В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с болести на храносмилателната система, да споделяте мнения и да получите съвет.
Добави отговор

Лечение на язва и гастрит - популярни въпроси и отговори

20 Дек 2011, 11:59

Няколко са причините за появата на язва на стомаха или дванадесетопръстника и това са:

- Нарушаване на хармонията между секрецията и мотилитета
- Пептична теория – от висока киселинност на стомашния сок
- Възпаление, причинено от Хеликобактер пилори
- Смущение в кръвообращението
- Неврогенна теория – по-често се засягат нервни хора и големи пушачи!

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха, докато язвата представлява по-дълбока ерозия или дефект в тази лигавица, често на стомаха или дванадесетопръстника.

Основни разлики
Природа на увреждането: Гастритът засяга цялата лигавица с общо възпаление, докато язвата е локализирана рана, която може да кърви или да перфорира.

Симптоми: И двете причиняват болка в корема, гадене, подуване и загуба на апетит, но при язвата болката е по-интензивна, "гризяща", често нощна или между храненията.

Причини: Често и двете са свързани с бактерията Helicobacter pylori, стрес, алкохол или НСПВС, но нелекуваният гастрит може да доведе до язва.

Рискове и усложнения
Язвата носи по-висок риск от кървене, перфорация или рак, докато гастритът обикновено е по-лек, но хроничната форма може да прерасне в язва.

Диагностика и лечение
Диагностицират се с ендоскопия, тестове за H. pylori и биопсия; лечението включва антибиотици, инхибитори на киселина и диета, но при язва е по-агресивно.

Най-често от това заболяване страдат мъжете, но има ли някакво лечение, което да е алтернативно на традиционните лекарства и таблетки? Можем ли да се избавим от неприятното усещане за киселинност в стомаха и болките след хранене само с билки и природни таблетки?
» Лечение на язва с живи охлюви

Re: Лечение на язва

20 Дек 2011, 12:38

Чудесно противо-болково и противо-възпалително действие при наличие на язвена болест упражнява приемането на запарки от цветове от лайка и от листа от мента. За приготовлението им е необходимо две супени лъжици от предварително изсушени и наситнени билки да се залеят с 400 - 500 мл кипяща вода. След престой от 10 - 15 минути така приготвената билкова запарка се прецежда и се разделя на 4 равни дози. Те се изпиват съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън. В аптеките се продават спиртен извлек (тинктура) от мента. От нея е препоръчително трикратно дневно приемане на гладно на по 20 - 30 капки.

Язва на дванадесетопръстника

09 Май 2013, 08:01

В момента ми правят венозно нексиум след това ще продължа лечението пак с нексиум на хапчета.Възможно ли е да се излекува язвата или остава за винаги ?От тук нататък ще карам само диети или ще се върна към нормално хранене ?

Re: Язва на дванадесетопръстника

17 Май 2013, 09:36

veronika написа:В момента ми правят венозно нексиум след това ще продължа лечението пак с нексиум на хапчета.Възможно ли е да се излекува язвата или остава за винаги ?От тук нататък ще карам само диети или ще се върна към нормално хранене ?

Най вероятно остава завинаги и при хранене с определени пикантни храни ще те боли.Доказана язва ли е или само предположение?

Re: Лечение на язва

15 Юли 2014, 16:16

Ако имате язва, много внимателно с яденето и пиенето, това ви спестява доста лекарства.

Откриха ми язва – каква диета се спазва?

16 Юли 2014, 11:39

Вчера чух диагнозата, която предполага, че ще ми дадат, но още не знам как да реагирам на ситуацията. Откриха ми язва и казаха да спазвам диета.

Отдавна не мога да си позволявам всичко, което искам, но сега ми казаха, че основно пюрета и каши трябва да хапвам. Всъщност сестрата ме препрати при доктора за диетата, а доктора при сестрата, така и излязох без да знам какво мога и какво не мога да ям и каква препоръчителна диета трябва да спазвам.

Най-много от всичко ми тежи, че не мога да ям нищо кисело, а съм му такъв фен :( както и да е, надявам се някой, който е наясно каква е препоръчителната диета, която се спазва при язва да пише по-подробно

Re: Откриха ми язва – каква диета се спазва?

16 Юли 2014, 11:48

Обикновено, когато не е обострена язвата пак се съобразяваш какво хапваш, но не е така строга диетата. Иначе брат ми имаше проблем и знам, че караше на картофена крем супа, понеже много я обичаше, както и рохки яйца и се хранеше поне по 5 пъти на ден, а вместо хляб - сухари и задължително към кафето - мляко! ;)

03 Дек 2014, 16:28

Много е неприятно да имаш проблеми със стомаха! Надявам се, че сте си намерили идеалната диета, аз също си мисля, че трябва да се ядат храни, които не дразнят - картофи, ориз ... и сякаш с това ми се изчерпиха идеите :oops:

07 Яну 2015, 11:23

Трябва наистина да внимаваш и да ядеш храни, които не дразнят стомаха, ще забравиш за лютото, киселото, за боба и киселото зеле. :mrgreen:

Гастрит и колит със СРДЧ

01 Авг 2016, 10:36

Мъчат ме гастрита и СДРЧ от 5 месеца със разтройство и пресвивания,болки всяка сутрин.Правих колонокопия и гастроскопия.Находка ,хроничен гастрит,химуроиди,рефлекс с плъзгаща херния.Пия дуспаталин,лансопрол,плобиотик.Но сутрин това кашкаво изхождане много ме притеснява.Много взех да се изнервям и незная какво да правя.Обиколих куп доктори и всички ми кацват,време диета и да пия антидепресанти.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4