Страница 1 от 1

Дефицит на витамини и минерали - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 17 Яну 2019, 10:57
от FramarLekari
В тази тема на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с витамини и минерали. Тук може да получите консултация и съвет за полезни свойства на тези вещества, дефицит и прием на хранителни добавки с тези субстанции. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Витамините и минералите са есенциални вещества, които са необходими в малки количества за нормалното функциониране на организма. Различните витамини и минерали има различни роли и полезни ефекти. Обикновено човек си ги набавя от храната, но в някои случаи е необходим допълнителен прием с хранителна добавки.

Дефицитът на витамини и минерали може да предизвика разнообразни симптоми в зависимост от това кои вещества са с недостиг: умора и изтощение, липса на енергия, главоболие, виене на свят, тревожност, раздразнителност, депресия, косопад, чупливи нокти, лошо състояние на кожата, безсъние, затруднение в концентрацията.

Научете повече за Медицинския отдел на "Фрамар"

Re: Дефицит на витамини и минерали - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 29 Окт 2019, 18:08
от anelkka
Здравейте, какво бихте ме посъветвали за дефицит на витамин Д. При какъв доктор трябва да отида и дали стойностите на витамин Б12 са ми ниски. Прилагам и изследвания.
Благодаря!

Re: Дефицит на витамини и минерали - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2019, 18:55
от FramarLekari
anelkka написа:Здравейте, какво бихте ме посъветвали за дефицит на витамин Д. При какъв доктор трябва да отида и дали стойностите на витамин Б12 са ми ниски. Прилагам и изследвания.
Благодаря!

Здравейте,
Стойностите на витамин Д в кръвните ви изследвания са ниски и може да ги повишите с допълнително прием на хранителни добавки, съдържащи витамин Д3 (холекалциферол). Подходящи продукти с витамин Д3 може да разгледате при:
https://apteka.framar.bg/%D0%BF%D1%80%D ... B0-a11cc05
Стойностите на витамин Б12 са в норма, но също така може да приемате добавки, съдържащи този витамин.

С уважение,
Медицински отдел на Фрамар.

Re: Дефицит на витамини и минерали - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2020, 13:09
от vidadan
Здравейте,
При какъв лекар специалист трябва да отида при констатиран с кръвни изследвания дефицит на витамин Д?

Re: Дефицит на витамини и минерали - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 03 Мар 2020, 11:39
от FramarLekari
vidadan написа:Здравейте,
При какъв лекар специалист трябва да отида при констатиран с кръвни изследвания дефицит на витамин Д?Здравейте, vidadan!

Консултирайте се с личния си лекар, който на база на резултата от изследването и тежестта на дефицита ще Ви предпише подходящата доза витамин Д.


С уважение,
Медицински отдел на Фрамар

Re: Дефицит на витамини и минерали - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2021, 20:27
от biomacka
Здравейте,
Направих изследване на минералния си баланс с анализ от коста. Търся специалист, който може да разчете резултатите. Бихте ли ме посъветвали ако знаете.

Re: Дефицит на витамини и минерали - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2021, 15:25
от Daniela1
Здравейте! След като родих на 36 години, започнах да бъркам думи като говоря, примерно искам да кажа конкретна дума, а казвам друга, започнах да забравям, което се случва изключително рядко, при разговор забравям точната дума за изразяване. В момента съм на 40 години това все още продължава от време на време. Не съм посещавала доктор. Когато детето прави бели много се ядосвам и започвам да му викам и да му се карам силно. Това недостиг на някакъв витамин ли е? Какъв ми е проблема всъщност? Благодаря!

Re: Дефицит на витамини и минерали - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2021, 17:03
от FramarLekari
Daniela1 написа:Здравейте! След като родих на 36 години, започнах да бъркам думи като говоря, примерно искам да кажа конкретна дума, а казвам друга, започнах да забравям, което се случва изключително рядко, при разговор забравям точната дума за изразяване. В момента съм на 40 години това все още продължава от време на време. Не съм посещавала доктор. Когато детето прави бели много се ядосвам и започвам да му викам и да му се карам силно. Това недостиг на някакъв витамин ли е? Какъв ми е проблема всъщност? Благодаря!

Здравейте,
Недостигът на витамини е широко понятие, тъй като витамините са 10-ки. При разнообразно хранене с достатъчен прием на пресни плодове и зеленчуци рядко настъпва недостиг на витамини. При съмнение за такъв, те лесно могат да се набавят чрез прием на хранителни добавки, включващи комбинация от мултивитамини и минерали. Бихте могли да посетите невролог, за да се изключи органично увреждане на централна нервна система. Емоционалната нестабилност може да се дължи на психологични проблеми, за които трябва да се търси адекватна помощ при психолог или психиатър.

С уважение,
Медицински отдел на Фрамар