медицинският екип на "Фрамар".

Бронхит е възпаление на бронхите (големи и средни дихателни пътища) в белите дробове. Симптомите включват кашлица с отделяне на храчки, затруднено дишане, хрипове, дискомфорт в гръдната област. Бронхит се разделя на два вида: остър и хроничен.
Обикновено развиващ се от настинка или друга респираторна инфекция, острият бронхит е сред най-често срещаните заболявания. Хроничният бронхит, по-сериозно състояние, е постоянно възпаление на лигавицата на бронхите, често поради тютюнопушене.
Пневмонията е белодробна инфекция, която може да бъде причинена от бактерии, вируси или гъбички. Бактериалната пневмония е най-често срещания вид пневмония при възрастни.
Пневмонията причинява възпаление на алвеолите в белите дробове, което затруднява дишането. Симптомите на пневмония могат да бъдат леки до животозастрашаващи. Най-честите признаци при пневмония са: кашлица с или без храчки, затруднено дишане, висока температура, втрисане и повишено изпотяване, болка в гръдната област.

Re: Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2017, 20:42
от mimi.mimi
Здравейте преди 2 месеца се разболях от плюмония в ляво беше възпали и сърцето сега пак имам същите оплаквания болки от лявата страна към сърцето и много силна кашлица лежах в интензивно на кардиология в гр сливен посаветвайте ме какво да направя и къде да утивам благодаря ви предварително

Re: Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2017, 09:05
от Dr Haracherova
mimi.mimi написа:Здравейте преди 2 месеца се разболях от плюмония в ляво беше възпали и сърцето сега пак имам същите оплаквания болки от лявата страна към сърцето и много силна кашлица лежах в интензивно на кардиология в гр сливен посаветвайте ме какво да направя и къде да утивам благодаря ви предварително


Здравейте,

хоспитализирането Ви в отделение по кардиология означава, че лекарите са преценили сегашния проблем като сърдечен, а не белодробен. Не пишете каква е диагнозата при изписване. Кашлицата и болките в гърдите могат да са симптом както на заболяване на сърцето, така и на белия дроб.
Съветвам Ви отново да се обърнете към белодробен специалист за преглед.

Re: Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2018, 21:46
от Kostadin_81
Здравйте.Изкам да попитам какво значи "Pulmo et cor б.о". Това пише на ренгеновата снимка на белия дроб,която си правих.Благодаря предварително.

Re: Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2018, 14:40
от Dr Haracherova
Kostadin_81 написа:Здравйте.Изкам да попитам какво значи "Pulmo et cor б.о". Това пише на ренгеновата снимка на белия дроб,която си правих.Благодаря предварително.


Здравейте, това означава че няма патологични отклонения в направената рентгенография т.е. няма проблем в това, което е видно като органи - сърце и бял дроб.

Re: Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

МнениеПубликувано на: 24 Фев 2018, 22:18
от sahra77
Здравейте.Правих си рентгенова снимка по повод упорита кашлица резултат е интерцтициални възпалителни измнения в дясната белодробна основа .Усилен хилусен рисунък двустранно от съдов характер,сърдена сянка в норма.
Кръвни изследвания
WBC/левкоцити/ 4.6 10^9/l 4.0 - 10.0
Lymph%/лимфоцити процентно участие към общия брой левкоцити/ 33.1 % 20.0 - 40.0
Mid%/Базофили, еозинофили и моноцити процентно участие към общия брой левкоцити/ 8.6 % 3.0 - 15.0
Gran%/гранулоцити процентно участие към общия брой левкоцити 58.3 % 50.0 - 70.0
Lymph#/абсолютна стойност/ 1.5 10^9/l 0.8 - 4.0
Mid#/абсолютна стойност/ 0.4 10^9/l 0.1 - 1.5
Gran#/абсолютна стойност/ 2.7 10^9/l 2.0 - 7.0
HGB/хемоглобин/ 127 g / l 110 - 160
RBC/еритроцити/ 3.77 10^12/l 3.50 - 5.50
HCT/хематокрит/ 0.366 l/l 0.370 - 0.540
MCH/средно съдържание на хемоглобин в един еритроцит/ 33.6 pg 27.0 - 34.0
MCHC/Средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите/ 346 g/l 320 - 360
MCV/среден еритроцитен обем/ 97.3 fl 80.0 - 100.0
PLT/тромбоцити/ 319 10^9 140 - 440
MPV/Среден обем на тромбоцитите/ 8.8 fl 6.5 - 12.0
PDW/ширина на тромбоцитното разпределение / 14.9 fl 9.0 - 17.0
PCT/среден тромбоцитен обем/ 2.8 ml/l 1.08 - 2.82

