сиско написа:а аз знам, че ако детето е проходило, но много се спъва и пада, трябва да купиш един пакет сол и да я подариш на някой от съседите, това чували ли сте го
radowen написа:При нас пък се вят най-често седните ритуали:
- на 40-я ден при момчетата и на 39-я-при момичетата, се изпират всички дрехи на бебето и всичко в стаята, в която е било. В едно менче се пълни вода, в която се слага босилек и сребърен пръстен с червен конец и после всичко-дрехи, постелки, стая и т.н. се пръска с босилека.
- като проходи детето - месят се мекици, които след това майката тда тича и да ги раздава на съседи, приятели и т.н.
Е, аз това второто не го правих, а "упълномощих" племенничката си...
Margo написа:radowen написа:При нас пък се вят най-често седните ритуали:
- на 40-я ден при момчетата и на 39-я-при момичетата, се изпират всички дрехи на бебето и всичко в стаята, в която е било. В едно менче се пълни вода, в която се слага босилек и сребърен пръстен с червен конец и после всичко-дрехи, постелки, стая и т.н. се пръска с босилека.
- като проходи детето - месят се мекици, които след това майката тда тича и да ги раздава на съседи, приятели и т.н.
Е, аз това второто не го правих, а "упълномощих" племенничката си...
Това в кой край на България се прави? Много интересни неща пише в тази тема, за една млада майка това е от голяма полза.
valiart написа:В Южна България - Кърджали. Ритуалите ги научих от свекървата... Има и още една процедура, която така и не спазих, е направих - осоляване на детето, но това е друга тема...
Назад към Бременност, раждане и майчинство
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта