ваня Бориславова написа:Доктор Йорданова, моля ви за малко информация. Лекувана съм за шизоафективно разстройство, но в последствие ме препратиха на ендокринолог. Споделих му, че имам тремор, схващане на мускулите, задух, сърцебиене, напълняване и силно нервност преди цикъл. Цикълът ми е с продължителност от два до три дни. Направих си изследвания на тат и мат първо. Тат излезе 170 нормалното е до 115. Че има нещо нередно има. Но преди да съм си направила тсх-то фт3, фт4 бих искала да попитам абилифай от 15 мг възможно ли е да даде отклонение в показателите.Тоест възможно ли е това лекарство да създава хипотиреоидизъм или това за което ми изследват тата.
Уважаема ваня Бориславова,
В кратката характеристика на абилифай не е описано да има данни да въздейства върху хормони.
ТАТ не е маркер, който да показва наличието на хипотиреоидизъм, това заболяване се доказва с изследване на хормони, което тепърва Ви предстои. ТАТ и МАТ са антитела и се изследват при съмнение за наличие на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.