Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа
29 Окт 2011, 15:45
Хайде тук да споделим преживявания и мнения за интересните събития съпътстващи малкото човече. Предлагам да говорим за прощъпулника, погачата и всичко останало за което се сетим. Смятам, че има какво да се каже по темата.
30 Окт 2011, 14:23
Точно миналата седмица се случи нещо много интересно с моя племенник. Той е вече на година и три месеца и до момента все още не беше сигурен в стъпките си. Все не е уверен, и не се престрашаваше да тръгне да върви сам. Но миналата неделя дядото на мъника, казал на майка му: "Хайде, направи една питка на това дете и я раздай на хората, че да си тръгне да върви най-накрая спкойно". Така и направила майката. Завъртяла на бързо една содена питка излязла на вън и почнала да бяга с детето, а на които познати срещнала дала от питката, като нерекла да проходи детето. И още на същата вечер мъника тръгнал да върви сам от стая в стая. Е кажете ми сега, няма ли истина. Някой ги нарича бабини девитини, ама няма ли истина. Аз напълно вярвам в обичаите за каквото и да са те.
30 Окт 2011, 14:44
valiart написа:Точно миналата седмица се случи нещо много интересно с моя племенник. Той е вече на година и три месеца и до момента все още не беше сигурен в стъпките си. Все не е уверен, и не се престрашаваше да тръгне да върви сам. Но миналата неделя дядото на мъника, казал на майка му: "Хайде, направи една питка на това дете и я раздай на хората, че да си тръгне да върви най-накрая спкойно". Така и направила майката. Завъртяла на бързо една содена питка излязла на вън и почнала да бяга с детето, а на които познати срещнала дала от питката, като нерекла да проходи детето. И още на същата вечер мъника тръгнал да върви сам от стая в стая. Е кажете ми сега, няма ли истина. Някой ги нарича бабини девитини, ама няма ли истина. Аз напълно вярвам в обичаите за каквото и да са те.
Това с тичането с питка и свекърва ми искаше да го правим, ама на мен ми се стори доста шантава идея...и си направихме традиционен прощъпулник- търкулнахме една питка към наредени на земята предмети и детето да хване който иска. Моята дъщеря си избра спирала за очи.
30 Окт 2011, 14:49
Това с питката си беше наречено за прохождането на детето. А за избора на предмет при прощъпулника пак ще си го има;) Това със спиралата за очи нещо не го разбирам - каква точно ще трябва да стане като порасне?!
30 Окт 2011, 20:15
valiart написа:Това с питката си беше наречено за прохождането на детето. А за избора на предмет при прощъпулника пак ще си го има;) Това със спиралата за очи нещо не го разбирам - каква точно ще трябва да стане като порасне?!
Знам ли, аз и другите предмети не ги разбирам за какво са. Може би цялата работа се прави, за да се съберат на масата пак всички роднини- поне така се получи при нас. А за спиралата- правеха се из нета асоциации с гримьор ....
30 Окт 2011, 22:26
Интересно!:) Ами тогава голяма гримьорка да стане!
31 Окт 2011, 09:01
valiart написа:Интересно!:) Ами тогава голяма гримьорка да стане!

А погача правите ли във вашия край? Тук се прави на 40 ден от раждането на детето въпреки, че не е задължително да е точно тогава и отново има доста ритуали. Разчупва се пита над главата на майката и детето от 2 по възможност неомъжени млади жени, които играят ролята на орисници.
31 Окт 2011, 09:07
qproin написа:valiart написа:Интересно!:) Ами тогава голяма гримьорка да стане!

А погача правите ли във вашия край? Тук се прави на 40 ден от раждането на детето въпреки, че не е задължително да е точно тогава и отново има доста ритуали. Разчупва се пита над главата на майката и детето от 2 по възможност неомъжени млади жени, които играят ролята на орисници.
Да, правиме го този ритуал. Питката с мед и гостенките жени.
02 Ное 2011, 10:37
qproin написа:valiart написа:Интересно!:) Ами тогава голяма гримьорка да стане!

Аз не съм правила погача когато моята дъщеря беше на 40 дена, всъщност не знам за какво се прави. Виждала съм мои познати да го правят. Каква е ролята на орисниците в случая, пожелават ли нещо на детето?
А що се отнася до прощъпулника, наистина детето започва по уверено да пристъпва след питката. Моята дъщеря си взе книжка с едната ръка, а с другата огледалце. Не и се учи много ама пък за сметка на това има поне 3 огледала в чантата си.
04 Ное 2011, 10:18
Margo написа:qproin написа:valiart написа:Интересно!:) Ами тогава голяма гримьорка да стане!

Аз не съм правила погача когато моята дъщеря беше на 40 дена, всъщност не знам за какво се прави. Виждала съм мои познати да го правят. Каква е ролята на орисниците в случая, пожелават ли нещо на детето?
А що се отнася до прощъпулника, наистина детето започва по уверено да пристъпва след питката. Моята дъщеря си взе книжка с едната ръка, а с другата огледалце. Не и се учи много ама пък за сметка на това има поне 3 огледала в чантата си.
Ами да- орисниците му пожелават разни стандартни неща- да е умно, здраво....Ей такива, после всички жени в стаята минават покрай детето и също му пожелават нещо и пускат стотинки в една кърпа. Поне така се прави по нашия край, но като цяло идеята ми се струва да запознаеш малкото човече с околния свят и близките да му донесат подаръци.