Високо кръвно налягане - мнения и въпроси

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани със сърдечни заболявания, да споделяте мнения и да получите съвет от медицинския екип на "Фрамар". Тук ще получите консултация по въпроси за лечение на проблеми с високо или ниско кръвно налягане, аритмии, инфаркт и други.

Високо кръвно налягане - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Deliibryamov » 14 Яну 2019, 19:58

В тема “Високо кръвно налягане” на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с това хронично заболяване. Тук може да получите консултация, съвет и информация относно причините за появата му, характерните симптоми, поставянето на диагноза и възможностите за лечение. На вашите въпроси отговаря Д-р Якуб Делиибрямов - кардиолог.

Високо кръвно налягане (хипертония) представлява трайно болестно повишение на артериалното кръвно налягане над 140 mmHg за систолната и над 90 mmHg за диастолната стойност. При част от болните симптомите са леки и заболяването се открива при преглед, а други се оплакват от главоболие, световъртеж, шум в ушите, зрителни смущения, кратковременна загуба на съзнание и др. Хипертонията е основен рисков фактор за настъпване на сърдечно-съдови инциденти (инфаркт, инсулт), сърдечна недостатъчност, аневризма на аортата, увреждане на периферни артериални съдове и др.

Подробна информация за д-р Якуб Делиибрямов ще откриете в справочника на Фрамар.
Dr Deliibryamov
 
Мнения: 9
Регистриран на: 30 Яну 2019, 13:50

Re: Високо кръвно налягане - мнения и въпроси

Мнениеот velvet_81 » 04 Фев 2019, 15:14

Здравейте, мъжа ми е с високо кръвно налягане, което се проявява основно в преходните сезони - пролет и есен. Предписаха му да пие Диротон по схема и да ходи на профилактичен преглед всяка година. Дотук добре, но бих искала да попитам какво може да прави, за да избегне повишаване на кръвното налягане. За жалост, работата му не позволява сериозна физическа активност, защото е в офис. А стресът му е доста. Ако промени нещо в храненето си, доколко би дало отражение на кръвното налягане и бихте ли посъветвали кои храни да избягва и кои - да консумира?
Благодаря предварително.
velvet_81
 
Мнения: 123
Регистриран на: 24 Окт 2018, 08:45

Re: Високо кръвно налягане - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Deliibryamov » 04 Фев 2019, 17:08

Здравейте,храненето и степента на физическата активност,въобще стилът на живот, имат немалка роля при лечението и контрола на артериалната хипертония.Препоръчва се де се ограничи приемът на готварска сол до 5гр/ден,регулярна физическа активност -150 минути седмично умерена физическа активност,да се редуцира наднорменото тегло,да се консумират редовно плодове,зеленцуци,риба,да се ограничи приемът на мазна храна,тестени изделия,червено месо,газирани и енергийни напитки,да не се пуши. Дали паралелно с промяната в стила на живот да се проведе и медикаментозно лечение(антихипертензивно,антидислипидемично …) зависи от степента на АН и индивидуалната риск стратификация на болния. Необходимо е да се спазват приниците при измерване на АН за да не се стигне до ненужно прилагане на лечение,например хора,които обикновено са а нормално артериално налягане могат да повишат налягането си при посещение на лекарския кабинет-т.нар. ''хипертония на бялата престилка''.В такива случаи е уместно да се проведе холтер мониториране на АН.
Dr Deliibryamov
 
Мнения: 9
Регистриран на: 30 Яну 2019, 13:50

Re: Високо кръвно налягане - мнения и въпроси

Мнениеот marin.marinov » 08 Фев 2019, 20:38

Може ли при прием на бизогама от 5мг. да пия 100гр алкохол
marin.marinov
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Фев 2019, 20:35

Re: Високо кръвно налягане - мнения и въпроси

Мнениеот Dr Deliibryamov » 12 Фев 2019, 00:24

Може,но не прекалявайте с грамажа :)
Dr Deliibryamov
 
Мнения: 9
Регистриран на: 30 Яну 2019, 13:50


Назад към Сърдечни заболявания

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта