Зъбни импланти - популярни въпроси и отговори от стоматолог

Тук може да зададете своите въпроси по дентална медицина и да получите мнение на теми, свързани с кариес, пулпит и лечение на зъби, коронки, мостове, зъбни импланти, фасети и други стоматологични проблеми.

Зъбни импланти - популярни въпроси и отговори от стоматолог

Мнениеот FramarAdmin2 » 22 Авг 2011, 09:02

Зъбният имплант представлява титаниев елемент, поставен чрез хирургична операция в челюстната кост, за да замести корена на липсващ зъб. Имплантът служи като основа за различни протезни конструкции, включително корони, мостове и протези. Процесът на имплантиране се осъществява в два основни етапа - поставяне на импланта и последващо надграждане със зъбна конструкция. Успешното интегриране на импланта в организма зависи от процеса на остеоинтеграция - биологично срастване между импланта и костта.

Преди поставянето на дентални импланти е важно да се оцени цялостното здравословно състояние на пациента, приеманите медикаменти и състоянието на тъканите в устата. Планирането на броя и разположението на имплантите е от решаващо значение за дългосрочното им използване, тъй като трябва да издържат на значителни биомеханични сили при дъвчене. Наличието на здрава кост и венци е основна предпоставка за успешна остеоинтеграция, като понякога може да се наложи предварителна подготовка чрез костна присадка.
Върху имплантите могат да се поставят два вида конструкции: неподвижни (фиксирани) и подвижни. При неподвижните протези зъбите са трайно фиксирани в устата, докато подвижните могат да се свалят от пациента. За връзка между импланта и зъбната конструкция се използва абатмент - свързващ елемент, фиксиран към импланта.

Хирургичната процедура за поставяне на имплант включва пет основни стъпки: оформяне на тъканно ламбо чрез разрез, прецизно пробиване на костта с ниска скорост, постепенно разширяване на отворите, поставяне на импланта и адаптиране на тъканта около него. След операцията следва период на заздравяване и остеоинтеграция, обикновено от 3 до 6 месеца. Съвременните изследвания показват, че първоначалната стабилност на импланта в костта е по-важна за успешното интегриране, отколкото периодът на зарастване.
Съществуват различни подходи за времето на поставяне на импланти след екстракция на зъби - непосредствено след изваждането, след 2-3 седмици или след 3 и повече месеца. Същото важи и за поставянето на зъбната конструкция върху имплантите, което може да стане веднага, след 1-2 седмици или след 3 и повече месеца.

Рисковете и усложненията при имплантиране се разделят на три групи: по време на хирургичната операция (кървене, засягане на нерв), през първите 6 месеца (инфекция, неуспешна остеоинтеграция) и дългосрочни (счупвания, възпалителни процеси). Успеваемостта на денталните импланти в дългосрочен план (5-10 години) е между 93-98% според клиничната употреба. Най-честите усложнения след имплантиране включват фрактура или износване на зъбната конструкция, особено след 10-тата година при фиксираните протези.

След поставянето им имплантите изискват същата грижа както естествените зъби - редовно почистване за отстраняване на плаката и използване на конец за зъби. Имплантите могат да бъдат засегнати от заболявания, подобни на пародонтоза. Порцеланът на коронките може да се наложи да бъде поправян на всеки 10 години, а връзките при тотални протези да бъдат подменяни на 1-2 години.
Основните видове дентални импланти включват импланти с форма на зъбен корен (най-разпространени), зигоматик импланти (закрепват се за костта на бузата) и импланти с малък диаметър. Повечето съвременни импланти се изработват от чист титан и имат текстурирана повърхност за по-добра остеоинтеграция.
Администратор на forum.framar.bg
Аватар
FramarAdmin2

Re: Зъбни импланти

Мнениеот Margo » 22 Авг 2011, 09:11

Имплантът представлява зъб с изкуствен корен, който най-често е от титан. Коренът е на винт, който се завинтва на челюстта и върху него се поставя надстройка,на който се закрепя корона.Понякога с имплантати е възможно да се поставят неснемаеми протезни конструкции дори при пълна липса на зъби. Поставянето на зъбни импланти е не по-болезнено от обикновено изваждане на зъб.
Margo

Мнениеот FramarModDesi » 08 Сеп 2011, 16:26

Естетическата стоматология се развива с толкова бързи темпове, че след години нищо чудно да четем за зъби изработени и отгледани в лабораторни условия, който носят нашето ДНК.
FramarModDesi

Мнениеот qproin » 30 Окт 2011, 14:34

Майка ми искаше тотално да си промени усмивката и се подложи на такава процедура, бяха й извадени на 2 тура всичките зъби, което доведе до ужасни отоци по лицето. Цената на това удоволствие беше 20 000 лв, но непрекъснато има проблеми с някой зъб и се налага да ходи да й го оправят.
qproin

Мнениеот Margo » 02 Ное 2011, 11:30

qproin написа:Майка ми искаше тотално да си промени усмивката и се подложи на такава процедура, бяха й извадени на 2 тура всичките зъби, което доведе до ужасни отоци по лицето. Цената на това удоволствие беше 20 000 лв, но непрекъснато има проблеми с някой зъб и се налага да ходи да й го оправят.

Не съм много сигурна, но няма ли възрастово ограничение за тази процедура. Все пак заздравяването при различните възрасти става по- различен начин и изисква различно време за това.
Margo

Въпрос: Зъбни импланти - онлайн консултация със стоматолог

Мнениеот juliana.gadjeva » 10 Мар 2016, 17:40

Здравейте, нуждая се от имплант на шести долен, но ме е страх, че организмът може да не понесе чуждо тяло. Какви са рисковете при такова положение и какви са последствията при някаква непоносимост към материала? Благодаря Ви.
juliana.gadjeva

Re: Въпрос: Зъбни импланти - онлайн консултация със стоматолог

Мнениеот Dr Mladen Kambov » 16 Мар 2016, 02:14

juliana.gadjeva написа:Здравейте, нуждая се от имплант на шести долен, но ме е страх, че организмът може да не понесе чуждо тяло. Какви са рисковете при такова положение и какви са последствията при някаква непоносимост към материала? Благодаря Ви.

Здравейте, няма риск от отхвърляне на импланта от организма! Проблемите с имплантите се дължат най вече на неправилно планиране, неспазване на показанията и противопоказанията за поставяне на импланти и поддръжката в последствие. Но не се притеснявайте в най лошия случай ще се стигне до положението, което сте в момента.
Ако имате още въпроси оставам на ваше разположение.
kambov.com
izz.bg
Аватар
Dr Mladen Kambov

Re: Зъбни импланти - онлайн консултация със стоматолог

Мнениеот magiq204 » 21 Мар 2016, 13:09

здравей те случи ми се нещо доста неприятно падна ми първи преден зъб какво може да се направи за да се оправи полужението ми на 26 години съм и ми е доста ни приятно :sad: :sad:
magiq204

Мнениеот Dr Mladen Kambov » 06 Апр 2016, 12:54

magiq204 написа:здравей те случи ми се нещо доста неприятно падна ми първи преден зъб какво може да се направи за да се оправи полужението ми на 26 години съм и ми е доста ни приятно :sad: :sad:

Здравейте,
Каква е причината да падне зъба ? Решенията на проблема са много и подхода зависи от конкретната ситуация...
kambov.com
izz.bg
Аватар
Dr Mladen Kambov

Мнениеот nadia.kordova » 27 Окт 2016, 23:47

Здравейте, синът ми е на 4 години и има липсващи зъби.Днес направихме панорамна снимка и се оказа, че те са порастнали малко, но са останали във венеца. Ако се извадят, ще порастнат ли постоянните зъби? И къде в София може да направим силиконова протеза? Благодаря.
nadia.kordova

Следваща

Назад към Стоматология