klara написа:Каква е тази УХТ технология, за какво става въпрос?
УХТ технология се прилага в хранителната промишленост за запазване качествата на продуктите за дълъг период от време без използване на консерванти.
За целта продуктите се загряват за много кратко време до много висока температура (ultra high temperature - оттук идва името на технологията). Това унищожава всички бактерии, но в огромна степен запазва хранителната стойност на продукта и полезните вещества в него.
Самото производство се извършва в асептична среда, за да се запази микробиологичната чистота на продукта. Опаковката е кутия от многослоен картон, каширана с метално фолио. Тя се обдухва с пероксид, което я прави стерилна. Самият пероксид се разпада във въздуха и от него не остава нищо в опаковката.
Асептичното производство гарантира срок на годност минимум 6 месеца за мляко и 12 месеца за плодови и зеленчукови сокове, супи и др. без необходимост от консерванти.
Единственият проблем е от екологично естество. За разлика от западния свят, тук няма къде да оставиш празните кутии, за да се рециклират (първо трябва да се отдели метала от картона, което е скъп процес).