valiart написа:Точно миналата седмица се случи нещо много интересно с моя племенник. Той е вече на година и три месеца и до момента все още не беше сигурен в стъпките си. Все не е уверен, и не се престрашаваше да тръгне да върви сам. Но миналата неделя дядото на мъника, казал на майка му: "Хайде, направи една питка на това дете и я раздай на хората, че да си тръгне да върви най-накрая спкойно". Така и направила майката. Завъртяла на бързо една содена питка излязла на вън и почнала да бяга с детето, а на които познати срещнала дала от питката, като нерекла да проходи детето. И още на същата вечер мъника тръгнал да върви сам от стая в стая. Е кажете ми сега, няма ли истина. Някой ги нарича бабини девитини, ама няма ли истина. Аз напълно вярвам в обичаите за каквото и да са те.
valiart написа:Това с питката си беше наречено за прохождането на детето. А за избора на предмет при прощъпулника пак ще си го има;) Това със спиралата за очи нещо не го разбирам - каква точно ще трябва да стане като порасне?!
valiart написа:Интересно!:) Ами тогава голяма гримьорка да стане!
qproin написа:valiart написа:Интересно!:) Ами тогава голяма гримьорка да стане!
А погача правите ли във вашия край? Тук се прави на 40 ден от раждането на детето въпреки, че не е задължително да е точно тогава и отново има доста ритуали. Разчупва се пита над главата на майката и детето от 2 по възможност неомъжени млади жени, които играят ролята на орисници.
qproin написа:valiart написа:Интересно!:) Ами тогава голяма гримьорка да стане!
А погача правите ли във вашия край? Тук се прави на 40 ден от раждането на детето въпреки, че не е задължително да е точно тогава и отново има доста ритуали. Разчупва се пита над главата на майката и детето от 2 по възможност неомъжени млади жени, които играят ролята на орисници.
Margo написа:qproin написа:valiart написа:Интересно!:) Ами тогава голяма гримьорка да стане!
Аз не съм правила погача когато моята дъщеря беше на 40 дена, всъщност не знам за какво се прави. Виждала съм мои познати да го правят. Каква е ролята на орисниците в случая, пожелават ли нещо на детето?
А що се отнася до прощъпулника, наистина детето започва по уверено да пристъпва след питката. Моята дъщеря си взе книжка с едната ръка, а с другата огледалце. Не и се учи много ама пък за сметка на това има поне 3 огледала в чантата си.
Назад към Бременност, раждане и майчинство
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта