Самоубийствата в тинейджърска възраст - кой къде сгреши?!

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Re: Самоубийствата в тинейджърска възраст - кой къде сгреши?

Мнениеот rumqna » 04 Юни 2012, 13:45

Тази тема ми подсказва да кажа един пример .Познавам деца от дома във село Дрен. Възпитанието на децата там е на много високо ниво.Уважението им към възрастни и другари е брилянтно,усмивката не слиза от устичките на тези деца.Всяка добрина направена за едно дете от тези домове се вижда и е една усмивка в повече.Къде бъркат родителите ,че нашите деца израстват хем с родители,хем озлобени до смърт?
rumqna

Депресията при тийнейджърите

Мнениеот naydenoff » 14 Юни 2012, 10:05

Изображение

Както всички знаем, депресията при младите е нещо с което всеки един от тях се сблъсква в различен период от живота си. Най-ясно изразена при навлизане в пубертета, депресията може да доведе до най-различни емоционални, физически и психически отклонения при момчетата/момичетата. Много от тях се затварят в себе, отчуждават се от родители, приятели, като цяло - външният свят. Намират утеха в интернет, чрез музиката, която слушат и се чувстват недоразбрани и пренебрегнати от заобикалящите ги хора.Много от тях дори прибягват към по-крайни методи (като наркотици, алкохол), като по този начин се самозаблуждават, че така си решават проблемите.
В началото на годината дори излезе една доста притеснителна статистика, която сочи, че 1/3 от депресираните хора в България са склонни към самоубийство:
http://fakti.bg/zdrave/29176-1-3-ot-dep ... moubiistvo

Как се справят родителите с това? Какъв подход предприемат спрямо детето си? Говорят ли често на теми и въпроси (като секс, гаджета, дрога) с които младите неизбежно се сблъскват в житейския си път? Как децата възприемат родителските съвети? Дразнят ли се често, съгласни или несъгласни са с гледната точка на родителя?

Очаквам да чуя мнението на родителите тук.
naydenoff

Мнениеот oho-boho » 15 Юни 2012, 13:48

Не знам кой къде греши и защо толкова млади хора си мислят, че самоубийството е единственото разрешение на техните проблеми :? Знам за случай, в който 18-годишно момиче се обеси, защото приятелят й сложи край на връзката им - познавам брат й и не можах да повярвам на ушите си, когато разбрах. Толкова хубаво и умно момиче, толкова младо, а да си отиде от този свят заради подобна... глупост. Според мен проблема е там, че тинейджърите не споделят за проблемите си дори с най-близките им хора. Таят всичко в себе, проблемите се натрупват и в един момент трябва да избият нанякъде. Тъжното в случая е, че избиват точно в тази посока.
В блока на баба пък, се хвърли момиче от 11-ия етаж...
Трудна е тинейджърската възраст, защото децата се чувстват много объркани и неоправдани, и всичко е на живот, и смърт. Според мен родителите не бива да позволяват отчуждението да се намеси в техните отношения. Трябва постоянно да се разговаря с тях като с големи хора, да им се гласува доверие и да им се покаже, че във всеки един момент могат да се обърнат към нас за помощ.
oho-boho

Мнениеот Камелия » 16 Юни 2012, 12:46

oho-boho написа:Не знам кой къде греши и защо толкова млади хора си мислят, че самоубийството е единственото разрешение на техните проблеми :? Знам за случай, в който 18-годишно момиче се обеси, защото приятелят й сложи край на връзката им - познавам брат й и не можах да повярвам на ушите си, когато разбрах. Толкова хубаво и умно момиче, толкова младо, а да си отиде от този свят заради подобна... глупост. Според мен проблема е там, че тинейджърите не споделят за проблемите си дори с най-близките им хора. Таят всичко в себе, проблемите се натрупват и в един момент трябва да избият нанякъде. Тъжното в случая е, че избиват точно в тази посока.
В блока на баба пък, се хвърли момиче от 11-ия етаж...
Трудна е тинейджърската възраст, защото децата се чувстват много объркани и неоправдани, и всичко е на живот, и смърт. Според мен родителите не бива да позволяват отчуждението да се намеси в техните отношения. Трябва постоянно да се разговаря с тях като с големи хора, да им се гласува доверие и да им се покаже, че във всеки един момент могат да се обърнат към нас за помощ.

Смятам, че всеки познава поне по един подобен случай и наистина е много жалко, но е така. Няма диалог между родители и деца, децата не споделят с родителите си. Имам съсед, който изчезна и след три дена полицаите го намериха обесен в една изоставена сграда. Дали е убийство или самоубийство никой не разбра. След погребението му много истории плъзнаха и една от версиите беше - наркотици, други твърдяха, че е бил психически тормозен от приятели, но в крайна сметка никой не разбра истината.
Камелия

Мнениеот Genoveva » 12 Авг 2012, 15:33

rumqna написа:Тази тема ми подсказва да кажа един пример .Познавам деца от дома във село Дрен. Възпитанието на децата там е на много високо ниво.Уважението им към възрастни и другари е брилянтно,усмивката не слиза от устичките на тези деца.Всяка добрина направена за едно дете от тези домове се вижда и е една усмивка в повече.Къде бъркат родителите ,че нашите деца израстват хем с родители,хем озлобени до смърт?

Повечето родители си мислят, че децата са като домашните любимци, храниш ги, поиш ги и те си растат. От време на време ги разхождаш и ги показваш на приятелите си, за да не забравят, че имат деца. Не се интересуват от нищо друго освен от това дали да гладни или жадни децата им. Ето това липса на внимание от страна на родителите кара децата да прибягват до самоубийства, когато имат проблеми, а няма с кого да споделят. Повечето родители смятат, че децата нямат никакви проблеми, проблеми имат само възрастните. Това съвсем не е така, децата също имат проблеми, само, че са от друго естество.
Genoveva

Re: Депресията при тийнейджърите

Мнениеот ninars » 11 Дек 2012, 14:24

Депресията в пубертета е често срещано явление. И ние сме били на тази възраст и сме минали по този път. Аз имам 16-годишен син и се старая да го предразполагам към споделяне, да му бъда приятел. Напоследък забелязвам притеснителна тенденция като култ към скъпите вещи у подрастващото поколение. В класа на моя син е като поле за съревнование-кой ще се появи с най-новия айфон, айпад, смартфон и т.н. Смятам това за притеснително, защото отклонява вниманието от съществените ценности. Не може децата да си мислят, че ще бъдат по уважавани, ако носят дрехи от Hot spot-а, препълнен с безбожно скъпи марки. Много от тези ученици, които не могат да си позволят този стандарт се затварят в себе, отчуждават се от приятелите от класа. Единствено родителите могат да покажат на децата си, че има и по-приятни места за прекарване на свободното време от моловете и че материалният свят не е основна ценност.Просто трябва да прекарваме повече време с нашите деца!
ninars

Мнениеот geriva » 23 Фев 2013, 15:01

ninars написа: Единствено родителите могат да покажат на децата си, че има и по-приятни места за прекарване на свободното време от моловете и че материалният свят не е основна ценност.Просто трябва да прекарваме повече време с нашите деца!

Много добре казано, но за съжаление не всички родители мислят така.
Децата могат да бъдат особено жестоки един към друг. Често обсипват с подигравки различните от тях: единият имал пъпки, другият голям нос, третият ходел с все едни и същи дрехи, ...поводи се намират много.
Не трябва да се усмихваме с пренебрежение на тийнеджърските проблеми, а да посрещаме сериозно всяко вълнение, дори и да ни се струва необосновано.
geriva

Мнениеот Rali_hr » 15 Дек 2014, 14:47

geriva написа:
ninars написа: Единствено родителите могат да покажат на децата си, че има и по-приятни места за прекарване на свободното време от моловете и че материалният свят не е основна ценност.Просто трябва да прекарваме повече време с нашите деца!

Много добре казано, но за съжаление не всички родители мислят така.
Децата могат да бъдат особено жестоки един към друг. Често обсипват с подигравки различните от тях: единият имал пъпки, другият голям нос, третият ходел с все едни и същи дрехи, ...поводи се намират много.
Не трябва да се усмихваме с пренебрежение на тийнеджърските проблеми, а да посрещаме сериозно всяко вълнение, дори и да ни се струва необосновано.

Това трябва да се прави далеч по-рано, сякаш точно пък в тийн годините това не са поводи за подигравки, а по-скоро още в началото на пубертета, а именно към 12-13 години. Когато говорим за един тийн на 16 години там интересите са далеч по-различни и както ние не се разбираме с всички, така и те имат вече предпочитания, разликата е там, че те не си крият нещата а ги казват в прав текст. Депресиите биха дошли от друго място, а именно, ако детето не се чувства пълноценно и няма с какво да се хареса на останалите - затова трябва да се работи още от много малко, да се създават контакти и срещи на детето с други връстници, а не да си говорим колко е лошо в детската градина и как трябва детето да се гледа от възрастни нон стоп.
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Andrey » 17 Дек 2014, 15:27

Сегашните млади са отвратителни, то не че и аз като бях млад бяхме по-добри, но поне нямаше толкова причини за кавги и сравнение и злобата сякаш беше по-малко.. :roll:
Аватар
Andrey

Re: Самоубийствата в тинейджърска възраст - кой къде сгреши?!

Мнениеот rabotnata pchela » 08 Яну 2015, 16:15

Работата е там, че когато тийновете имат проблем смятат, че той няма решение, а особено ако става въпрос за гаджета, там виждат края на света. Наистина и родителите, изобщо роднините са хората, които трябва да са отдушник на децата си. Спомням си моят братовчед, въпреки че не сме си много близки да се чуваме всеки ден, но когато се раздели с приятелката си в тази тийн възраст, беше наиситна много съкрушен, писахме си с часове по скайп, за щастие отмина и си намери ново гадже, но в този момент, ако си сам може да стане трудно. Затова трябва да се говори с децата, не само от нас, а и по-младите роднини е добре да поддържат връзки с младите :)
Аватар
rabotnata pchela

ПредишнаСледваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети