Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 05 Апр 2016, 13:11

monitor4e написа:Здравейте, имам високо кръвно и пия лекарство /Репидо/ за него, но поддържам и много висок пулс. Обикновено ми е около 90, но понякога без физическо натоварване се качва и над 100. Въпроса ми е: може ли да имам проблем с щитовидната жлеза и кои хормони е необходимо да изследвам в този случай?
Благодаря предварително!

Уважаеми monitor4e,
При наличие на повишено артериално налягане и тахикардия има основание да се мисли за съучастие на заболяване на щитовидната жлеза. Умесно е провеждане на изследване на функцията на щитовидната жлеза. Препоръчително е да проверите поне нивото на TSH като скрининг за наличие на заболяване. По принцип медикаментът който приемате е насочен към сваляне на стойностите на артериалното налягане и като допълнение има и защитно действие върху органите Ви, но не повлиява сърдечната честота. Има много пациенти с артериална хипертония, които се нуждаят и от терапия повлияваща пулса. След изследването на хормона трябва да се обсъди каква е причината за високия пулс и да се обмисли терапията.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Vilii » 09 Апр 2016, 21:40

Здравейте д-р Йорданова!
При направен ехографски преглед на сестра ми,която е на 36г.се установи:
Десен дял:надл.р-р -5.02см. напр.р-р -1.55см.;преднозаден р-р 2.23см.
Ляв дял:надл.р-р -4.70см.;напр.р-р 1.54см.;преднозаден 2.01см.
Истмус нормален.Нормоехогенна структура.Формации да кистички.
Огнищна промяна в левия тироиден дял.Необходимост за допълнително изследване за определяне на терапевтично поведение.
Какви изследвания трябва да се направят и какво лечение се провежда в този случай?
Предварително благодаря за отговора.
Vilii

Мнениеот vihren » 10 Апр 2016, 15:03

Здравейте! Година и половина пих тирозол против тиреотоксикоза. От средата на февруари 2016 г. спрях приема. Специалистът ми каза, че сме блокирали жлезата и от хипер, сега имам хипо! Последните ми изследвани е от "Бодимед" - Пловдив са:TSH-96,51; FT4-2,71;FT3-1,54!
След като информирах наблюдаващия ме специалист, ми каза веднага да почвам да пия по четвърт Еутирокс 100мкг! Да започвам ли да пия това лекарство, или да чакам още време, евентуално жлезата да се отблокира. Нямам особени оплаквания, освен че съм покачил малко повече килограми от нормалното и съм станал по-тромав! Доколкото разбрах от прочетеното навсякъде, стойността на моето ТSH e много над нормата, но съм все още жив! Благодаря предварително за отделеното време!
vihren

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 11 Апр 2016, 20:52

Vilii написа:Здравейте д-р Йорданова!
При направен ехографски преглед на сестра ми,която е на 36г.се установи:
Десен дял:надл.р-р -5.02см. напр.р-р -1.55см.;преднозаден р-р 2.23см.
Ляв дял:надл.р-р -4.70см.;напр.р-р 1.54см.;преднозаден 2.01см.
Истмус нормален.Нормоехогенна структура.Формации да кистички.
Огнищна промяна в левия тироиден дял.Необходимост за допълнително изследване за определяне на терапевтично поведение.
Какви изследвания трябва да се направят и какво лечение се провежда в този случай?
Предварително благодаря за отговора.

Уважаеми Vilii,
Въпросите е трябвало да се зададат на лекаря провел изследването. Само човекът, който е провел ехографията може да отговори какво е видял. От написаното оставам с впечатление, че има кистична формация в левия лоб, но не е ясно нито дали е една или няколко, какви са размерите и т.н. По правило кистите са доброкачествени образувания. Задължително е изследването на тироидна функция - ТСХ. Най-вероятно колегата е дал разяснения за това какво трябва да направи допълнително сестра Ви.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 11 Апр 2016, 21:50

vihren написа:Здравейте! Година и половина пих тирозол против тиреотоксикоза. От средата на февруари 2016 г. спрях приема. Специалистът ми каза, че сме блокирали жлезата и от хипер, сега имам хипо! Последните ми изследвани е от "Бодимед" - Пловдив са:TSH-96,51; FT4-2,71;FT3-1,54!
След като информирах наблюдаващия ме специалист, ми каза веднага да почвам да пия по четвърт Еутирокс 100мкг! Да започвам ли да пия това лекарство, или да чакам още време, евентуално жлезата да се отблокира. Нямам особени оплаквания, освен че съм покачил малко повече килограми от нормалното и съм станал по-тромав! Доколкото разбрах от прочетеното навсякъде, стойността на моето ТSH e много над нормата, но съм все още жив! Благодаря предварително за отделеното време!

Уважаеми vihren,
Сега е вече април. При спрян тиреостатик преди повече от 1 месец и посочените стойности на хормоните не виждам какво да чакате. Вие имате и симптоми на намалена функция на щитовидната жлеза. Налага се включване на лечение и периодично проследяване на ТСХ.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот vihren » 13 Апр 2016, 20:30

Благодаря Ви, д-р Йорданова!
vihren

Мнениеот bistra.shopova » 13 Апр 2016, 22:18

Здравейте, имам хормонален дисбаланс. На 36 год.съм и си направих изследване на хормони: FT3-5.97,FT4-9.56,TSH-0.90.Според вас тези стойности нормални ли са или може да имам проблем с щитовидната жлеза.
bistra.shopova

Мнениеот svetlozara » 14 Апр 2016, 15:30

Здравейте! Направих си изследвания на хормони на щитовидната жлеза. Преди съм лекувана от хипофункция на жлезата. Сега обаче май става дума за обратното. :( Не разбирам какво се случва...

A - TSHR: 6.46 (0.00 - 1.75)
A- TG 447.4 (0.00 - 115.0)
A - TPO 22.65 (0.00 - 34.00)
FT4 II - 34.29 (0.00 - 22.00)
TSH - 0.005 (0.270 - 4.20)
svetlozara

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 16 Апр 2016, 22:38

bistra.shopova написа:Здравейте, имам хормонален дисбаланс. На 36 год.съм и си направих изследване на хормони: FT3-5.97,FT4-9.56,TSH-0.90.Според вас тези стойности нормални ли са или може да имам проблем с щитовидната жлеза.

Уважаема bistra.shopova,
Нивата на хормоните Ви са в рамките на нормите. Това означава, че щитовидната Ви жлеза функционира добре и не се налага да вземате медикаменти. Няма как да се изключи наличието на промени в структурата на жлезата без да Ви се направи ехографско изследване. Само тогава може да се каже има ли заболяване на жлезта или не.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 16 Апр 2016, 23:06

svetlozara написа:Здравейте! Направих си изследвания на хормони на щитовидната жлеза. Преди съм лекувана от хипофункция на жлезата. Сега обаче май става дума за обратното. :( Не разбирам какво се случва...

A - TSHR: 6.46 (0.00 - 1.75)
A- TG 447.4 (0.00 - 115.0)
A - TPO 22.65 (0.00 - 34.00)
FT4 II - 34.29 (0.00 - 22.00)
TSH - 0.005 (0.270 - 4.20)

Увжаема svetlozara,
Това, че някога сте боледували от едно заболяване на щитовидната жлеза за съжаление не означава, че сте застраховани от друго. Изследванията Ви говорят, че в момента имате повишена функция на щитовидната жлеза. Причината за това е че вашия организъм произважда антитела, които стимулират производството на хормони от щитовидната Ви жлеза. Заболяването се казва Базедова болест. Необходимо е да започнете лечение с лекарство, потискащо продукцията на хормони. Посетете ендокринолог за да Ви назначи лечение.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната