Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети
Правила на форума
Добави отговор

Как да говорим с децата за секс?

30 Окт 2011, 14:01

Сексуалното възпитание на децата започва много по-рано, отколкото повечето родители предполагат. Ключът към успешния разговор за секс е отворената комуникация, съобразена с възрастта на детето.
Сексуално възпитание по възрастови групи
Предучилищна възраст (3–5 години): Децата започват да забелязват разликите в телата. Обяснете, че всяко тяло има специални части, които се уважават и защитават. Научете детето за личната зона на комфорт и неприкосновеност на личното пространство.
Основно училище (6–9 години): Когато детето започне да пита как се раждат бебетата, дайте честен отговор с подходящи за възрастта думи. Подчертайте, че сексът е част от зряла и уважителна връзка между възрастни, които се обичат.
Подрастващи (10–12 години): Предоставете информация за контрацепцията, емоционалната страна на интимността и последиците от ранната сексуална активност — сексуално предавани инфекции и непланирана бременност. Насърчете детето да задава въпроси свободно.

Ключови принципи за разговор с децата за секс
Отговаряйте честно и спокойно — без паника и избягване на темата
Не превръщайте секса в табу — иначе детето ще потърси информация другаде
Използвайте точни термини за частите на тялото — без срам и евфемизми
Не изпреварвайте с излишни детайли — придържайте се към конкретния въпрос
Задавайте уточняващи въпроси — за да разберете какво наистина вълнува детето

Изграждането на доверие е основата на успешното сексуално възпитание. Когато детето знае, че ще получи спокоен и честен отговор, то ще разчита на вас и през трудните години на пубертета.

Re: Кога правихте секс за първи път?

30 Окт 2011, 15:09

Много падна възрастовата граница за началото на сексуалния живот при тийнейджърите. При мен се случи малко преди да стана на 17. Като доста време преди това, младежа трябваше да ме ухажва ;) :D

31 Окт 2011, 00:51

На 15, ама бяха диви времена, диско, дискотеки.... :P

31 Окт 2011, 08:56

Ех, как не се намери една да каже в първата брачна нощ :lol: Явно и ние като поколение сме били доста разюздани :lol:

31 Окт 2011, 09:11

Хе хе, ако се върнем към годините, в които са правили секс за първи път едва в първата брачна нощ, ще върнвм и ранните бракове, когато са се женили на по 18 :D

31 Окт 2011, 09:54

valiart написа:Хе хе, ако се върнем към годините, в които са правили секс за първи път едва в първата брачна нощ, ще върнвм и ранните бракове, когато са се женили на по 18 :D

Често е било 18 годишно момче с 25 годишна жена, различно съзряване са имали някога.... :P

05 Ное 2011, 11:11

Здравейте!
Моят първи секс беше малко след 17 години! Просто тогава усетих любов и се почуствах готова, но не го направих, защото ми е време или, защото да не съм назад от приятелките ми, а защото се влюбих. Но не съм много съгласна за ранният секс, та какво ще разбереш на 11 и 12 години от това. А относно секса в първата брачна нощ ми се струва много престаряло схващане, тогава от къде ще имаме малко опит и ще знаем ли дали това е "усещането", което искаме? Моето пожелание към всички госпожици и дами е правете секс тогава, когато се почуствате готови и влюбени, така ще остане красив спомен в сърцето Ви :D !!!

Кога разбрахте, че детето ви вече не е дете?

10 Ное 2011, 21:31

Има една тънка линия, която се преминава почти незабелязано. Малкото момиченце започва да крие от майка си и баща си, вече не са и интересни розовите кукли и шарените картинки, а въздиша пред Фейсбук.
Кога порастват децата? Как се случва това? Разкажете...

Re: Кога разбрахте, че детето ви вече не е дете?

10 Ное 2011, 21:32

Супер интересна тема!:) Интересно ще ми е да разкажете, аз все още нямам деца.

Как тинейджърите откриват секса...

10 Ное 2011, 21:35

Преди години се са го откривали въобще, а сега вече е честа практика...Как децата ви откриват секса? А вашите спомени? Не, не говоря за първия път, а за първия път, когато чухте, че има секс....и кога се случи това?
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5 ... 23