ДКК Виж по-долу
St 0.03 - 0.03 - 0.06
Sg 0.51 - 0.51 - 0.67
Eo 0.04 - 0.02 - 0.04
Mo 0.04 - 0.04 - 0.08
Ly 0.38 - 0.22 - 0.40
Ba 0.00 - 0.00 - 0.01

СУЕ 50 мм/ч. м до 50г[до 11],над 50г[до15],ж до 50г[до12],над 50г[до20]

БИОХИМИЯ

CRP 6.14 mg/l [0.0-5.0]

Според личната било начална пневмония ,ама не била сигурна Отделно имам доказана алергия към домашен прах,акари в домашния прах и пух и перушина.Не ми обясни и какво значи този усилен рисунък от съдов характер Ако има лекар тук който може да ми разясни какво е това.Благодаря предварително!

Re: Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2018, 22:06
от FashionLover(FL)
Здравейте д-р Харачерова!Искам да попитам дали имам повод за притеснение,ето резултата от рентген на бели дробове-Двустранно разгънати бели дробове с перибронхитни изменения,повече в дясно базално поле,без оформени въпалителни инфилтрации.
Кашлям вече месец и малко,имам бронхит от бебе,пих доста лекарства изписани от личния лекар-Бронхостоп сироп,Бисептол,Оспексин,Геломиртол,Левокса,Бронхостоп пастили,сега съм с Фортекал,Доксициклин и витамин Б комплекс.Моля Ви за съвет дали съм на правилния път за лечение :)

Re: Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2018, 13:58
от Dr Haracherova
FashionLover(FL) написа:Здравейте д-р Харачерова!Искам да попитам дали имам повод за притеснение,ето резултата от рентген на бели дробове-Двустранно разгънати бели дробове с перибронхитни изменения,повече в дясно базално поле,без оформени въпалителни инфилтрации.
Кашлям вече месец и малко,имам бронхит от бебе,пих доста лекарства изписани от личния лекар-Бронхостоп сироп,Бисептол,Оспексин,Геломиртол,Левокса,Бронхостоп пастили,сега съм с Фортекал,Доксициклин и витамин Б комплекс.Моля Ви за съвет дали съм на правилния път за лечение :)


Здравейте, описаната рентгенография дава информация единствено за това, че не е видна пневмония. Не пишете на колко години сте, тъй като това има значение за подозрение за хронично заболяване на белия дроб. Относно терапията, която е предписана в рамките на толкова кратко време и в крайна сметка явно не дава никакъв резултат, считам че не е подходяща. Би следвало да бъдете насочен към специалист пулмолог, който да направи преглед и спирометрия, както и евентуално преценка за тестуване на алергени т.е. да се прецени вероятност за наличие на хронично заболяване на белия дроб, което да изисква специализирано лечение. Подчертавам, че антибиотиците са лекарства за лечение на доказана инфекция, а не на кашлица.

Re: Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2018, 19:19
от FashionLover(FL)
Здравейте отново и благодаря за бързия отговор!
На 30 години съм.
Допълвам резултата от рентгена-К.Д.С.-свободни;СС-нормостенична конфигурация
Като бебе са ме лекували от бронхит,предполагам,че това е от което страдам.Но ще потърся и добър пулмолог и ще се консултирам.

Re: Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

МнениеПубликувано на: 14 Юни 2018, 13:40
от viktoriya_hristova
Здравейте, д-р Харачерова! Мой близък (на 38г.) наскоро прекара пневмония, беше 7 дни на системи с антибиотици, след това още 7 дни антибиотик за вкъщи. От направените рентгенови снимки след лечението, не се вижда проблем, кръвните изследвания са в норма, но има болка в гърдите от ляво. Болката е почти постоянна, а освен това чувства и отпадналост. Да очакваме ли, че постепенно болката ще отшуми и междувременно какви болкоуспокояващи да приема?