Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

29 Окт 2014, 17:23

От известно време мъжа ми иска да готвя доста по-често яхнии, но неприятното е, че ако трябва да чакам водата да се изпари всичко се разварява. :(

Неприятното е, когато се налага да добавя брашно, за да се сгъсти в повечето случаи стана на ужасни топчета. :roll: :oops: Последно готвих яхния с кюфтенца и стана доста течна, като тази
dish.jpg
dish.jpg (36.52 KiB) Прегледано 13040 пъти
Баба ми, едно време си спомням как поръсваше брашно и го оставяше да попие само, като го махаше от котлона за няколко минути :idea: или когато имаше повече време някак поръсваше точно в мазните петънца, които плуват отгоре и така сгъстяваше ястията без да става на топчета брашното. :idea: :idea:

Нито едно от двете не ми се получава, :( така че търся нещо по-добро, с което да мога да сгъстявам не само ястията ами и някои сосове, без да става на топчета брашното!!!

Re: С какво можем да сгъстим ястия и сосове без да става на топчета брашното?

29 Окт 2014, 17:31

По принцип разтварям брашно в студена вода, но в повечето случаи усещам този особен вкус на брашно и това не ми харесва и аз се надявам да има и друг начин, по който да сгъстяваме такива манджи и сосове

29 Окт 2014, 17:50

Здравейте ,аз лично сгъстявам ястията и сосовете които позволяват с картофено пюре на прах.Става много вкусно и без бучки.

30 Окт 2014, 11:33

dagi78 написа:Здравейте ,аз лично сгъстявам ястията и сосовете които позволяват с картофено пюре на прах.Става много вкусно и без бучки.

Да и майка ми така борави, само че с картофено нишесте, но предварително до разтваря в малко студена вода и става на каша преди да го сложи в манджи или сосове ;) Понякога го заменя с брашно, но винаги си личи, вкусът не е толкова хубав :idea:

27 Ное 2014, 10:46

С малко упражнения и сосовете с брашно не стават на бучки, ако ще го слагате по-късно може на принципа с картофеното пюре - да го разтворите в малко вода, а ако трябва да бъде горещо брашното е важно да се сложи студена вода и да се махне веднага от котлона, не е трудно. Аз лично странни консистенции, от типа на картофено пюре не бих ползвала, за мен това е съзнателно да си отровиш харната :lol:

30 Юни 2015, 13:55

Можеш да сложеш настърган картоф, друг вариант е да използваш нишесте и това е само. ;)

30 Юни 2015, 14:45

Аз винаги сгъстявам яденията с нишесте, много по-добре става и се използва по-малко количество, отколкото при брашното :)

30 Юни 2015, 15:44

Monika_Spasova написа:Аз винаги сгъстявам яденията с нишесте, много по-добре става и се използва по-малко количество, отколкото при брашното :)

A oт къде си намираш нишесте, което да няма вкус, аз съм виждала само с вкусове, тези плодовите. :roll:

30 Юни 2015, 16:33

Виждала съм само в Кауфланд такова нишесте, аз също съм търсила, другаде няма натурално.

02 Юли 2015, 10:16

fawla написа:A oт къде си намираш нишесте, което да няма вкус, аз съм виждала само с вкусове, тези плодовите. :roll:

Навсякъде има - просто попитайте в супермаркетите за натурално нишесте. Аз купувам царевичното на БИОСЕТ - качествен български продукт :)
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5