Здравейте.
Имам две чинчили. Женската е при мен от четири години. Преди два месеца си купих и малко мъжко чинчилче. От двайсетина дена и двете имат някакво храносмилателно разтройство. Изпражненията им са по-меки от нормалното и имат лека неприятна миризма. До сега не съм имала такъв проблем. Случвало се е понякога изпражненията да омекнат, но парченце препечен хляб решаваше проблема. Сега след като това не помогна потърсих ветеринарен лекар. Той в началото предписа Байтрил / възможно е да не цитирам името на препарата точно. Дано се сетите за кое лекарство става дума / След като пет дневният курс на лечение не помогна сменихме лекарството с Байкокс / отново не съм сигурна за точното произнасяне на името / И от него обаче нямаше ефект. В момента продължавам да давам от втория антибиотик с надежда изпражненията на чинчилките ми да се нормализират.
Иначе животните се държат нормално. Хранят се и са игриви . По нищо / освен изпражненията / не им личи че имат проблем. Притеснявам се това състояние да не е измамно.
Моля ви дайте ми съвет какъв може да е проблема и как може да се реши.
Р.р - Хранителният режим не е променян, и не вярвам проблема да е в него. Храня ги основно със специализирана храна за чинчили. Освен това им давам сухо сено, сушени листа от коприва, сухи листа от глухарче, овесени ядки, малко ръж, сухи шипки, глогинки, и резенче сушена ябълка или една стафида / от време на време / като лакомство.