Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

В този форум може да задавате вашите въпроси, свързани с белодробни заболявания - астма, пневмонии, хобб и други.

Re: Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Мнениеот ViktoriyaIlieva » 03 Май 2020, 10:56

Здравейте.
От около седмица изпитвам затруднено дишане,най-вече сутрин и вечер,и предимно вдишване. Пушач съм,преминах към електронна цигара,но промяна няма. Нямам кашлица,или каквито и да е други оплаквания. В момента живея в чужбина,и поради извънредното положение няма как да посетя лекар. Моля за съвет! Благодаря предварително за отделеното време! Поздрави,В. Илиева
ViktoriyaIlieva
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Май 2020, 10:51

Re: Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Мнениеот FramarLekari » 04 Май 2020, 19:05

ViktoriyaIlieva написа:Здравейте.
От около седмица изпитвам затруднено дишане,най-вече сутрин и вечер,и предимно вдишване. Пушач съм,преминах към електронна цигара,но промяна няма. Нямам кашлица,или каквито и да е други оплаквания. В момента живея в чужбина,и поради извънредното положение няма как да посетя лекар. Моля за съвет! Благодаря предварително за отделеното време! Поздрави,В. ИлиеваЗдравейте, ViktoriyaIlieva!

Не споменавате за други симптоми, както и за придружаващи заболявания или терапия.
Препоръчваме Ви да прекратите пушенето, независимо дали обикновени или електронни цигари.
При първа възможност посетете лекаря си!


С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Мнениеот _n._n._ » 24 Фев 2022, 14:22

Здравейте! Приятелят ми бе диагностициран наскоро с дихателна недостатъчност ХОББ , прикачила съм наличната снимка, която имам на изследванията му и се вижда, че еозинофилите и "%" и "броят" са в червена зона, има завишаване в тях. Пушач е, но рядко е боледувал през живота си досега. Даже мисля, че съм убедена , че не е карал пневмонии, бронхити много рядко е имал. 3-4 досега, но е боледувал много като малък от гнойни ангини. Но неговото се е получило вследствие на токсични газове и изпарения( и цигари ест). , заради бензини, масла на коли, защото в по-голямата част от времето си, даже предимно оправя мотори и коли. Та на рентгена също дробовете му са "Нормални" и му бяха предписани капки от личната Улитус , Ксимебак по 1 на 12 часа и приключи с тях , бяха му предписани също инжекции Дексаметазон за пет дни по една, но той си сложи само три от тях, последните две инжекции не пожела да ги прави. Сега е на инхалатор Салбутамол. Въпроса ми е , какво друго може да му помогне спрямо хапчета, спрейове, сиропи или всякакви подобни медицински продукти, храна, начин на живот, дали може да кара мотор, в какъв климат трябва да преобитава предимно, домашни условия, какво му вреди също искам да знам за да мога да съм изключително прецизна към него, алкохол, наркотични вещества (изпарения, газове, миризми), защото в днешно време много често се случва да имаш късмета да влезеш в някое заведение и да усетиш лекия полъх на миризмата на канабис, какво трябва да отбягва ? Извинявам се за многото въпроси, но винаги следя вашата страница и много ми е помогнала и реших да се запитаме до Вас !
Прикачени файлове
IMG_20220224_125909.jpg
IMG_20220224_125909.jpg (54.18 KiB) Прегледано 261 пъти
IMG_20220224_130038.jpg
IMG_20220224_130038.jpg (432.46 KiB) Прегледано 261 пъти
IMG_20220224_130431.jpg
IMG_20220224_130431.jpg (573.02 KiB) Прегледано 261 пъти
_n._n._
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Фев 2022, 12:02

Re: Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Мнениеот FramarLekari » 24 Фев 2022, 18:17

_n._n._ написа:Здравейте! Приятелят ми бе диагностициран наскоро с дихателна недостатъчност ХОББ , прикачила съм наличната снимка, която имам на изследванията му и се вижда, че еозинофилите и "%" и "броят" са в червена зона, има завишаване в тях. Пушач е, но рядко е боледувал през живота си досега. Даже мисля, че съм убедена , че не е карал пневмонии, бронхити много рядко е имал. 3-4 досега, но е боледувал много като малък от гнойни ангини. Но неговото се е получило вследствие на токсични газове и изпарения( и цигари ест). , заради бензини, масла на коли, защото в по-голямата част от времето си, даже предимно оправя мотори и коли. Та на рентгена също дробовете му са "Нормални" и му бяха предписани капки от личната Улитус , Ксимебак по 1 на 12 часа и приключи с тях , бяха му предписани също инжекции Дексаметазон за пет дни по една, но той си сложи само три от тях, последните две инжекции не пожела да ги прави. Сега е на инхалатор Салбутамол. Въпроса ми е , какво друго може да му помогне спрямо хапчета, спрейове, сиропи или всякакви подобни медицински продукти, храна, начин на живот, дали може да кара мотор, в какъв климат трябва да преобитава предимно, домашни условия, какво му вреди също искам да знам за да мога да съм изключително прецизна към него, алкохол, наркотични вещества (изпарения, газове, миризми), защото в днешно време много често се случва да имаш късмета да влезеш в някое заведение и да усетиш лекия полъх на миризмата на канабис, какво трябва да отбягва ? Извинявам се за многото въпроси, но винаги следя вашата страница и много ми е помогнала и реших да се запитаме до Вас !

Здравейте,
Адекватно лечение може да назначи специалист по белодробни болести и фтизиатрия. ХОББ (Хронична Обструктивна Белодробна Болест), както говори наименованието ѝ, представлява хронично протичащо възпаление на белите дробове и долните дихателни пътища. Пълното излекуване не е възможно, но с правилна терапия може да се забави хода на болестта. Спирането на тютюнопушенето е особено важно, за да се забави прогресията. Препоръчват се противопневмококова и противогрипна ваксина (както и срещу Ковид-19), за да се намали рискът от поява на дихателни инфекции. Храненето трябва да е пълноценно, но да не се прекалява с приема на богати на въглехидрати храни. Трябва да се избягва вдишване на токсични газове, което може да наложи трудоустрояване и смяна на работното място. Могат да се използват всякакви билкови продукт, подпомагащи белодробната функция. Състоянието трябва да се проследява редовно от лекуващия пулмолог.

С уважение,
Медицински отдел на Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Предишна

Назад към Белодробни заболявания

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта