Ритуалите свързани с бебето

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Re: Ритуалите свързани с бебето

Мнениеот radowen » 23 Ное 2011, 15:28

qproin написа:А знаете ли, че до 40 ден не трябва прането на бебето и на майката да се оставя навън през нощта. Свекърва ми прибираше всичко преди залез... :lol: , но да си призная не се задълбах много да питам защо.

А-ха, вярно - и при мен беше така :lol: Обяснението беше - лоши сили да не ни намерят!
radowen

Мнениеот сиско » 24 Ное 2011, 18:34

този ритуал май се спазва из цяла България :D
сиско

Мнениеот valiart » 24 Ное 2011, 20:45

Щом едно нещо не вреди, няма причина да не се направи. Може пък и да помогне.
Аватар
valiart

Мнениеот Kaya » 18 Ное 2014, 11:10

Много интересни ритуали сте разказали. Ние при моето дете не сме направили никакви такива ритуали, само прощъпулника, дори не сме търкаляли питка, много жалко :( Избираше само предмет и имаше една питка кравай,която се слагаше около кръста и всеки чупеше и бягаше. Явно навсякъде е различно. Сега с интернет обаче човек може повече да разбере и да си хареса обичая по начин, по който на него му хареса.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот pravilno » 27 Яну 2016, 15:39

А правили ли са ви понуда - ходене при родилка и гощаването й с храна, която обича?
pravilno

Мнениеот Jully » 27 Яну 2016, 16:21

pravilno написа:А правили ли са ви понуда - ходене при родилка и гощаването й с храна, която обича?

Това за първи път го чувам, разкажи повече! :mrgreen:
Аватар
Jully

Мнениеот mamina » 28 Яну 2016, 11:16

Jully написа:
pravilno написа:А правили ли са ви понуда - ходене при родилка и гощаването й с храна, която обича?

Това за първи път го чувам, разкажи повече! :mrgreen:

Това и аз го знам :smile: . Събират се жени и отиват при родилката след 40 ден, защото дотогава се смята, че тя е "нечиста". Меси се питка, която се разчупва от свекървата над майката и детето. Ястията, които се слагат на масата, са повече сладки, за да е сладък живота на детето. Общо взето е това :smile:
mamina

Предишна

Назад към Бременност, раждане и майчинство