Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот m123 » 05 Авг 2016, 12:50

Здравейте, личния ми лекар забеляза леко увеличение на десния лоб на щитовидната жлеза, както той се изрази почти незабележимо. Направих си изследване на TSH, резултата е 3,74mIU/l . На 23г. съм нямам някакви специфични оплаквания. Според вас висок ли е този показател и има ли нужда да направя преглед при ендокринолог или да изследвам T3 и T4. Благодаря.
m123

Мнениеот adelina77 » 05 Авг 2016, 16:31

Здравейте! От лекар, занимаващ се с нетрадиционна медицина ми бе изписана хранителна добавка "Келп" - 1 таблетка дневно.. Оплакванията ми са от екстрасистули , които доказано не са свързани с проблем в сърцето. Изследвала съм TSH преди около 6 месеца - беше в норма. Искам да ви попитам дали тази хранителна добавка може да ми навреди по някакъв начин и ако не - колко време е безопасно да се приема?
Предварително Ви благодаря!
adelina77

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 05 Авг 2016, 17:26

m123 написа:Здравейте, личния ми лекар забеляза леко увеличение на десния лоб на щитовидната жлеза, както той се изрази почти незабележимо. Направих си изследване на TSH, резултата е 3,74mIU/l . На 23г. съм нямам някакви специфични оплаквания. Според вас висок ли е този показател и има ли нужда да направя преглед при ендокринолог или да изследвам T3 и T4. Благодаря.

Уважаеми m123,
на въпросите Ви трябва да отговори лекаря назначил изследването.
ТСХ е в референтни граници, но това не означава, че няма заболяване на щитовидната жлеза. Има различни прицелни стойности и е възможно това да е високо ТСХ за Вас.
Структурни промени в щитовидната жлеза могат да се изключат само с ехографско изследване. Увеличен лоб е твърде общо понятие- може да е дифузно (цялостно) или за сметка на наличие на формация в него. Ако има съмнение за формация е задължително да се проведе ултразвуково изследване от ендокринолог.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 05 Авг 2016, 23:28

adelina77 написа:Здравейте! От лекар, занимаващ се с нетрадиционна медицина ми бе изписана хранителна добавка "Келп" - 1 таблетка дневно.. Оплакванията ми са от екстрасистули , които доказано не са свързани с проблем в сърцето. Изследвала съм TSH преди около 6 месеца - беше в норма. Искам да ви попитам дали тази хранителна добавка може да ми навреди по някакъв начин и ако не - колко време е безопасно да се приема?
Предварително Ви благодаря!

Уважаеми adelina77,
Редно е въпросите, които Ви вълнуват да се задават на лекаря изписващ лечението.
Резултат от ТСХ преди 6 месеца не само, че не е актуален, но и не е доказателство за липса на заболяване на щитовидната жлеза. Приемът на йод може да доведе до проблем с щитовидната жлеза, а в Келп се съдържа такъв.
Не ми е ясно и защо Ви е предписаната тази хранителна добавка. Не виждам показания за приема й.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот adelina77 » 08 Авг 2016, 13:52

Здравейте отново! Тази добавка ми е изписано по повод "камерна екстрасистолия при структурно здраво сърце", както и леко забавен пулс в покой / 54-58 удара. Ходила съм на преглед при ендокринолог - освен малка кистичка, всичко друго с щитовидната жлеза било наред. Ходила съм при 3-ма кардиолози - вдигат рамене - сърцето е здраво. Извадих всички мъдреци, но така и проблема с прескачанията си остана. ....и така не срещайки решение на проблема в традиционната медицина се обърнах към лекар, който се занимава с нетрадиционна такава. Той ми изписа "Келп" за 3 месеца. Тогава даже не знаех какво е "келп". Когато го взех и погледнах листовката реших да попитам тук дали няма да си навредя?
adelina77

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 08 Авг 2016, 23:54

adelina77 написа:Здравейте отново! Тази добавка ми е изписано по повод "камерна екстрасистолия при структурно здраво сърце", както и леко забавен пулс в покой / 54-58 удара. Ходила съм на преглед при ендокринолог - освен малка кистичка, всичко друго с щитовидната жлеза било наред. Ходила съм при 3-ма кардиолози - вдигат рамене - сърцето е здраво. Извадих всички мъдреци, но така и проблема с прескачанията си остана. ....и така не срещайки решение на проблема в традиционната медицина се обърнах към лекар, който се занимава с нетрадиционна такава. Той ми изписа "Келп" за 3 месеца. Тогава даже не знаех какво е "келп". Когато го взех и погледнах листовката реших да попитам тук дали няма да си навредя?

Уважаеми adelina77,
Съжалявам, но Вие искахте мнение. Можете да се доверите на когото пожелаете и да приемате каквото искате.
Като сте прочели листовката сте забелязали, че няма индикация- прескачане на сърцето. Не мога да не отбележа, че не знам защо Ви е изписана. Не мога да гарантирам, че няма да Ви навреди. Без да съм събрала необходимата ми информация, няма как да преценя дали риска си заслужава.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот junona » 20 Авг 2016, 19:04

Здравейте!

