Детската градина - как да помогнем на детето да се адаптира

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Re: Авокадо вместо тутманик и смути вместо боза в детската градина?

Мнениеот Kremiliya » 07 Юни 2018, 15:48

Ами тестените закуски не идват само под формата на тесто, те са с добавени мазнини, с евтини сирена, с добавени колбаси, една баница има много по-малко тесто, отколкото един тутманик или пица от закусвалня.
Погледнете децата, дето тъпчат всеки ден закуски до училището ви как изглеждат,с игурна съм, че не са фини.
Децата ни прекаляват с яденето на тестени храни и тука ихч не става дума за пълнозърнести. Да не говорим, че представата за пълнозърнесто е да има 1 чаша пълнозърнесто брашно, и още 5 чаши обикновено бяло и иначе веднага се слага етикета, че било от цели зърна.
Има нужда от смяна на храната, но не толкова в детските градини, колкото, когато родителите гледат децата си, защото в градините те все още са слаби и добре изглеждащи, рядко се виждат затлъстели деца в групите, а в училище всички се ошишкват, когато останат на грижите на родителите си.
Аватар
Kremiliya

Мнениеот Elepharm » 07 Юни 2018, 15:50

Знаете ли например, че макар че авокадото от дълго време се счита за храна полезна за сърцето е установено, че при хора с определен генотип мастните киселини, съдържащи се в него водят до дисбаланс на липидите в организма и оттам до повишен сърдечно-съдов риск?
Elepharm

Мнениеот Kremiliya » 07 Юни 2018, 16:17

Elepharm написа:Знаете ли например, че макар че авокадото от дълго време се счита за храна полезна за сърцето е установено, че при хора с определен генотип мастните киселини, съдържащи се в него водят до дисбаланс на липидите в организма и оттам до повишен сърдечно-съдов риск?

А с хляба няма риск от нищо? :mrgreen: И яденето на дунапренените хлебища си е наред, стартирането на деня с баница и боза също си е окей? Лъжица захар и ашуре за следобед.. :roll: Рисковете са по-малко, отколкото ако някой хапне авокадо, разбира се.
Аватар
Kremiliya

Мнениеот Ваня Стойчева » 08 Юни 2018, 13:58

Новинарите отново преувеличават, за да се направи някаква сензация и да се предизвика обществения отзвук.
Към менюто ще бъдат добавени още рецепти, много от децата познават тези продукти,ако родителите им са в крак с новостите, разбира се.
Не е нужно да сеправи драма, ще ядат както тутманици, така и авокадо.
Аватар
Ваня Стойчева

Мнениеот Буба Мара » 08 Юни 2018, 15:08

buba_18 написа:Здравейте,
Днес сутринта гледах в сутрешния блок на Нова за правилата за хранене, които мислят да прокарват в детските градини от тази есен.
Така като слушам залагат на повече био храни - киноа, чия, елда, сушени боровинки. И на доста зеленчуци.

Всичко това според мен е добре, НО в мен изникват няколко въпроса: Ще оскъпят ли новите менюта храната в забавачките и ще могат ли детските градини да си позволят рецептите по нови правила?

Тъй.. моето мнение е, че здравословното хранене не само има място в храненето на малките деца, но и е задължително. НО смятам че може да минем без купешките кии, авокадо и всякакви екзотични растения, произвеждани извън страната ни. Първо моето мнение е че храните които растат в България са най-полезни за родените в нея, не само и по-евтини от внасяните и звучащи много здравословно. Рекламата е голяма работа. Не знам да се радвам ли или не, че детето ми вече не е в дг. Но практиката да им се дават на децата под масата в шепичката бонбонки ще си остане още много години.. и тогава за чий им е това здравословно хранене :idea:
Аватар
Буба Мара

Мнениеот vanusha » 08 Юни 2018, 15:23

Права си, че винаги ще се дават "под масата" бонбони, но не съм съгласна много с останалото.
Преди в България не е имало ни картофи, ни домати, да не говорим, че изобщо няма и дори не се отглеждат тук мандарини, портокали и банани. Но те от толкова години са част от храненето ни, че не ни прави впечатление, че са нетрадиционни и за тях никой не казва нищо.
Но сега, защото ще включат и ДОБАВЯТ още рецепти включващи нови храни, като чия, авокадо и киноа става голям проблем.
Трябва да се научим да гледаме по-далеч от носовете си и да приемем, че света вече не е разделен на това, което го има само тук и не енужно да изключваме ползите на някои други храни.
Да не говорим, дори за разнообразие не е малко да има киноа и чия в менюто на българина.
vanusha

Мнениеот Frac » 15 Юни 2018, 17:00

Не е лошо да се вкарат нови храни, така или иначе познатите си ги правим и вкъщи. Просто периода на адаптация ще е по-дълъг. Да не забравяме, че има много злояди деца, които и настоящата кухня не хапват, а новата, не знам :)
Аватар
Frac

Мнениеот Mon_ton » 08 Авг 2018, 16:04

Аз съм за, не искам детето ми по цял ден да яде кифли и кексове, да не говорим за разни филийки със сладко или със салам. Нека д аима по-добра и по-качествена храна, нека черния хляб да не бъде бял боядисан, ами да избират истински пълнозърнест хляб. Ако трябва да увеличат таксите и без друго е смешно да ни гледата децата за по 35-40лв на месец! Нека увеличат таксите, ако трябва и двойно, но да осигуряват истинска, качествена и разнообразна храна.
Нека иродителите мислят с какво черпят децата по празниците и какво правят със своите, след като ги приберат от градините, защото често се оплакваме и изискваме от другите, но не и от себе си.
Аватар
Mon_ton

В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Мнениеот Кери » 07 Фев 2019, 13:10

Днес прочетох, че в Швеция вече има детска градина, законна, но и доста анатемосвана от хората, в която се предлага полово неутрално възпитание и отглеждане на деца. Оставят децата сами да определят пола си, не се обръщат към тях с "тя" или "той". Имат нововъведена дума даже в речника: местоимението „hen”, което целенасочено оставя открит въпроса за пола. „Hen” е нова дума, която през 2015 г. е била включена шведския правописен речник.
Училищата и детските градини в скандинавската страна също вече трябвало да действат срещу стереотипните полови роли.
Сред всички държавни детски заведения тази идея се прилагала най-активно от детската градина „Егалия” – най-оспорваното детско заведение в Швеция.

Аз лично съм изумена накъде е тръгнал светът. Не разбирам защо детето не може да е момче или момиче, след като то се ражда с определени първични и вторични полови белези. Такава ни е природата, на нас, хората. В какви възрастни биха се превърнали един ден? Дали не биха били с изкривена и изопачена представа за себе си?
Вие какво мислите?

И по повод транссексуалността, ето хубава статия, даваща яснота:

https://frmr.bg/transsexualnost-sashtnost
Кери

Re: В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Мнениеот _Лилия_ » 07 Фев 2019, 13:21

Нищо не може да ме учуди вече.
Специално за скандинавските страни съм чела толкова много, че там всичко е възможно. Особено ако е със сексуален аспект. Имам чувството, че там, заради липсата на достатъчно слънчеви дни, нещо са се сбъркали. Сериозно.
Категорично съм против да се вменява на невръстни дечица, че са или не са еди какви си. Ще пораснат, ще се осъзнаят, ще усетят какво ги привлича. Тогава могат да решат и изберат какъв пол са и какъв искат да е партньора им. Когато, обаче, се отнасяме така с деца, си е чиста проба манипулация в името на нашите собствени разбирания и гледна точка. Не е честно спрямо тях.
_Лилия_

ПредишнаСледваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети