Вода за уста - как се използва, популярни марки и мнения на потребители

Вода за уста - как се използва, популярни марки и мнения на потребители

Мнениеот daywalker12 » 30 Окт 2011, 10:54

Водата за уста представлява важен антисептичен разтвор, който служи като допълнение към традиционната хигиена на устната кухина. Тази течност е специално формулирана да достига до труднодостъпни места, където четката и конецът за зъби не успяват да почистят ефективно. Съвременните продукти за изплакване на устата съдържат активни съставки, които елиминират бактериите, причиняващи неприятен дъх, плака и възпаления на венците.

Всекидневната употреба на качествена вода за уста значително намалява риска от развитие на кариеси и гингивит. Антибактериалните компоненти като хлорхексидин, цетилпиридиниев хлорид или етерични масла ефективно унищожават микроорганизмите, отговорни за разграждането на зъбния емайл и възпалението на венците. Редовното изплакване на устата след хранене или четкане може да предотврати натрупването на зъбна плака и образуването на зъбен камък.

Освежаващият ефект на водата за уста е едно от най-търсените ѝ качества. Ментовите, евкалиптовите или други растителни екстракти, съдържащи се в повечето продукти, осигуряват дълготрайна свежест на дъха. Това я прави незаменим продукт за хора, които се притесняват от халитоза (лош дъх) или просто желаят да поддържат приятен дъх през целия ден при социални контакти или професионални срещи.
Терапевтичните води за уста съдържат специални съставки като флуорид, ксилитол или калиев нитрат, които укрепват зъбния емайл, предпазват от кариеси и намаляват чувствителността на зъбите. Тези специализирани формули са особено полезни за хора с повишен риск от развитие на кариеси или страдащи от дентална свръхчувствителност. Стоматолозите често препоръчват такива терапевтични разтвори като част от цялостния план за дентално лечение.

Изборът на подходяща вода за уста зависи от индивидуалните нужди на пациента. Хора с пародонтални заболявания се нуждаят от продукти с по-силно антибактериално действие, докато тези със свръхчувствителни зъби или сухота в устата могат да се възползват от формули, специално разработени за техните състояния. Консултацията със зъболекар може да помогне за определянето на най-подходящия продукт според специфичните орални здравни нужди.

Съвременните изследвания в областта на денталната медицина непрекъснато подобряват формулите на водите за уста, за да повишат тяхната ефективност, безопасност и приятни органолептични качества. Иновативните продукти на пазара предлагат балансирано съчетание между терапевтично действие и приятно усещане при употреба, което насърчава редовното им приложение като част от ежедневната устна хигиена.
:arrow: Вода за уста във framar.bg
daywalker12

Re: вода за уста "Елудрил"

Мнениеот qproin » 30 Окт 2011, 14:27

И аз съм използвала такава вода след почистване на зъбен камък, но при мен проблемът беше, че от замърсени инструменти получих множество възпаления. Петна не са ми се появили, а я ползвах около месец. Пиши как се справяш с проблема, имам много познати които ползват точно такъв тип вода.
qproin

Мнениеот Margo » 02 Ное 2011, 11:40

qproin написа:И аз съм използвала такава вода след почистване на зъбен камък, но при мен проблемът беше, че от замърсени инструменти получих множество възпаления. Петна не са ми се появили, а я ползвах около месец. Пиши как се справяш с проблема, имам много познати които ползват точно такъв тип вода.

От замърсени инструменти :o :o как така бе, този стоматолог не си ли дезинфекцира инструментите? Ужас!!!!
Margo

Мнениеот shokoladena_bg » 08 Ное 2011, 15:09

Най-вероятно проблемът ви не е бил от замърсени инструменти, а просто от техниката на почистване на зъбния камък, когато се използва механичното почистване, ръчно с инструменти то почти винаги се получават такива възпаления и за това се препоръчва след така наречения детартраж да се правят промивки в продължение на няколко дни с антиинфламаторни води и препарати Елудрил в случая е подходящ за целта.
:)
shokoladena_bg

Мнениеот shokoladena_bg » 08 Ное 2011, 15:10

Пропуснах да добавя, че тази вода за уста съдържа Хлорхексадин и не бива да се ползва продължително, защото води до оцветяване на зъбите.Максимум до 10-12 дни е позволено :!: :!: :!:
shokoladena_bg

Вода за уста

Мнениеот VIVI » 03 Апр 2012, 16:50

Използвала съм вода за уста единствено, след като ми извадиха мъдреца, тоест за дезинфекция на венеца :oops: Необходимо ли е да се използват тези продукти като ежедневна грижа за зъбите и устната кухина? Също да попитам каква вода за уста да си избера, защото много марки предлагат такива и съм много затруднена?
VIVI

Re: Вода за уста

Мнениеот ivka-86 » 04 Апр 2012, 09:41

VIVI написа:Използвала съм вода за уста единствено, след като ми извадиха мъдреца, тоест за дезинфекция на венеца :oops: Необходимо ли е да се използват тези продукти като ежедневна грижа за зъбите и устната кухина? Също да попитам каква вода за уста да си избера, защото много марки предлагат такива и съм много затруднена?

Да си призная честно и аз не използвам вода за уста. Като че ли пастата за зъби ми е достатъчна :mrgreen: Ходя редовно на зъболекар за почистване на зъбния камък, но пия доста кафе и се замислям дали да не си купя вода за уста, която предпазва зъбите от образуване на петна и пожълтяване :roll: Някой използвал ли е избелваща вода за уста и има ли ефект?
ivka-86

Мнениеот genata76 » 04 Апр 2012, 10:21

Ооо, задължително използвам вода за уста. Първия път си купих просто ей така, за да видя какъв ще е ефекта и оттогава не съм спирал :mrgreen: Нямам конкретни проблеми, но след използването на вода си чувствам зъбите още по-чисти. Все пак четката за зъби не може да достигне всички местенца. А и запазва свежия дъх по-дълго време. Моята е на BREATH Rx 500. Антибактериална е и предпазва зъбите от образуването на плака.
genata76

Мнениеот nikita » 04 Апр 2012, 13:50

От бременността венците ми станаха много чувствителни и от време на време започнаха да кървят. Стоматоложката ми препоръча вода за уста Splat Complete, която е с екстракт от коприва и освен антибактериално действие, има противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Купила съм си и пастата за зъби на същата марка.
nikita

Мнениеот eleonora » 04 Апр 2012, 15:18

ivka-86 написа:Да си призная честно и аз не използвам вода за уста. Като че ли пастата за зъби ми е достатъчна :mrgreen: Ходя редовно на зъболекар за почистване на зъбния камък, но пия доста кафе и се замислям дали да не си купя вода за уста, която предпазва зъбите от образуване на петна и пожълтяване :roll: Някой използвал ли е избелваща вода за уста и има ли ефект?

И аз пия много кафе :mrgreen: Сега си купих вода за уста на Colgate Plax Whitening. Голямо избиране падна, но тази най-много ми хареса по етикет - с комплексно действие, поддържа белия цвят на зъбите и свежия дъх; предпазва от кариес, тъй като съдържа флуорид; бори се с плаката и т.н. Надявам се да е ефективна!
eleonora

Следваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани със стоматологични заболявания