Ритуалите свързани с бебето

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Re: Ритуалите свързани с бебето

Мнениеот Margo » 04 Ное 2011, 12:19

Сега вече ми се изясниха нещата, нали по принцип бебето не се показва до 40-тия ден. Това най-вероятно е много стара традиция когато"официално" бебето се показва на останалите роднини и приятели. :)
Margo

Мнениеот сиско » 21 Ное 2011, 22:19

а аз знам, че ако детето е проходило, но много се спъва и пада, трябва да купиш един пакет сол и да я подариш на някой от съседите, това чували ли сте го
сиско

Мнениеот valiart » 21 Ное 2011, 22:50

сиско написа:а аз знам, че ако детето е проходило, но много се спъва и пада, трябва да купиш един пакет сол и да я подариш на някой от съседите, това чували ли сте го

Не. За първи път го чувам това със солта.
Аватар
valiart

Мнениеот radowen » 22 Ное 2011, 10:19

При нас пък се вят най-често седните ритуали:
- на 40-я ден при момчетата и на 39-я-при момичетата, се изпират всички дрехи на бебето и всичко в стаята, в която е било. В едно менче се пълни вода, в която се слага босилек и сребърен пръстен с червен конец и после всичко-дрехи, постелки, стая и т.н. се пръска с босилека.
- като проходи детето - месят се мекици, които след това майката тда тича и да ги раздава на съседи, приятели и т.н.:)
Е, аз това второто не го правих, а "упълномощих" племенничката си...:)
radowen

Мнениеот Margo » 22 Ное 2011, 10:26

radowen написа:При нас пък се вят най-често седните ритуали:
- на 40-я ден при момчетата и на 39-я-при момичетата, се изпират всички дрехи на бебето и всичко в стаята, в която е било. В едно менче се пълни вода, в която се слага босилек и сребърен пръстен с червен конец и после всичко-дрехи, постелки, стая и т.н. се пръска с босилека.
- като проходи детето - месят се мекици, които след това майката тда тича и да ги раздава на съседи, приятели и т.н.:)

Това в кой край на България се прави? Много интересни неща пише в тази тема, за една млада майка това е от голяма полза.
Margo

Мнениеот radowen » 22 Ное 2011, 10:39

Margo написа:
radowen написа:При нас пък се вят най-често седните ритуали:

Това в кой край на България се прави? Много интересни неща пише в тази тема, за една млада майка това е от голяма полза.

В Южна България - Кърджали. Ритуалите ги научих от свекървата... Има и още една процедура, която така и не спазих, е направих - осоляване на детето, но това е друга тема...
radowen

Мнениеот valiart » 22 Ное 2011, 21:49

В Южна България - Кърджали. Ритуалите ги научих от свекървата... Има и още една процедура, която така и не спазих, е направих - осоляване на детето, но това е друга тема...[/quote]

Оооо, това с осоляването и аз съм го чувала. УЖАС! Правили са го преди "100 години", на малките деца. Натривали са телцата им със сол, за да не им миришела потта, нали?
Аватар
valiart

Мнениеот radowen » 23 Ное 2011, 10:04

valiart написа:В Южна България - Кърджали. Ритуалите ги научих от свекървата... Има и още една процедура, която така и не спазих, е направих - осоляване на детето, но това е друга тема...

Оооо, това с осоляването и аз съм го чувала. УЖАС! Правили са го преди "100 години", на малките деца. Натривали са телцата им със сол, за да не им миришела потта, нали?[/quote]
Точно така! И аз мисля, че е ужас и не съм го правила! После съм чела и за доста поразии от такива нескопосани бабешки рецепти :evil:
radowen

Мнениеот valiart » 23 Ное 2011, 12:10

Оооо, това с осоляването и аз съм го чувала. УЖАС! Правили са го преди "100 години", на малките деца. Натривали са телцата им със сол, за да не им миришела потта, нали?[/quote]
Точно така! И аз мисля, че е ужас и не съм го правила! После съм чела и за доста поразии от такива нескопосани бабешки рецепти :evil:[/quote]

Мани, мани направо...
Аватар
valiart

Мнениеот qproin » 23 Ное 2011, 15:12

А знаете ли, че до 40 ден не трябва прането на бебето и на майката да се оставя навън през нощта. Свекърва ми прибираше всичко преди залез... :lol: , но да си призная не се задълбах много да питам защо.
qproin

ПредишнаСледваща

Назад към Бременност, раждане и майчинство