Заболявания на периферната нервна система - онлайн консултация с невролог

Тук можете да зададете въпроси към лекар невролог, да се косултирате със специалист и да споделите мнения за Вашият проблем.Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист невролог.
Д-р Илиян Савов

Re: Заболявания на периферната нервна система - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Dr Ilian Savov » 27 Авг 2015, 15:18

l_petkova написа:Здравейте
Баба ми е на 77г. и преди 3 седмици й стана нещо и започна силна болка от кръста, която продължава до коляното на левия крак. Едвам се движи, а при слизане по стълбите чувам как нещо в нея прищраква. Водихме я на невролог и там й правиха снимка.Окончателната диагноза, която поставиха е увреждане на лумбо-сакралните коренчета.Предписаха й Мелбек 15мг. , Милгамма Протект 300мг. и Габагамма 400мг. В момента пие само първите две, понеже по аптеките не можем да открием последното.Можете ли да обясните на какво се дължи това нещо и какво лечението. Повече трябва да е в покой или да прави и движения.
Благодаря предварително!



Здравейте !

Поставената Ви диагноза, напълно отговаря на описаните от Вас оплаквания ! Сами разбирате, че без да съм прегледал пациент не мога да се ангажирам с ревизия на диагнозата ! В допълнение - изписаната комбинация от трите медикамента е удачна ! Ако липсва в аптеките, обърнете се към колегата, който Ви е предписал медикаментите за заместител !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov
 
Мнения: 500
Регистриран на: 22 Фев 2013, 12:39

Re: Заболявания на периферната нервна система - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Nushka » 15 Окт 2015, 17:21

Здравейте, на 23 юли при навеждане ме заболя кръста и десния крак. Ходих при лекар-мануален терапевт и ме отпусна болката, но на 5 септември си счупих 5 кост на дясното стъпало и болката в кръста и нерва се засили. На 15.09.2015 г. си правих ЯМР и ми откриха протузия на диска на ниво Л4-5, десностранен парамедиален дисков пролапс на ниво Л5-S1 с компресия върху дясното S1 коренче и хемангеом в тялото на Л1. Изписаха ми лекарства. След месец ходих отново на лекар и ми беше казано, че данни за херния няма, подвижни са крайниците, нормално стоя на пръсти и пети, дори седалищният нерв вече не е възпален. Въпросът ми нормално ли е нерва да продължава да боли, да чувствам изтръпване в крака? Лекар невролог, мануален терапевт-лекар и лекар-практикуващ боуен терапия ми казват че болката и изтръпването, които продължавам да изпитвам в крака са остатъчни.
Предварително благодаря!
Nushka
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Окт 2015, 17:10

Re: Заболявания на периферната нервна система - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Dr Ilian Savov » 18 Окт 2015, 17:50

Nushka написа:Здравейте, на 23 юли при навеждане ме заболя кръста и десния крак. Ходих при лекар-мануален терапевт и ме отпусна болката, но на 5 септември си счупих 5 кост на дясното стъпало и болката в кръста и нерва се засили. На 15.09.2015 г. си правих ЯМР и ми откриха протузия на диска на ниво Л4-5, десностранен парамедиален дисков пролапс на ниво Л5-S1 с компресия върху дясното S1 коренче и хемангеом в тялото на Л1. Изписаха ми лекарства. След месец ходих отново на лекар и ми беше казано, че данни за херния няма, подвижни са крайниците, нормално стоя на пръсти и пети, дори седалищният нерв вече не е възпален. Въпросът ми нормално ли е нерва да продължава да боли, да чувствам изтръпване в крака? Лекар невролог, мануален терапевт-лекар и лекар-практикуващ боуен терапия ми казват че болката и изтръпването, които продължавам да изпитвам в крака са остатъчни.
Предварително благодаря!


Здравейте !

Да, нормално е все още да Ви боли. Възстановяването може да продължи и повече от месец, още повече и новата травма от счупената кост на ходилото. Уместно е да продължите адекватно медикаментозно и лечение и физиотерапия.

