Колко дена отпуск са достатъчни на човек, за да си почине?

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Re: Колко дена отпуск са достатъчни на човек, за да си почине?

Мнениеот rose_92 » 03 Дек 2016, 13:34

Поне 2 седмици лятото..Мен това лято едвам за 5 дни ме пуснаха и изобщо не можах да усетя, че е лято - невероятно малко време за почивка. Нито можеш да си починеш като хората, нито да свършиш нещо особено ако работиш от понеделник до петък по цял ден.
Майка ми е на държавна работа и лятото почива 4-5 седмици, отделно има още отпуска през годината да взима и винаги преди празници работят до по-рано или ги пускат. Работа - мечта! А при частниците ако може въобще цяла година да не мръднеш, за тях ще е най-добре..А да не говорим, че някои едвам те и пускат и после все едно си им длъжен, че са те пуснали сякаш не е твое право...Нагли до безобразие.
rose_92

Мнениеот Yunona » 04 Дек 2016, 12:38

rose_92 написа:Майка ми е на държавна работа и лятото почива 4-5 седмици, отделно има още отпуска през годината да взима и винаги преди празници работят до по-рано или ги пускат. Работа - мечта! А при частниците ако може въобще цяла година да не мръднеш, за тях ще е най-добре..А да не говорим, че някои едвам те и пускат и после все едно си им длъжен, че са те пуснали сякаш не е твое право...Нагли до безобразие.

Ха, та нали "частниците" плащат "работата мечта" на някои хора!!
С чии пари се осигурява комфортът на държавните избраници? За протокола - не съм "частник", просто имам възможността отблизо да наблюдавам с какво се сблъскват хората, които правят честен частен бизнес. Ами не, просто няма как да имаме дълги отпуски, трябва да се работи, за да върви добре фирмата и да се плащат данъци, с които да се осигуряват "държавниците". Специално споменавам и това, че по-голямата част от българските трудещи се никак не са съзнателни и дисциплинирани. Много мрънкат, много изискват, но трудовата дисциплина е силно отсъстваща. Само вижте кога е най-активен форумът и ще получите сериозно доказателство.
Yunona

Мнениеот fawla » 05 Дек 2016, 14:38

Без частните фирми наистина няма да има плащане на държавниците, и най-лошото е, че като опреш до някоя институция, тях не ги вълнува, че "ти им плащаш заплатите", но това е друг въпрос.
А за отпуските, в нашата фирма дават 10 дена отпуска годишно, и работим на смени... ако искаш. Въпреки че по закон са 20 дена.. Не разбирам, как може някой да си почине за 10 дена.. за цялата година..
Аватар
fawla

Мнениеот rose_92 » 05 Дек 2016, 15:52

fawla написа:Без частните фирми наистина няма да има плащане на държавниците, и най-лошото е, че като опреш до някоя институция, тях не ги вълнува, че "ти им плащаш заплатите", но това е друг въпрос.
А за отпуските, в нашата фирма дават 10 дена отпуска годишно, и работим на смени... ако искаш. Въпреки че по закон са 20 дена.. Не разбирам, как може някой да си почине за 10 дена.. за цялата година..

Малее ти ме разби направо - 10 дни отпуска годишно??? А сигурно в договора ти друго пише, което не се спазва. Това не е нормално. Те и 20 дни са малко пък какво остава за 10..10 би трябвало да са ако работиш на 4 часа, а не на пълно работно време.. Работодателите злоупотребяват с хората както си искат и никой не го интересува и не може да ти помогне, а хората се съгласяват на всичко само и само да имат някаква работа дори и за малко пари. Ето това е България..Не е чудно защо толкова народ се изнася навън всяка година.
rose_92

Мнениеот Alex_mor » 05 Дек 2016, 15:55

Където работя аз, ако трябва да сме честни, в договора пише 20 дена, ама шефа ги дава, ако той прецени. Като цяло, с раждането на дете, на един колега му се събраха 10 дена за годината, аз тая съм използвал общо 7 дена. Останалите дни ни ги плаща... по 10 лева на ден. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Alex_mor

Мнениеот rabotnata pchela » 27 Дек 2016, 17:19

Сега бях почивка 4 дена и се почувствах много добре, мога да кажа, че си отпочинах. Сега ме гложди това, че у нас за всички, а само аз съм на работа и по-скоро се дразня, отколкото да съм уморена. ;)
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот puhcheto » 27 Дек 2016, 18:07

Много е гадно, действа на психиката това, че всички около теб са отпуска, а ти трябва да си на работа :lol: . За мен това е по-гадно отколкото да не почивам изобщо.
Аватар
puhcheto

Мнениеот Yunona » 28 Дек 2016, 13:00

puhcheto написа:Много е гадно, действа на психиката това, че всички около теб са отпуска, а ти трябва да си на работа :lol: . За мен това е по-гадно отколкото да не почивам изобщо.

Мисля, че така се чувства само човек, който не си обича работата и я приема за досадно задължение.
Може би е добра идея от време на време да се замисляме дали наистина харесваме това, което правим през по-голямата част от времето си, и ако не е така - да планираме по-добри неща за себе си. Иначе е тъжно...
Yunona

Мнениеот Guppy » 28 Дек 2016, 13:03

Колкото ида ти харесва, друго е да имаш време и възможност да си починеш! а и като знаеш, че всички почиват и на мен ми става неприятно, въпреки че харесвам работата си, но предпочитам сега по празниците да си почивам. Харесва ми да съм в компанията на близките ми и някак си нямам настроение за работа. Винаги съм отпуска между Коледа и нова година, за мен това е просто задължително!
Аватар
Guppy

Мнениеот gabinka_80 » 28 Дек 2016, 14:01

Е, дрго си е да ги наредиш повече почивни дни и да си починеш, пък тя работата може и да почака. :mrgreen:
gabinka_80

ПредишнаСледваща

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси