Страница 1 от 1

Алергичен ринит - мнения и коментари

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2019, 20:58
от Dr Mandajieva
В тази тема на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с алергичнен ринит. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на това най-често срещано алергично състояние. На вашите въпроси отговаря д-р Мариана Мандажиева.

Алергичният ринит, известен също като сенна хрема, е възпаление на носната лигавица в резултат на излагане на определени вещества (алергени) във въздуха. Най-честите алергени, водещи до това състояние, са полени, прах, плесен или козина на животни.

Някои хора страдат от алергичен ринит само за няколко месеца през годината, защото са чувствителни към сезонни алергени, като дървесен или тревен полен. Други имат алергичен ринит през цялата година.

Повечето хора с алергичен ринит имат леки симптоми, които могат лесно и ефективно да се третират. Но за някои симптомите могат да бъдат тежки и постоянни, което води до проблеми със съня и нарушава ежедневието им.

Алергичният ринит причинява грипоподобни симптоми като кихане, сърбеж в носа, запушен нос, хрема, кашлица, възпалено гърло, сърбеж и зачервяване на очите, сълзотечение, подуване в областта на очите, главоболие, безсъние. Тези признаци обикновено се появяват скоро след излагане на алергена.

Научете повече за д-р Мариана Мандажиева.

Re: Алергичен ринит - мнения и коментари

МнениеПубликувано на: 14 Фев 2020, 21:14
от Kristi
Здравейте, Докторе!
От година страдам ит обострящ се синузит, който преминава на моменти в тежко главоболие и задна хрема, придружена с тежък дъх. Започнах да изолирам причинителите и с времето достигнах до съмнение, че е възможно да реагирам на пухкавата козина на кучето, което гледам от година. Особено изразено усещане за проявление на симптомите имаше след завръщането ми при любимеца, след дълго пътуване. Изследвах се за алергия към кучешки косми в Синево. Резултатът ми показва 0.33 kU/L при референтни стойности <0.35. От една страна резултатът е в граници, но ми се иска да чуя професионалния Ви коментар.
Благодаря предварително за насоките и съдействието!