От една година си правя изследвания на щитовидната жлеза (общо 3), защото в един определен период изпитвах постоянно чувство на глад и се изморявах лесно. Резултатите са следните - ТСХ завишено всеки път като максималната му стойност е била 7,69, Т3, Т4, ТАТ, МАТ са в норма, жлезата не е уголемена, няма възли по нея при ехографското изследване. Ходих при двама различни специалисти, те имат две различни мнения - единият не изписа лечение, назначи само годишен скрининг, другият предписа Еутирокс 25. През тази 1 година съм качила 5-6 кг и сега се питам да започвам ли с лечението, или не. На 25 г. съм, не планирам скорошна бременност, но все някога бих искала да имам деца. Имам три въпроса:

1) При субклиничен хипотиреоидизъм и нива на ТСХ по-ниски от 10 трябва ли да се приема медикамент?
2) Веднъж започната терапията, може ли да се спре в даден момент, или няма връщане назад - продължава цял живот?
3) Възможно ли е повишеното ТСХ да е в следствие на психосоматично състояние (тъй като понякога съм хипохондрична личност), или е тъкмо обратното - понякога се вманиачавам на тема здраве именно защото хормонът не е в норма? Опитвам се да попитам има ли някакви алтернативни методи на лечение с плацебо ефект?

Благодаря Ви предварително!
junona

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Авг 2016, 21:15

junona написа:Здравейте!

От една година си правя изследвания на щитовидната жлеза (общо 3), защото в един определен период изпитвах постоянно чувство на глад и се изморявах лесно. Резултатите са следните - ТСХ завишено всеки път като максималната му стойност е била 7,69, Т3, Т4, ТАТ, МАТ са в норма, жлезата не е уголемена, няма възли по нея при ехографското изследване. Ходих при двама различни специалисти, те имат две различни мнения - единият не изписа лечение, назначи само годишен скрининг, другият предписа Еутирокс 25. През тази 1 година съм качила 5-6 кг и сега се питам да започвам ли с лечението, или не. На 25 г. съм, не планирам скорошна бременност, но все някога бих искала да имам деца. Имам три въпроса:

1) При субклиничен хипотиреоидизъм и нива на ТСХ по-ниски от 10 трябва ли да се приема медикамент?
2) Веднъж започната терапията, може ли да се спре в даден момент, или няма връщане назад - продължава цял живот?
3) Възможно ли е повишеното ТСХ да е в следствие на психосоматично състояние (тъй като понякога съм хипохондрична личност), или е тъкмо обратното - понякога се вманиачавам на тема здраве именно защото хормонът не е в норма? Опитвам се да попитам има ли някакви алтернативни методи на лечение с плацебо ефект?

Благодаря Ви предварително!

Уважаема junona,
При пациент на 25 години е необходимо включване на лечение при субклиничен хипотиреоидизъм. Не ми се вярва да е имало по-различно мнение.
Никой не може да предвиди дали ще приемате медикамента цял живот или не. Това е нещо което само бъдещето Ви ще покаже. По време на наблюдението може да се прецени, че щитовидната Ви жлеза може да осигури необходимите количества хормони.
Персистиращо повишено ниво на ТСХ в кръвта няма как да се пренебрегне и да се омаловажава. Едва ли е свързано с психосоматични състояния /каквото и да имате предвид под това/. Няма алтернативни методи на лечение. Дефицитът който съществува в организма Ви трябва да се замести чрез вкарване на хормона отвън.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот denitza.staneva » 31 Авг 2016, 09:31

Здравейте, преди една седмица започна тръпнене (лека безчувственост на кожата) на левия хълбук. Няколко дена след това тази лека безчувственост се пренесе по цялата лява половна на тялото. Ходих на невролог и според нея ( тъй като имам проблеми с гръбнака) е от него. Изписа ми Милгама и Афламил, но ме изпрати и на ендокринолог. TSH- то ми е 5,17. Миналата година, ноември, правех изследвания на TSH - 1.55, но антителата ми бяха малко завишени 198 на 44. Сега ендокриноложката ми изписа Еутирокс 25мг, както каза да ги пия от понеделник до петък по 1 таблетка, събота и неделя - по половин. Има ли нужда да ги пия или не е необходимо?Това все пак са хормони, притеснявам се да не напълнея. И искам и да попитам при тази снойност наа TSH-5.17, наистина ли не е възможно забременяване?
denitza.staneva

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 31 Авг 2016, 22:41

denitza.staneva написа:Здравейте, преди една седмица започна тръпнене (лека безчувственост на кожата) на левия хълбук. Няколко дена след това тази лека безчувственост се пренесе по цялата лява половна на тялото. Ходих на невролог и според нея ( тъй като имам проблеми с гръбнака) е от него. Изписа ми Милгама и Афламил, но ме изпрати и на ендокринолог. TSH- то ми е 5,17. Миналата година, ноември, правех изследвания на TSH - 1.55, но антителата ми бяха малко завишени 198 на 44. Сега ендокриноложката ми изписа Еутирокс 25мг, както каза да ги пия от понеделник до петък по 1 таблетка, събота и неделя - по половин. Има ли нужда да ги пия или не е необходимо?Това все пак са хормони, притеснявам се да не напълнея. И искам и да попитам при тази снойност наа TSH-5.17, наистина ли не е възможно забременяване?

Уважаема denitza.staneva,
тъй като питате за забременяване предполагам, че сте млада жена. Налага се да приемате предписания медикамент. Забременяване е възможно при повишено ТСХ, но е по-трудно и има по-голям е риска от неуспех в износването й. Децата родени от хипотиреоидни майки имат малко по-нисък коефициент на интелигентност.
Има много хормони. От тях някои повлияват теглото, а други не. Това, че лечението е с хормон не означава напълняване. Точно обратното, този вид хормон при предозиране в миналото е използван за отслабване/отхвърлено поради риска за здравето/. Целта на лечението е достигане на ТСХ в референтни граници, във вашия случай даже под 2,5. При тези нива няма да има промяна в теглото Ви.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната