Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 05 Авг 2016, 23:28

adelina77 написа:Здравейте! От лекар, занимаващ се с нетрадиционна медицина ми бе изписана хранителна добавка "Келп" - 1 таблетка дневно.. Оплакванията ми са от екстрасистули , които доказано не са свързани с проблем в сърцето. Изследвала съм TSH преди около 6 месеца - беше в норма. Искам да ви попитам дали тази хранителна добавка може да ми навреди по някакъв начин и ако не - колко време е безопасно да се приема?
Предварително Ви благодаря!

Уважаеми adelina77,
Редно е въпросите, които Ви вълнуват да се задават на лекаря изписващ лечението.
Резултат от ТСХ преди 6 месеца не само, че не е актуален, но и не е доказателство за липса на заболяване на щитовидната жлеза. Приемът на йод може да доведе до проблем с щитовидната жлеза, а в Келп се съдържа такъв.
Не ми е ясно и защо Ви е предписаната тази хранителна добавка. Не виждам показания за приема й.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот adelina77 » 08 Авг 2016, 13:52

Здравейте отново! Тази добавка ми е изписано по повод "камерна екстрасистолия при структурно здраво сърце", както и леко забавен пулс в покой / 54-58 удара. Ходила съм на преглед при ендокринолог - освен малка кистичка, всичко друго с щитовидната жлеза било наред. Ходила съм при 3-ма кардиолози - вдигат рамене - сърцето е здраво. Извадих всички мъдреци, но така и проблема с прескачанията си остана. ....и така не срещайки решение на проблема в традиционната медицина се обърнах към лекар, който се занимава с нетрадиционна такава. Той ми изписа "Келп" за 3 месеца. Тогава даже не знаех какво е "келп". Когато го взех и погледнах листовката реших да попитам тук дали няма да си навредя?
adelina77

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 08 Авг 2016, 23:54

adelina77 написа:Здравейте отново! Тази добавка ми е изписано по повод "камерна екстрасистолия при структурно здраво сърце", както и леко забавен пулс в покой / 54-58 удара. Ходила съм на преглед при ендокринолог - освен малка кистичка, всичко друго с щитовидната жлеза било наред. Ходила съм при 3-ма кардиолози - вдигат рамене - сърцето е здраво. Извадих всички мъдреци, но така и проблема с прескачанията си остана. ....и така не срещайки решение на проблема в традиционната медицина се обърнах към лекар, който се занимава с нетрадиционна такава. Той ми изписа "Келп" за 3 месеца. Тогава даже не знаех какво е "келп". Когато го взех и погледнах листовката реших да попитам тук дали няма да си навредя?

Уважаеми adelina77,
Съжалявам, но Вие искахте мнение. Можете да се доверите на когото пожелаете и да приемате каквото искате.
Като сте прочели листовката сте забелязали, че няма индикация- прескачане на сърцето. Не мога да не отбележа, че не знам защо Ви е изписана. Не мога да гарантирам, че няма да Ви навреди. Без да съм събрала необходимата ми информация, няма как да преценя дали риска си заслужава.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот junona » 20 Авг 2016, 19:04

Здравейте!

От една година си правя изследвания на щитовидната жлеза (общо 3), защото в един определен период изпитвах постоянно чувство на глад и се изморявах лесно. Резултатите са следните - ТСХ завишено всеки път като максималната му стойност е била 7,69, Т3, Т4, ТАТ, МАТ са в норма, жлезата не е уголемена, няма възли по нея при ехографското изследване. Ходих при двама различни специалисти, те имат две различни мнения - единият не изписа лечение, назначи само годишен скрининг, другият предписа Еутирокс 25. През тази 1 година съм качила 5-6 кг и сега се питам да започвам ли с лечението, или не. На 25 г. съм, не планирам скорошна бременност, но все някога бих искала да имам деца. Имам три въпроса:

1) При субклиничен хипотиреоидизъм и нива на ТСХ по-ниски от 10 трябва ли да се приема медикамент?
2) Веднъж започната терапията, може ли да се спре в даден момент, или няма връщане назад - продължава цял живот?
3) Възможно ли е повишеното ТСХ да е в следствие на психосоматично състояние (тъй като понякога съм хипохондрична личност), или е тъкмо обратното - понякога се вманиачавам на тема здраве именно защото хормонът не е в норма? Опитвам се да попитам има ли някакви алтернативни методи на лечение с плацебо ефект?

Благодаря Ви предварително!
junona

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Авг 2016, 21:15

junona написа:Здравейте!

От една година си правя изследвания на щитовидната жлеза (общо 3), защото в един определен период изпитвах постоянно чувство на глад и се изморявах лесно. Резултатите са следните - ТСХ завишено всеки път като максималната му стойност е била 7,69, Т3, Т4, ТАТ, МАТ са в норма, жлезата не е уголемена, няма възли по нея при ехографското изследване. Ходих при двама различни специалисти, те имат две различни мнения - единият не изписа лечение, назначи само годишен скрининг, другият предписа Еутирокс 25. През тази 1 година съм качила 5-6 кг и сега се питам да започвам ли с лечението, или не. На 25 г. съм, не планирам скорошна бременност, но все някога бих искала да имам деца. Имам три въпроса:

1) При субклиничен хипотиреоидизъм и нива на ТСХ по-ниски от 10 трябва ли да се приема медикамент?
2) Веднъж започната терапията, може ли да се спре в даден момент, или няма връщане назад - продължава цял живот?
3) Възможно ли е повишеното ТСХ да е в следствие на психосоматично състояние (тъй като понякога съм хипохондрична личност), или е тъкмо обратното - понякога се вманиачавам на тема здраве именно защото хормонът не е в норма? Опитвам се да попитам има ли някакви алтернативни методи на лечение с плацебо ефект?

Благодаря Ви предварително!

Уважаема junona,
При пациент на 25 години е необходимо включване на лечение при субклиничен хипотиреоидизъм. Не ми се вярва да е имало по-различно мнение.
Никой не може да предвиди дали ще приемате медикамента цял живот или не. Това е нещо което само бъдещето Ви ще покаже. По време на наблюдението може да се прецени, че щитовидната Ви жлеза може да осигури необходимите количества хормони.
Персистиращо повишено ниво на ТСХ в кръвта няма как да се пренебрегне и да се омаловажава. Едва ли е свързано с психосоматични състояния /каквото и да имате предвид под това/. Няма алтернативни методи на лечение. Дефицитът който съществува в организма Ви трябва да се замести чрез вкарване на хормона отвън.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот denitza.staneva » 31 Авг 2016, 09:31

Здравейте, преди една седмица започна тръпнене (лека безчувственост на кожата) на левия хълбук. Няколко дена след това тази лека безчувственост се пренесе по цялата лява половна на тялото. Ходих на невролог и според нея ( тъй като имам проблеми с гръбнака) е от него. Изписа ми Милгама и Афламил, но ме изпрати и на ендокринолог. TSH- то ми е 5,17. Миналата година, ноември, правех изследвания на TSH - 1.55, но антителата ми бяха малко завишени 198 на 44. Сега ендокриноложката ми изписа Еутирокс 25мг, както каза да ги пия от понеделник до петък по 1 таблетка, събота и неделя - по половин. Има ли нужда да ги пия или не е необходимо?Това все пак са хормони, притеснявам се да не напълнея. И искам и да попитам при тази снойност наа TSH-5.17, наистина ли не е възможно забременяване?
denitza.staneva

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 31 Авг 2016, 22:41

denitza.staneva написа:Здравейте, преди една седмица започна тръпнене (лека безчувственост на кожата) на левия хълбук. Няколко дена след това тази лека безчувственост се пренесе по цялата лява половна на тялото. Ходих на невролог и според нея ( тъй като имам проблеми с гръбнака) е от него. Изписа ми Милгама и Афламил, но ме изпрати и на ендокринолог. TSH- то ми е 5,17. Миналата година, ноември, правех изследвания на TSH - 1.55, но антителата ми бяха малко завишени 198 на 44. Сега ендокриноложката ми изписа Еутирокс 25мг, както каза да ги пия от понеделник до петък по 1 таблетка, събота и неделя - по половин. Има ли нужда да ги пия или не е необходимо?Това все пак са хормони, притеснявам се да не напълнея. И искам и да попитам при тази снойност наа TSH-5.17, наистина ли не е възможно забременяване?

Уважаема denitza.staneva,
тъй като питате за забременяване предполагам, че сте млада жена. Налага се да приемате предписания медикамент. Забременяване е възможно при повишено ТСХ, но е по-трудно и има по-голям е риска от неуспех в износването й. Децата родени от хипотиреоидни майки имат малко по-нисък коефициент на интелигентност.
Има много хормони. От тях някои повлияват теглото, а други не. Това, че лечението е с хормон не означава напълняване. Точно обратното, този вид хормон при предозиране в миналото е използван за отслабване/отхвърлено поради риска за здравето/. Целта на лечението е достигане на ТСХ в референтни граници, във вашия случай даже под 2,5. При тези нива няма да има промяна в теглото Ви.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот s_ivelina » 02 Сеп 2016, 09:01

Здравейте!
Казвам се Ивелина,бих искала да Ви помоля за съвет!От продължителен стрес 1г аз започнах да пълнея драстично,когато ставам сутрин се чувствам все едно ,че не съм спала,уморена и изщотена без сили,с малко дете съм и нямам възможност да си направя целия пакет изследвания за щитовидна жлеза,а имам съмнения,че нещо там не е наред.преди два месеца си купих Келп,изчетох доста инфо и ми хареса,след един куп диети и чайове за отслабване без резултат ,а точно обратното,аз пълнеех..ограничавам храна,сладко тесто,и без резултат,от 65кг надвиших 80кг за кратко време..
В аптека ми препоръчаха да пия Келп и го пия вече два месеца..малко отслабнах без да се ограничавам с диети и храна,но продължавам да се чувствам отпаднала и изморена сутрин като се събудя,Та въпроса ми е,да си навредя така като пия Келп,има ли странични ефекти,може ли да си докарам голяма беля на главата,имам прегъната жлъчка ,много газове имам.и имам калциево-фосфорни конкременти в десния бъбрек.и пак съм си с наднормено тегло.Извинявам се за дългия пост!Чакам Вашия отговор!Благодаря! :???:
Трябва ли да спра да пия Келп.да се почине малко.
s_ivelina

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 06 Сеп 2016, 08:45

s_ivelina написа:Здравейте!
Казвам се Ивелина,бих искала да Ви помоля за съвет!От продължителен стрес 1г аз започнах да пълнея драстично,когато ставам сутрин се чувствам все едно ,че не съм спала,уморена и изщотена без сили,с малко дете съм и нямам възможност да си направя целия пакет изследвания за щитовидна жлеза,а имам съмнения,че нещо там не е наред.преди два месеца си купих Келп,изчетох доста инфо и ми хареса,след един куп диети и чайове за отслабване без резултат ,а точно обратното,аз пълнеех..ограничавам храна,сладко тесто,и без резултат,от 65кг надвиших 80кг за кратко време..
В аптека ми препоръчаха да пия Келп и го пия вече два месеца..малко отслабнах без да се ограничавам с диети и храна,но продължавам да се чувствам отпаднала и изморена сутрин като се събудя,Та въпроса ми е,да си навредя така като пия Келп,има ли странични ефекти,може ли да си докарам голяма беля на главата,имам прегъната жлъчка ,много газове имам.и имам калциево-фосфорни конкременти в десния бъбрек.и пак съм си с наднормено тегло.Извинявам се за дългия пост!Чакам Вашия отговор!Благодаря! :???:
Трябва ли да спра да пия Келп.да се почине малко.

Уважаема s_ivelina,
За да се разбере дали щитовидната жлеза е причина за проблема с килограмите. Пуснете си TSH в близко намираща се до Вас лаборатория. Това минималното изследване за търсене на проблем с тиреоидеята.
Няма как да се предположи дали ще имате проблем заради приема на Келп. Описани са няколко такива случая. Зависи дали има предразположение, заболяване на щитовидната жлеза, какво е храненето, дозата на прием и т.н.
Проблемът с килограмите може да има много причини. При кърмещи жени отслабването е трудно поради хормонални промени. Майките с малки деца често спят по-мало и това също е свързано с наддаването на телесно тегло.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Vasilev922 » 08 Сеп 2016, 14:01

Здравейте, д-р Йорданова!
Ще съм Ви изключително признателен, ако ми дадете някаква насока от какво може да се причиняват тези оплаквания.

Мъж съм, на 24г., преди 2 години прекарах някаква инфекция, симптомите бяха като тези на грип, но с по-продължителна температура- 3 седмици ме държа, като през първата стигаше до 37,5-8, а в последствие се покачи до 39. След прием на антибиотик(Уназин) нещата отшумяха за около 3 месеца, след което се появиха постоянни симптоми изразяващи се в: парене в очите, ускорен пулс в покой 90-100у/м(нормалният ми пулс беше от порядъка на 60-70у/м), леко втрисане, температура варираща между 36.8-37.2 градуса(именно заради втрисането реших да я измеря), мускулна слабост и понижена издръжливост. Има дни, в които по цял ден лежа и нямам сила за нищо, апетитът ми не е повлиян, поддържам същите килограми(75-76) без никаква промяна, спя повече от преди, събуждам се по-трудно(8-9ч сън). Симптомите са постоянни, това усещане го имам още от самото събуждане и продължава през целия ден, като сутрин се чувствам най-свеж, а най-зле е в следобедните часове.
През годините направих няколко изследвания и искам да Ви попитам дали проблемът е от щитовидната жлеза?
Щитовидна жлеза - разширен * Профил
2015г.
FT3 5.46 pmol/L 3.1 - 6.8
FT4 17.49 pmol/L 12.00 - 22.00
TSH 2.22 mkIU/ml 0.27-5.50
Anti - Tg 12.20 IU/mL 0 - 115.0
Anti - TPO 11.93 IU/mL 0 - 34.0

Август 2016г.
TSH 2.58 mkIU/ml 0.27-5.50
ПКК 20 показателя с Диференциално броене
HGB ( Хемоглобин ) 155 g/L М (135-180 ) Ж ( 120-160 )
RBC ( Еритроцити ) 5.53 T/L М ( 4.4-5.9 ) Ж ( 3.7-5.3 )
HCT ( Хематокрит ) 0.45 L/L М ( 0.4-0.53 ) Ж ( 0.36-0.48 )
WBC ( Левкоцити ) 6.0 G/L 3.5 -10.5
MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр ) 343 g/l 300-360
MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. ) 28.0 pg 27.0-33.0
MCV ( ср. обем на еритроцитите ) 81.6 fL 82.0 -96.0
RDW% ( Девиация на еритр. р-ие ) 15.3 % 11.6 - 15.7
PLT ( Тромбоцити ) 235 G/L 100-440
MPV ( ср.обем на тромбоцита ) 7.6 fL 7.5-11.0
LYMF ( Лимфоцити - бр ) 2.25 G/L 0.9 - 5.3 ( 1.3 - 7.4 за деца до 4 г. )
NEU ( Неутрофили - бр. ) 3.23 G/L 1.4 - 7.4
MONO ( Моноцити - бр.) 0.43 G/L 0.30 - 1.10
EOS ( Еозинофили - бр.) 0.05 G/L 0.00 - 0.40
BASO ( Базофили - бр. ) 0.02 G/L 0.0 - 0.60
LYMF% ( Лимфоцити - % ) 37.60 % 20.0 - 50.0 ( 50.0 - 70.0 за деца до 4 г. )
NEU % ( Неутрофили - % ) 54.00 % 40.0 - 70.0 ( 20.0 - 50.0 - за деца до 4 г.)
MONO% ( Моноцити - % ) 7.16 % 1.0 - 12.0
EOS% ( Еозинофили - % ) 0.89 % 0 - 6.0
BASO% ( Базофили - % ) 0.32 % 0.25 - 2.0

СУЕ 3mm/h
Левкограма
St * 0 - 0.06
Seg 0.57 0.40 - 0.70
Eo 0.01 0 - 0.06
Ba * 0.0 - 0.02
Mo 0.08 0.01 - 0.12
Ly 0.34 0.2 - 0.48
Pl * 0 -0.01

АЛАТ 24.56 U/L < 41.00
Глюкоза Серумна ( GLU S ) 4.41 mmol/L 2.78 - 6.11
АСАТ 18.54 U/L < 42.00
С-реактивен протеин 0.24 mg/L < 6.00
Цитомегаловирус IgG 7.41 Index <0.9 - Отр.;0.9 - 1.1 Гранична ст-т; >1.1 - Пол.
EBV IgG( Инф. Мононуклеоза ) 5.12 Index < 0.9 - Отр.; 0.9 - 1.1 Гранична ст-т>1.1-Пол.
Урина- Отрицателен:белтък, билирубин, уробилиноген

Два пъти ми взеха гърлен секрет за изследване, при първия се изолира Мораксела, а при втория- streptococcus pneumoniae и haemophilus influenzae в количества 10 на 5-та степен. Вече изкарах 16 дни на антибиотик без никакво подобрение и нямам представа какво да правя, моля Ви за насока!
Vasilev922

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната