С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

Мнениеот Pipilota » 19 Сеп 2015, 09:32

Аз като цяло не съм голям почитател на нишестето, но какво да се прави, върши работа, ако нямаш брашно. :) Проблемът по-скоро е в техниката на правенето на брашното, отколкото да е проблем самото брашно. Ако се запържва в брашно преди да се изсипе в яденето няма как да не се получи правилно и много вкусно, както и да го няма онзи гаден брашнян вкус! :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Yunona » 19 Сеп 2015, 10:02

fawla написа:Пробвах веднъж с царевично брашно и не ми се получи, някой пробвал ли е? Не знам що не стана, явно не е толкова абсорбиращо.. :roll:

Царевичното брашно не е подходящо за тази работа, тъй като е доста по-едро, грубо и тежко от пшеничното. Точно затова от него се прави качамак (полента), но не и печива (хляб,мъфини и др.), тъй като ще станат твърди и груби. За печене царевичното брашно се смесва с бяло или типово пшенично брашно.
С царевично брашно можеш да оваляш риба и да я изпържиш - ще има вкусна хрупкава коричка.

За сгъстяване се ползва фино брашно (пшенично бяло) или нишесте (царевично, пшенично). Нишестето е много фино, сгъстява отлично и сосът става нежен, с равна текстура.
Yunona

Мнениеот S_Milenska » 19 Сеп 2015, 10:19

Yunona, aз имам царевично брашно, което е точно брашно. След малко ще снимам да ти покажа, не са онези зрънца за качамак. :roll:
Аватар
S_Milenska

Мнениеот Pipilota » 06 Окт 2015, 15:19

Да и аз имам гладко брашно, имам и качамак двете са коренно арзлични. :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Jully » 20 Яну 2016, 17:11

Pipilota написа:Да и аз имам гладко брашно, имам и качамак двете са коренно арзлични. :)

А успява ли да сгъсти яденето или не се справя с тази задача?
Аватар
Jully

Мнениеот analizatorka » 23 Фев 2016, 15:26

Като правя сосове винаги ми стават на бучки, никога с гладка текстура :sad: Ама пак са вкусни!
analizatorka

Мнениеот kalinka-kuku » 22 Мар 2016, 14:27

analizatorka написа:Като правя сосове винаги ми стават на бучки, никога с гладка текстура :sad: Ама пак са вкусни!

Сигурно не са особено вкусни, щом са на бучки, така се променя целия вкус и не става пълноценен. :) Опитай вкусен сос и после ще видиш, че на твоя нещо му липсва.
Аватар
kalinka-kuku

Мнениеот irka » 23 Мар 2016, 12:08

Много ми е неприятно, когато в манджата или соса има бучки от брашно. Затова във вода или доматен сок разтварям брашното и го изливам където трябва :grin: .
irka

Мнениеот kalinka-kuku » 29 Сеп 2016, 14:24

irka написа:Много ми е неприятно, когато в манджата или соса има бучки от брашно. Затова във вода или доматен сок разтварям брашното и го изливам където трябва :grin: .

Е то ако манджата ти ври силно пак брашното си става на бучки.. :) Има си техники, които спазвам аз, слагам малко брашно в по-голям съд и от там преливам, за да стане еднаква консистенциця и да се сготви, преди да се пресече. :)
Аватар
kalinka-kuku

Мнениеот Malina » 29 Сеп 2016, 15:29

marsu написа:
irka написа:Много ми е неприятно, когато в манджата или соса има бучки от брашно. Затова във вода или доматен сок разтварям брашното и го изливам където трябва :grin: .

Е то ако манджата ти ври силно пак брашното си става на бучки.. :) Има си техники, които спазвам аз, слагам малко брашно в по-голям съд и от там преливам, за да стане еднаква консистенциця и да се сготви, преди да се пресече. :)

И аз правя така, макар че голямо цапане на посуда става.. :)
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети