Къде сте родили детето си и къде бихте предпочели да го направите?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Re: Къде сте родили детето си и къде бихте предпочели да го направите?

Мнениеот Elica » 02 Дек 2016, 15:17

Gold написа:Нали част от работата на лекаря е да разясни подробностите, за да е наясно жената за кои неща има възможност да избере как е най-комфортно за нея. Докторският екип е този, които ще създаде сигурността и намесата в случай на нужда, ама самото раждане е изпитание за майката и е хубаво ако има свобода да избира. Ако иска някой да и държи ръката, ако иска да стои права или легнала или да се разхожда между контракциите.

Истината е, че на лекарите не им дреме за удобствата на родилката и искат никой да не им се пречка, докато тя ражда. Могат да правят каквото си поискати да се държат както си искат, ако няма други хора наблизо.
Аватар
Elica

Мнениеот nefertiti » 05 Дек 2016, 15:46

За съжаление такива неща се случват, но това не означава, че няма други лекари и други болници, които действително правят нещата както трябва. То раждане да не би да е само деня, в който се появява бебето. Месеци наред, докато тялото се подготвя физически, жената има нужда от помощ да се подготви и психически. Включително да знае, че секциото не е за предпочитане пред естественото. Прави ли ви впечатление, колкото много жени правят секцио по избор? Ако има кой да разяснява, че това не е начин да се спестят родилни болки, едва ли щяха да искат, без да е медицински наложително.
nefertiti

Мнениеот Alex_mor » 05 Дек 2016, 16:25

Ми за лекарите не е ли по-лесно да направят едно секцио за 1 час вместо часове наред да седят до главата на родилката.. а и повече пари за тях, защото тук благодарим за услугите в пликове.
Alex_mor

Мнениеот Gold » 06 Дек 2016, 15:04

Секциото си е все пак операция, когато лекаря е отговорен не би прибягвал до такова решение, ако то не е необходимо. Покрай водното раждане разглеждах сайта на Свети Лазар. http://www.st.lazar-hospital.com/bg/raj ... D0%B5.html. Хареса ми, че имат политика да насърчават раждането да е максимално персоанализирано и в спокойна обстановка - точно за каквото си говорим тук.
Gold

Мнениеот Lollipop » 06 Дек 2016, 15:17

Работата е там, че не всички са в София и не всяка жена може да тръгне да ражда там. По другите места конкуренция няма.. да има 2-3 клиники в по-големите градове, а на местата където е само една и там няма избор и насърчаване. лекарите гледат да си вземат парите. Моя позната преди дни роди, лекарката й я убеждаваше, че имала малък ханш, не можела да роди и какво стана, бебето тръгна 3 седмици по-рано и момичето роди естествено, без да се налага да плаща бонуси под масата за секцио...
друга моя позната, влезе в частна клиника, готова да си плати за внимание и отношение, натиснаха я 2 пъти и й казаха "сега ще те боли толкова много" и тя веднага каза давай секцио, никой за миг не се опита да я разубеди.
Аватар
Lollipop

Мнениеот rabotnata pchela » 06 Дек 2016, 17:15

Моето раждане си беше един вид сървайвър, макар че със сигурност е имало и по-тежки случаи, но за мен си беше най-тежкия. :mrgreen:
Сега, ако мога да избирам, бих родила с мъжа ми, във вода, бих си сложила упойка и т.н., а не да раждам като куче.
Pipilota, ей тая работа, за която ти говориш и аз я изпитах, не знам какво беше, почувствах се ужасно!!! надявам се да не ми я бият отново, дори не знам за какво беше... мислих си, че ще се затрия преди да родя... :banghead:
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Mon_ton » 07 Дек 2016, 10:22

Май раждането в нашата държава е по-скоро негативно преживяване, отколкото нещо, за което да си спомняш с приятни чувства. Ако накрая не се появяваше най-важния човек в живота ни, нямаше хич да си струват мъченията.
Аватар
Mon_ton

Мнениеот nefertiti » 07 Дек 2016, 18:45

rabotnata pchela , някаква система ли е било?

Lollipop То не е въпрос къде се намира, а какво е политиката и какво предлага на практика. Ако болницата е от модерен тип, насочена и към здравето и към удобството на пациентите и семействата им, разполага с висококвалифицирани специалисти, отговорен персонал, модерно оборудване и успешна практика ...Какво значение в кой град е? В случая Свети Лазар е в София и наистина се вижда, че имат предимства пред други, защото насърчават ражданията да бъда по естествен път, но нали точно за това обикновено проучваме, за да изберем такова място. Раждането е един от най-важните моменти в живота и заслужава, макар и да не е леко, да бъде и от най-красивите изживявания.
nefertiti

Мнениеот viking » 08 Дек 2016, 10:08

СТрува ми се, че представяте раждането прекалено идеализирано, а то не е такова. Която жена е раждала по естествен начин, едва ли може да го нарече красиво изживяване. Радостта идва след като всичко свърши и видиш детето си и на мига забравиш какво току-що си преживяла. Преди това е всичко друго, но не и красиво изживяване и едва ли нещо може да облекчи чак толкова, че да забравиш, че раждаш. Със секцио нещата са по-различни сигурно, не съм раждала по този начин. Но пък зорът при него е след това.
viking

Мнениеот Gold » 08 Дек 2016, 14:55

Всяка жена знае, че е изпитание, но няма защо да се превръща в травма. Mon ton казва, че в нашата държава било по-скоро негативно преживяване. Според мен е така, когато нямаш възможност да се възползваш или пък нямаш информация, че съществуват различни подходи и начини естественото раждане да протича по-леко. Обстановка, отношение, съпричастност, тези работи също имат значение.
Gold

ПредишнаСледваща

Назад към Общи здравни теми