Успех !
д-р Савов
Dr Ilian Savov
 
Мнения: 500
Регистриран на: 22 Фев 2013, 12:39

Re: Заболявания на периферната нервна система - онлайн консултация с невролог

Мнениеот georgi_lexa » 20 Окт 2015, 13:07

Здравейте Д-р Савов.
На 31 години съм преди два месеца и половина забелязах ,че част от палците (външната страна и част от върхът им)на краката са ми изтръпнали .Имам чуствителност в тази зона но претъпена.Преди една година се появиха болки ниско в дясно в корема в близост до апендикса които намаляха за около 6 месеца .Сега ги няма освен ако не прекаля с бирата и ако пуша цигари който съм отказъл вече два месеца .Преди месец ми се появи обрив по кожата в областа на лактите и глезените който отмина за 4- 5 дена по диагноза уртикария прием Aerius изпих две хапчета от него.От тогава имам останала пъпка в лявата част на корема според кожен лекар не е претиснителна.Преди месец ми се появи пищене в ухото като чели идваше от ляво при УНГ нищо няма за претиснение изписаха ми ВЕСТИБО ТАБЛ. 24 МГ. две хапчета на ден ,пих ги два дена и ги спрях защото не се чуствах добре от тях .В момента чувам нискочестотен звук немога да го определя дали идва от ляво или дясно ухо.Понкога започва да ми пищи по силно ухото но за секунди отминава и си остава този нискочестотен звук.Хематология
СУЕ ( ESR ) 3 mm/h Деца до 7г. <17 М: до 50 г. < 28,над 50 г.< 37; Ж: до 50 г. < 37, над 50 г.< 39
***** ПКК - 22 показателя * ***** ********************
WBC ( Левкоцити - бр.) 8.51 x10^9/L 3.50 - 10.50
Ly% (лимфоцити) 45.7 % 20.0 - 48.0 (50.0 - 70.0 за деца до 4г.)
Mo% (моноцити) 6.6 % 1.0 - 11.0
Eos% (еозинофили) 2.7 % 0.0 - 6.0
Baso% (базофили) 0.5 % 0.0 - 2.0
Neu% (неутрофили) 44.5 % 40.0 -70.0 (20.0- 50.0 за деца до 4г.)
Ly# (лимфоцити) 3.89 x10^9/L 1.10 - 3.80 (1.30 - 7.40 за деца до 4г.)
Mo# (моноцити) 0.56 x10^9/L 0.07 - 0.80
Eos# (еозинофили) 0.230 x10^9/L 0.000 - 0.500
Baso# (базофили) 0.040 x10^9/L 0.000 - 0.140
Neu# (неутрофили) 3.790 x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г.)
RBC ( Еритроцити - бр.) 5.050 x10^12/L M: 4.4 - 5.9; Ж: 3.7 - 5.3
Hgb ( Хемоглобин ) 156 g/L М: 135 - 180; Ж: 120 - 160
Hct ( Хематокрит ) 0.443 L/L М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
MCV (ср. обем на еритроцита) 87.7 fL Възрастни (82.0 - 96.0); Деца (77.0 - 92.0)
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 30.9 pg Възрастни (27.0 - 33.0); Деца (21.0 - 38.0)
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 352 g/L 300 - 360
RDW (вариация на ерит. р-ие) 11.9 % 11.5 - 14.5
Plt ( Трoмбоцити ) 358 x10^9/L 130 - 420
MPV (ср. обем на тромбоцита) 10.0 fL 7.5 - 11.0
Pct (Тромбокрит) 3.60 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) 11.6 fL 9 - 17
асат 27.41 u/l 40
алат 21.87 u\l 42
креатин 70.17 mmol/l 62-124
урея 4.22 mmol/l 1.7-8.3
холестерол 2.89 mmol/l 5.00
HBsAg - negativ
anti HCV - negativ
***** ДКК - мануално * ***** ***************
St (Пръчкоядрен гранулоцит) 0.00 0.00 - 0.06
Sg (Сегментоядрен гранулоцит) 0.46 0.40 - 0.70 (0.22 - 0.48 за деца до 4г.)
Eo (Еозинофилен гранулоцит) 0.01 0.00 - 0.06
Ba (Базофилен гранулоцит) 0.00 0.00 - 0.02
Mo (Моноцит) 0.06 0.01 - 0.11
Ly (Лимфоцит) 0.48 0.20 - 0.48 (0.40 - 0.68 за деца до 4г.)
Pl (Плазмоцит) 0.00 0.00-0.005
Биохимия
пикочна киселина (Uric acid) 268.00 µmol/l М (202.3 - 416.5); Ж (142.8- 339.2)
Желязо и ЖСК фракции ( Fe and TIBC ) * Профил Виж по-долу
Желязо (Fe) 16.37 µmol/l М: 11 - 28; Ж: 6.6 - 26
Свободен ЖСК ( UIBC ) 31.30 µmol/l
Тотален ЖСК ( TIBC ) 47.67 µmol/l 44.8 - 80.6
Електролити
Калий и Натрий ( K и Na ) * Профил Виж по-долу
Калий ( K ; Potassium) 4.32 mmol/l 3.5 - 5.1
Натрий ( Na ; Sodium ) 138.00 mmol/l 136 - 145
Калций общ ( Ca ; Calcium ) 2.41 mmol/l 2.12 - 2.62
Магнезий ( Mg ; Magnesium ) 0.81 mmol/l 0.65 - 1.10
Урина
Урина-Общо хим. и седимент (Urinalysis+Microscopy) * Профил Виж по-долу
Урина pH (Urine) 7.5 4.0 - 9.0
Урина - Относително тегло ( Specific gravity ) 1.015 1.001 - 1.035
Урина - белтък ( Protein ) Отрицателен g/L < 0.10
Урина - глюкоза ( Glucose ) Отрицателен mmol/l <1.0 - отрицателен
Урина - еритроцити (Erythrocytes) Отрицателен cells/µl < 8
Урина - билирубин ( Bilirubin ) Oтрицателен
Урина - уробилиноген ( Urobilinogen ) 3.4 µmol/l < 22 - неувеличен; < 35 - леко увеличен
Урина - Нитрити ( Nitrite ) Oтрицателен
Урина - кетони ( Ketones ) Отрицателен mmol/l <<0.5 - отрицателен
Седимент - левкоцити ( Sediment WBCs ) Единични на поле < 4
Седимент - еритроцити ( Sediment RBCs ) Не се наблюдават на поле < 2
Седимент - плоски епителни клетки ( SQECs ) Наблюдават се на поле
Седим.- крист. пикочна киселина (Cryst. uric acid) Не се наблюдават
Седимент - кристали Са оксалати ( Ca oxalates ) Не се наблюдават
Седимент - кристали уратни ( Amorphous urates ) Не се наблюдават
Седимент - други наблюдавани ( Other observed) *
Имунология
C-реактивен Протеин ( CRP ) <0.30 mg/l < 5.0
Имуноглобулин A ( IgA ) 1.26 g/L 0.70 - 4.00
ANA скрининг * Профил Виж по-долу
ANA скрининг антинуклеарни антитела- ИИФ <1:100 отрицателен титър < 1:100 - отрицателен; 1:100 - граничен
anti- tTG (анти тъканна трансглутаминаза) колич. 1.5 U/ml < 15 отрицателен; ≥ 15 положителен

Благодаря ви предварително!
georgi_lexa
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Окт 2015, 11:19

Re: Заболявания на периферната нервна система - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Dr Ilian Savov » 21 Окт 2015, 10:15

georgi_lexa написа:Здравейте Д-р Савов.
На 31 години съм преди два месеца и половина забелязах ,че част от палците (външната страна и част от върхът им)на краката са ми изтръпнали .Имам чуствителност в тази зона но претъпена.Преди една година се появиха болки ниско в дясно в корема в близост до апендикса които намаляха за около 6 месеца .Сега ги няма освен ако не прекаля с бирата и ако пуша цигари който съм отказъл вече два месеца .Преди месец ми се появи обрив по кожата в областа на лактите и глезените който отмина за 4- 5 дена по диагноза уртикария прием Aerius изпих две хапчета от него.От тогава имам останала пъпка в лявата част на корема според кожен лекар не е претиснителна.Преди месец ми се появи пищене в ухото като чели идваше от ляво при УНГ нищо няма за претиснение изписаха ми ВЕСТИБО ТАБЛ. 24 МГ. две хапчета на ден ,пих ги два дена и ги спрях защото не се чуствах добре от тях .В момента чувам нискочестотен звук немога да го определя дали идва от ляво или дясно ухо.Понкога започва да ми пищи по силно ухото но за секунди отминава и си остава този нискочестотен звук.Хематология
СУЕ ( ESR ) 3 mm/h Деца до 7г. <17 М: до 50 г. < 28,над 50 г.< 37; Ж: до 50 г. < 37, над 50 г.< 39
***** ПКК - 22 показателя * ***** ********************
WBC ( Левкоцити - бр.) 8.51 x10^9/L 3.50 - 10.50
Ly% (лимфоцити) 45.7 % 20.0 - 48.0 (50.0 - 70.0 за деца до 4г.)
Mo% (моноцити) 6.6 % 1.0 - 11.0
Eos% (еозинофили) 2.7 % 0.0 - 6.0
Baso% (базофили) 0.5 % 0.0 - 2.0
Neu% (неутрофили) 44.5 % 40.0 -70.0 (20.0- 50.0 за деца до 4г.)
Ly# (лимфоцити) 3.89 x10^9/L 1.10 - 3.80 (1.30 - 7.40 за деца до 4г.)
Mo# (моноцити) 0.56 x10^9/L 0.07 - 0.80
Eos# (еозинофили) 0.230 x10^9/L 0.000 - 0.500
Baso# (базофили) 0.040 x10^9/L 0.000 - 0.140
Neu# (неутрофили) 3.790 x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г.)
RBC ( Еритроцити - бр.) 5.050 x10^12/L M: 4.4 - 5.9; Ж: 3.7 - 5.3
Hgb ( Хемоглобин ) 156 g/L М: 135 - 180; Ж: 120 - 160
Hct ( Хематокрит ) 0.443 L/L М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
MCV (ср. обем на еритроцита) 87.7 fL Възрастни (82.0 - 96.0); Деца (77.0 - 92.0)
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 30.9 pg Възрастни (27.0 - 33.0); Деца (21.0 - 38.0)
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 352 g/L 300 - 360
RDW (вариация на ерит. р-ие) 11.9 % 11.5 - 14.5
Plt ( Трoмбоцити ) 358 x10^9/L 130 - 420
MPV (ср. обем на тромбоцита) 10.0 fL 7.5 - 11.0
Pct (Тромбокрит) 3.60 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) 11.6 fL 9 - 17
асат 27.41 u/l 40
алат 21.87 u\l 42
креатин 70.17 mmol/l 62-124
урея 4.22 mmol/l 1.7-8.3
холестерол 2.89 mmol/l 5.00
HBsAg - negativ
anti HCV - negativ
***** ДКК - мануално * ***** ***************
St (Пръчкоядрен гранулоцит) 0.00 0.00 - 0.06
Sg (Сегментоядрен гранулоцит) 0.46 0.40 - 0.70 (0.22 - 0.48 за деца до 4г.)
Eo (Еозинофилен гранулоцит) 0.01 0.00 - 0.06
Ba (Базофилен гранулоцит) 0.00 0.00 - 0.02
Mo (Моноцит) 0.06 0.01 - 0.11
Ly (Лимфоцит) 0.48 0.20 - 0.48 (0.40 - 0.68 за деца до 4г.)
Pl (Плазмоцит) 0.00 0.00-0.005
Биохимия
пикочна киселина (Uric acid) 268.00 µmol/l М (202.3 - 416.5); Ж (142.8- 339.2)
Желязо и ЖСК фракции ( Fe and TIBC ) * Профил Виж по-долу
Желязо (Fe) 16.37 µmol/l М: 11 - 28; Ж: 6.6 - 26
Свободен ЖСК ( UIBC ) 31.30 µmol/l
Тотален ЖСК ( TIBC ) 47.67 µmol/l 44.8 - 80.6
Електролити
Калий и Натрий ( K и Na ) * Профил Виж по-долу
Калий ( K ; Potassium) 4.32 mmol/l 3.5 - 5.1
Натрий ( Na ; Sodium ) 138.00 mmol/l 136 - 145
Калций общ ( Ca ; Calcium ) 2.41 mmol/l 2.12 - 2.62
Магнезий ( Mg ; Magnesium ) 0.81 mmol/l 0.65 - 1.10
Урина
Урина-Общо хим. и седимент (Urinalysis+Microscopy) * Профил Виж по-долу
Урина pH (Urine) 7.5 4.0 - 9.0
Урина - Относително тегло ( Specific gravity ) 1.015 1.001 - 1.035
Урина - белтък ( Protein ) Отрицателен g/L < 0.10
Урина - глюкоза ( Glucose ) Отрицателен mmol/l <1.0 - отрицателен
Урина - еритроцити (Erythrocytes) Отрицателен cells/µl < 8
Урина - билирубин ( Bilirubin ) Oтрицателен
Урина - уробилиноген ( Urobilinogen ) 3.4 µmol/l < 22 - неувеличен; < 35 - леко увеличен
Урина - Нитрити ( Nitrite ) Oтрицателен
Урина - кетони ( Ketones ) Отрицателен mmol/l <<0.5 - отрицателен
Седимент - левкоцити ( Sediment WBCs ) Единични на поле < 4
Седимент - еритроцити ( Sediment RBCs ) Не се наблюдават на поле < 2
Седимент - плоски епителни клетки ( SQECs ) Наблюдават се на поле
Седим.- крист. пикочна киселина (Cryst. uric acid) Не се наблюдават
Седимент - кристали Са оксалати ( Ca oxalates ) Не се наблюдават
Седимент - кристали уратни ( Amorphous urates ) Не се наблюдават
Седимент - други наблюдавани ( Other observed) *
Имунология
C-реактивен Протеин ( CRP ) <0.30 mg/l < 5.0
Имуноглобулин A ( IgA ) 1.26 g/L 0.70 - 4.00
ANA скрининг * Профил Виж по-долу
ANA скрининг антинуклеарни антитела- ИИФ <1:100 отрицателен титър < 1:100 - отрицателен; 1:100 - граничен
anti- tTG (анти тъканна трансглутаминаза) колич. 1.5 U/ml < 15 отрицателен; ≥ 15 положителен

Благодаря ви предварително!


Здравейте !

От представените от Вас резултати от кръвни изследвания, единствено има горно-гранични стойности на лимфоцити, което, вероятно е от прекарана вирусна инфекция. Симптомите са Ви разнообразни и Ви съветвам да вземете второ мнение на дерматолог с оглед персистиращата кожна лезия. По отношение на шума в ушите е уместно да буде проведена аудиограма (изследване на слуха) от УНГ специалист. Не на последно място е уместна и консултация с невролог.

Успех !
д-р Савов
Dr Ilian Savov
 
Мнения: 500
Регистриран на: 22 Фев 2013, 12:39

Re: Заболявания на периферната нервна система - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Цветан » 08 Ное 2015, 14:16

Здравейте , От няколко дни имам изтръпвания в различни точки на тялото - по пръстите на краката , на ушите или само на едното , на пръстите на ръцете , по носа , по тялото и т.н - навсякъде почти и на най различни места .
Моля помогнете със съвет !
Цветан
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Ное 2015, 14:10

Re: Заболявания на периферната нервна система - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Dr Ilian Savov » 10 Ное 2015, 19:21

Цветан написа:Здравейте , От няколко дни имам изтръпвания в различни точки на тялото - по пръстите на краката , на ушите или само на едното , на пръстите на ръцете , по носа , по тялото и т.н - навсякъде почти и на най различни места .
Моля помогнете със съвет !


Здравейте !

Много състояния може да се крият зад това - от стрес, системно заболяване или дерматологичен проблем. Съветвам Ви да посетите личния Ви лекар и да ви назначи изследвания и консултации в реални условия !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov
 
Мнения: 500
Регистриран на: 22 Фев 2013, 12:39

Re: Заболявания на периферната нервна система - онлайн консултация с невролог

Мнениеот tresjolie » 23 Ное 2015, 11:19

Здравейте, аз съм на 18 години имам следните оплаквания : изтръпване в цялата дясна част на тялото(крака и ръката) , лицето ми се подува от тази дясна страна и по забележимо е около окото ми (вижда се оток ) , също така днес усещам напрежение в гърдата си което не е нормално след като менструацията ми отмина преди 2 дни; Посетих личният си лекар преди известно време и обясних проблемите си , изпрати ме при невролог ,но специалистката след обстоен преглед ме отпрати само с думите имате проблеми с нервите не ми изписа или препоръча нещо и от тогава това изтръпване и се усили ,стана постоянно и не изчезва както и подуването беше намалило малко и пак се преустанови ; искам да отбележа че преди 2 или 3 години имах същите симптоми,но само изтръпване в крайниците тогава същия невролог ми назначи лечение с "Бевит Форте" и сега се появиха отново ; На какво точно може да се дължи и може ли да е нещо сериозно ?
Благодаря за отделеното внимание :)
tresjolie
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Авг 2015, 12:41

Re: Заболявания на периферната нервна система - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Dr Ilian Savov » 29 Ное 2015, 16:44

tresjolie написа:Здравейте, аз съм на 18 години имам следните оплаквания : изтръпване в цялата дясна част на тялото(крака и ръката) , лицето ми се подува от тази дясна страна и по забележимо е около окото ми (вижда се оток ) , също така днес усещам напрежение в гърдата си което не е нормално след като менструацията ми отмина преди 2 дни; Посетих личният си лекар преди известно време и обясних проблемите си , изпрати ме при невролог ,но специалистката след обстоен преглед ме отпрати само с думите имате проблеми с нервите не ми изписа или препоръча нещо и от тогава това изтръпване и се усили ,стана постоянно и не изчезва както и подуването беше намалило малко и пак се преустанови ; искам да отбележа че преди 2 или 3 години имах същите симптоми,но само изтръпване в крайниците тогава същия невролог ми назначи лечение с "Бевит Форте" и сега се появиха отново ; На какво точно може да се дължи и може ли да е нещо сериозно ?
Благодаря за отделеното внимание :)


Здравейте !

Вашите оплаквания може да се дължат на много състояния - от нервно напрежение до редица други състояния ! Както сами отбелязвате, вашия невролог е направил обстоен преглед. Въпреки това, ако оплакванията продължат повече от месец е уместно да я посетите отново или да вземете второ мнение. ри необходимост може да бъдете насочени за хоспитализация в неврологична клиника за диагностично уточняване !

Успех !
д-р Савов
Dr Ilian Savov
 
Мнения: 500
Регистриран на: 22 Фев 2013, 12:39

Re: Заболявания на периферната нервна система - онлайн консултация с невролог

Мнениеот Kатя Димитрова » 02 Дек 2015, 10:19

Здравейте д-р Савов, пише ВИ Катя. Проблема ми е следният: От около двадесет години страдам от главоболие, придружено с гадене, понякога и повръщане. Няма да ви изброявам всички лекарства които съм пила. Сега пия по 8 коаксила на ден, 4-5 лексотана и толкова ацефеина, можете да си представите в какво състояние съм. Немога да ги спра или поне сама немога, кризите са ужасни и ги започвам отново. Всички изследвания, които са ми правени са нормални вклю-чително и скенер.
Kатя Димитрова
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Ное 2015, 21:20

ПредишнаСледваща

Назад към Неврология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта