Могат ли да ме уволнят, ако съм бременна?

Тук е мястото за въпроси, касаещи лечение, профилактика, както и медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Re: Могат ли да ме уволнят, ако съм бременна?

Мнениеот Yunona » 12 Дек 2016, 14:04

penny написа:Да, трябва да се грижат за бизнеса си, но това не трябва да пречи и да е несъвместимо с чисто човешкото отношение. А случаи на неразбиране и създаване на пречки за нещо, което по закон ти се полага - много.

Кой е казал, че е несъвместимо с "чисто човешкото отношение"? Пак казвам - проблемът е в държавата, която определя, че нещо "ти се полага", но не за сметка на самата нея, а на работодателя. Мислите ли, че е справедливо работодателят, а не държавата, да мисли и да се грижи за децата, които са утрешните данъкоплатци на същата тази държава? От къде на къде, за Бога, шефът да плаща болничните Ви, че си гледате детето?
Мисълта ми е, че това неразбиране от страна на работодателя е съвсем обяснимо и логично.
Yunona

Re: Могат ли да ме уволнят, ако съм бременна?

Мнениеот silver933 » 12 Дек 2016, 14:49

Съгласен съм, че работодателя е прецакан да плаща тея 3 дена, главно и като се сложи, че хората по-често отсъстват по 3 дена. Но това не означава, че след като закона е такъв, работодателите да трябва да се държат лошо с работниците си. Има много фирми, в които не разрешават да се излиза отпуска, не разрешават да се излиза в болничен, аз лично съм работил в такива. На предишната ми работа съм ходил полуумрял там, защото няма кой да ме пусне в болничен, отпуска ползвах не повече от 5 дена годишно.
Е, сори ама не мога да седна да ги защитавам, как едни успяват да се съобразят със закона, осигуряват тея 20 дена почивка и когато има нужда болничен.
А факта, че няма кой да те замени.. е аз ли съм виновен?
Аватар
silver933

Как и кога да кажа на шефа, че съм бременна?

Мнениеот Ая123 » 23 Май 2019, 11:14

Първо да кажа, че не става дума за мен, а за най-добрата ми приятелка. във втория месец е, работи като продавач-консултант в магазин и е почти постоянно права. Налага й се понякога да пренася разни кашони, когато получат стока. На този етап няма проблеми, но се притеснява как ще я кара занапред. Не знае дали да не каже на шефа си отсега, или да изчака. Шефът й е в друг град и се появява от време на време, неудобно й е да го съобщи по телефона.
Вие как бихте постъпили на нейно място?
Ая123

Re: Как и кога да кажа на шефа, че съм бременна?

Мнениеот Гери Василева » 23 Май 2019, 11:40

Според мен сама трябва да прецени вариантите. Аз лично бих казала отсега, а те, ако са разбрани хора, няма да й създават проблеми. Все си мисля, че човечността не е отживелица. А относно вдигането на тежки кашони, това със сигурност трябва да спре.
Гери Василева

Мнениеот flip » 23 Май 2019, 11:45

Уф, тия ситуации са много индивидуални и деликатни. Ако знае, че няма да й влязат в положение, или поне натам клонят везните, направо да си вади документ от АГ, че е бременна и да го прати по куриер. Куриерските фирми предлагат тази услуга, да ти вземат входящия номер на документа, който изпращаш. Така е защитена от уволнение, ако не е в изпитателен срок, а на постоянен договор. По телефона е по-скоро рисковано за нея.
Последна промяна flip на 23 Май 2019, 11:57, променена общо 1 път
flip

Мнениеот Rainy mood » 23 Май 2019, 11:55

Аз казах на шефа ми веднага след като съобщих на моя мъж. Работя с много хора и няма кой да ме замести. Беше по-коректно да го предупредя, ако случайно ми стане лошо или нещо такова. Той пък е баща на две деца и много добре ме разбра, дори ми облекчи работата.
Rainy mood

Мнениеот Дони_ка » 23 Май 2019, 12:02

Не става ясно на изпитателен срок ли е, на временен или постоянен договор. Това има значение, и то голямо.
Ако е на постоянен трудов договор, можеш да съобщи, когато пожелае. Ако си със срочен договор, с изпитателен срок, в полза на работодателя и смята, че може да си загуби работата, май е по-добре да изчака. Работодателите могат да проявят разбиране и например друг човек да поеме тежката работа, а тя да си изпълнява другите задължения.
Аз лично не съм подавала никакви уведомления. Помолих за разговор и им съобщих. Обажда се по телефона, казва им и това е. Ако смята, че са измамници, които ще се опитат да я прецакат по някакъв начин, да им пусне писмено уведомление по пощата с обратна разписка. :wink:
Дони_ка

Мнениеот Петя Георгиева » 23 Май 2019, 12:03

Но не само обратна разписка. Без входящ номер, не може да докаже, че са го получили официално. Случвало ми се е и беше такова въртене и надцакване, не е истина. Чиста работа е с дата и входящ номер.
Аватар
Петя Георгиева

Мнениеот viviann » 23 Май 2019, 12:06

Всъщност, проблем ще има само ако е в изпитателен срок. Иначе няма никаква заплаха за нея.
Аз казах в средата на 3-ия месец, проблем нямаше, дори напротив - зарадваха се. Не са ми искали какъвто и да било документ.
Взима си документа от АГ (ако държат на него), входира го в деловодството на фирмата и това е. Ако е на изпитателен срок, да изчака, по възможност...
viviann

Мнениеот Ая123 » 23 Май 2019, 12:11

Не, не е на изпитателен срок. Надявам се да няма проблеми!
Ая123

Предишна

Назад към Лечение, профилактика, общи здравни теми