Споделеното удоволствие - двойно удоволствие. Кулинарни постижения. шивашки талант, градинарски тайни и всичко, с което запълвате свободното си време.
Правила на форума
Добави отговор

Правили ли сте ръчна хартия?

06 Мар 2013, 22:16

Правили ли сте ръчна хартия? Много ми е интересно да разбера как точно става. Който е пробвал, нека сподели! :P

Re: Правили ли сте ръчна хартия?

07 Мар 2013, 12:05

За първи път чувам, ще разкажеш ли по-подробно за това?

07 Мар 2013, 14:51

Ръчната хартия се създава, чрез ръчна обработка на употребявана вече, ненужна хартия. Бях попаднала на една рецепта за производство на хартия, но сега не си я спомням. Някои знае ли нещо по въпроса? Ще следя с интерес :P

08 Дек 2014, 15:24

Имам приятелка, която прави такава хартия, освен да я питам за подробностите. Аз също знам, че по-скоро се използва стара хартия. :)

15 Дек 2014, 14:24

Аз също много я харесвам, но не знам как се прави. А и дали става да се рециклира всякаква хартия.. :roll:

15 Дек 2014, 16:07

Правила съм много пъти и в университета и вкъщи.

Най-бързо става със салфетки или тоалетна хартия защото най-бързо се разтваря във водата. Но по принцип може и със стари списания/вестници/кори от яйца. Проблемът при тях е обаче, че ще добият по-тъмен цвят заради мастилото.

Ето едно клипче https://www.youtube.com/watch?v=UlX87tvei7c
https://www.youtube.com/watch?v=qeM3D6HxVRA
Може да се направи също от стари парцали и дрехи. Не съм правила по този начин, но си спомням, че един от преподавателите ми от университета беше казал, че се варят. Не съм запозната много с начина на правене. Също знам, че може да се направи с кора от дърво и някакви киселини. Също не съм го правила.

В университета ползвахме кори за яйца и ги накисвахме в голям бидон с вода за няколко дни. И след омекването ги разбивахме с една приставка, която е за бъркане на боя и се слага на бормашина.

Към кашата може да се сложат някакви багрила. може да се сложи лепило за тапети или Ц200 в зависимост от това каква хартия искаш да направиш. може естествено и без никакво лепило.
Може да се добавят семенца, изсушени листенца от цветя и всякакви растения, мъниста и всякакви такива дреболийки.

Готовите хартии могат да се ползват за какво ли не :)

15 Дек 2014, 16:26

Много сложно изглежда, изобщо няма как да се справя вкъщи да си направя такава хартия.. :shock:

15 Дек 2014, 16:28

Всъщност е по-лесно отколкото изглежда, но примерно ти трябва място на което да сушиш хартиите.

15 Дек 2014, 16:57

Бърборино, а как се слагат листенцата и за колко време съхне хартията, сега зимата, ако си я сложа на масата до печката дали би изсъхнала за вечер?

15 Дек 2014, 17:06

Листенцата могат да се сложат и в самата каша. Могат и да се подреждат отгоре.
А за съхненето не мога да ти кажа за колко време ще изсъхне. Аз съм я правила само лятно време и съм я оставяла да съхне навън. Та нямам идея. Но все пак не пречи да пробваш. Може да се отнеме малко влагата с гъба. И примерно да се засуши малко със сешоар за по-бърз резултат, но не съм пробвала така.

Аз слагах рамката (с мрежа) в съда с кашата и след като обърна наобратно още преди да съм отстранила рамката от вътрешната страна отнемах част от влагата.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2