Какви храни, които често изключваме от ежедневното меню, е добре да приемат децата, за да бъдат по-успешни в училище?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Re: Какви храни, които често изключваме от ежедневното меню, е добре да приемат децата, за да бъдат по-успешни в училище?

Мнениеот Rali_hr » 28 Мар 2016, 12:18

roksana написа:Не мога да го накарам моя син да яде боб и особено леща и затова рядко готвя от тях, на рибата също се мръщи, а кото беше по-малък много я обичаше и тогава много се радвах, че я яде. Не разбрах защо си промени отношението към нея.

каква риба приготвяш? Лошото на рибата е, че има специфичен вкус и начин на ядене. Ако му я предлагаш с костите нормалнод а не му е приятно да я яде, купувай само филета и пробвай пастърва, хек, сьомга, понеже нямат силен аромат.
Аватар
Rali_hr

Re: Какви храни, които често изключваме от ежедневното меню, е добре да приемат децата, за да бъдат по-успешни в училище?

Мнениеот Yunona » 28 Мар 2016, 13:27

roksana написа:Не мога да го накарам моя син да яде боб и особено леща и затова рядко готвя от тях, на рибата също се мръщи, а кото беше по-малък много я обичаше и тогава много се радвах, че я яде. Не разбрах защо си промени отношението към нея.

За боба и лещата опитай разнообразни варианти - все в някакъв вид ще му харесат.
И моите не си падаха по леща яхния, но пък много харесват пълнени чушки с леща и просо/кус-кус, салати с леща или боб (а там разнообразието е зашеметяващо), крем супа от червена леща, както и супа в индийски стил с червена леща и кокосово мляко.
За рибата също - пробвайте различни видове, различни начини на приготвяне. Няма начин все нещо да не му допадне :)
Yunona

Мнениеот fawla » 28 Мар 2016, 13:31

Трябва цялостно правилно хранене, а не само някакви откъсъчни моменти - дали ще яде вафла и баница, то обезсмисля цялата история с рибата. :)
Аватар
fawla

Мнениеот Snejna » 28 Мар 2016, 15:56

Забелязвам, че еедна от храните, което я много пренебрегвана, това са ядките. Предполагам, че заради цената им не са така предпочитани и така желани от хората, макар и вкусни са доста скъпи, но може да се отделя по малко и за тях. :)
Аватар
Snejna

Мнениеот irka » 29 Мар 2016, 09:37

Snejna написа:Забелязвам, че еедна от храните, което я много пренебрегвана, това са ядките. Предполагам, че заради цената им не са така предпочитани и така желани от хората, макар и вкусни са доста скъпи, но може да се отделя по малко и за тях. :)

Вярно е, но за разлика от другите вкъщи винаги имаме по някой вид ядки. Фъстъци, орехи, тиквени и слънчогледови семки, бадеми ги ядем много. Аз много не посягам към тях, но малкия и големия мъж хрупат здраво :grin: . Някой път и мен разяждат :grin: .
irka

Мнениеот Mon_ton » 29 Мар 2016, 11:45

И ние рядко купуваме ядки, няма какво да се лъжем, никак не са евтини тея ядки. :(
Аватар
Mon_ton

Мнениеот Anka » 29 Мар 2016, 14:54

Като цяло, ако им се изгради навик на децата е лесно. :) Братчето сега ще тръгва в първи клас и вече съм решила да му купувам един Лънч бокс, където да си събира всякаква разнообразна храна за деня, въпреки че имат стол, но там често закусват или някаква гадна намазана филия, или сандвич и подобни гадости. Предпочитам да си носи по-качествена храна от вкъщи, дори съм се ангажирала аз да я приготвям, защото майка ми твърди че няма време. А за обяд ще си хапва от менюто в училище. ;)
Аватар
Anka

Мнениеот zagrijena » 30 Мар 2016, 13:36

Anka написа:Като цяло, ако им се изгради навик на децата е лесно. :) Братчето сега ще тръгва в първи клас и вече съм решила да му купувам един Лънч бокс, където да си събира всякаква разнообразна храна за деня, въпреки че имат стол, но там често закусват или някаква гадна намазана филия, или сандвич и подобни гадости. Предпочитам да си носи по-качествена храна от вкъщи, дори съм се ангажирала аз да я приготвям, защото майка ми твърди че няма време. А за обяд ще си хапва от менюто в училище. ;)

Добре си решила, и аз така практикувам. Даже и за обяд пращам на детето. Вярно, по-ангажиращо, но въпрос на организация :grin: .
zagrijena

Мнениеот Yunona » 30 Мар 2016, 14:43

Anka написа:Като цяло, ако им се изгради навик на децата е лесно. :) Братчето сега ще тръгва в първи клас и вече съм решила да му купувам един Лънч бокс, където да си събира всякаква разнообразна храна за деня, въпреки че имат стол, но там често закусват или някаква гадна намазана филия, или сандвич и подобни гадости. Предпочитам да си носи по-качествена храна от вкъщи, дори съм се ангажирала аз да я приготвям, защото майка ми твърди че няма време. А за обяд ще си хапва от менюто в училище. ;)

Браво, така се прави! А с времето и майка ти може да усети, че не е толкова сложно, колкото си мисли. Просто хората сме така устроени, че все гледаме по-лекия вариант. Но пък има личности като теб, готови да променят представите :)
От опит зная, че една красива, интересна кутия за обяд помага много на каузата за здравословното хранене. Малък сандвич, ядки, плод - колко му е! Детето - сито и здраво, семейството - спокойно. Още веднъж браво на каката!
Yunona

Мнениеот rabotnata pchela » 30 Мар 2016, 14:53

Ани, аз също съм ги харесала тези кутии на Лънч бокс, може би защото когато си нося храна в офиса и ако имам няколко неща често прилича на това, което би следвало да се случи в стомаха ти. :jumpeveryone: Но има нещо, което не ми е ясно. В училище какво хапват? Какво ядат сутрин, на обяд... нямам идея просто какво е храненето и какво си хапват. На обяд до колкото знам менюто е като в градината - имат първо второ трето. :roll: Тези хапвания, които ще са основно от манджички нямам прпотив да си ги хапва. Повече се чудя закуската каква е, ако има така и следобед какво ядат. Защото не ми се иска да стои цял ден гладен, нормално е да закуси към 9ч (той никога не е обичал от леглото да седне на масата, трябва да минат поне 2ч. от ставането му, че да се засили да яде.) та това означава, че за първото междучасие трябва да е зареден с пълноценна закуска - някой вкусен сандвич и плод. Обаче тези междинки са ми странните - храната която ще получат в сутрин и вечер. :roll: Ти за целия ден ли мислиш да слагаш хапване?

Yunona къде се губиш :( липсваш да знаеш! :heartbeating:
Аватар
rabotnata pchela

ПредишнаСледваща

Назад към Здравословно хранене